Μπαϊλντίσαμε

Στο προηγούμενο φύλλο του Δρόμου παρατέθηκε ασχολίαστο απόσπασμα άρθρου στην ΕφΣυν, στο οποίο προτείνονταν, μεταξύ άλλων, η μετατροπή του ελληνικού στρατού σε άοπλο σώμα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και η καταπολέμηση τυχόν τουρκικής εισβολής όχι με στρατιωτικά μέσα αλλά με μαζική πολιτική ανυπακοή («Τι παίρνουν και δεν μας δίνουν;», φύλλο 561, σελ. 14). Αυτήν την εβδομάδα ο αρθρογράφος ξαναχτύπησε, προτείνοντας να αφοπλιστούν τα ελληνικά νησιά. Πάντως το ξαναζεσταμένο ιμάμ μπαϊλντί μάλλον έπεσε βαρύ ακόμη και για το ΜέΡΑ25, διότι αυτή τη φορά το «μέλος του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΜέΡΑ25» υπέγραψε πιο λιτά, ως «μέλος του ΜέΡΑ25». Ομολογώ ότι βρίσκω… αφοπλιστική την τακτική του πολιτικού σχηματισμού του κ. Βαρουφάκη: αν στριμωχτεί ισχυρίζεται ότι οι εν λόγω απόψεις είναι «αυστηρά(!) προσωπικές», και ταυτόχρονα συνεχίζει να ψαρεύει «αντιπολεμικές» ψήφους.
Ε.Φ.

Θαύμα, θαύμα! (πρώτο) 

Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι δημοσιοποίησαν αυτήν την εβδομάδα ένα κοινό κείμενο βάσει του οποίου θα ξεκινήσουν επίσημα συνομιλίες για τον σχηματισμό μιας «καινοτόμου κυβερνητικής συμμαχίας» που θα αντιμετωπίσει τις «μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, της ανάγκης ψηφιοποίησης, της διασφάλισης της ευμάρειας, της κοινωνικής συνοχής και της δημογραφικής αλλαγής» ώστε να ανταποκριθούν από κοινού «στην ανάγκη της Γερμανίας για μια νέα αρχή». Έτσι λοιπόν υπόσχονται πρόγραμμα γενναίων δημοσίων επενδύσεων, ενισχυμένη προστασία του περιβάλλοντος, αυξήσεις μισθών, κατασκευή 400.000 λαϊκών κατοικιών κ.λπ., αλλά… χωρίς αύξηση της φορολογίας και αύξηση του δημόσιου χρέους. Τότε πού θα βρεθούν τα λεφτά οεο; Πουθενά, αλλά μην το πείτε φωναχτά και ξινίσει η σούπα πριν καν σερβιριστεί.
Γ.Α.

Θαύμα, θαύμα! (δεύτερο)

Πάντως η σούπα «δένει» καλύτερα στο τελευταίο κεφάλαιο του κειμένου, που επιγράφεται «Η ευθύνη της Γερμανίας για την Ευρώπη και τον κόσμο» και τονίζει ότι «θέλουμε να ενδυναμώσουμε την Ε.Ε. προκειμένου να ενδυναμωθεί η Γερμανία» (προσοχή, όχι «και η Γερμανία», σκέτο «η Γερμανία»). Επίσης δεσμεύονται να ενισχύσουν τις «φιλελεύθερες δημοκρατίες», δηλώνουν ότι «η Μπούντεσβερ θα εξοπλιστεί καλύτερα ώστε να συμβάλει στη διεθνή ασφάλεια» και υπόσχονται «συστημικό ανταγωνισμό με τα αυταρχικά κράτη». Εντάξει, μπορεί οι Πράσινοι να μην κατάφεραν τελικά να περάσουν τη… μείωση του ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους, αλλά τουλάχιστον επέβαλαν γραμμή κλιμάκωσης της διεθνούς έντασης. Κουτί της έρχεται της Αναλένα Μπέρμποκ η αμερικάνικη στολή παραλλαγής…
Γ.Α.

Ε μα πια, λύσσαξαν…

 Τι φωνάζετε μωρέ για τις αυξήσεις στη βενζίνη; Να πηγαίνετε στις δουλειές σας με mountain bike ή με kayak, όπως ο ΓΑΠ. Ειδικά τώρα με τις πλημμύρες είναι ό,τι πρέπει, αλλά δε νιώθετε.
Vaggelis Kainourgios

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!