Ήρωες

Είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι -σε μια τέτοια καθίζηση των πάντων, υπάρχουν πολίτες που δεν το βάζουν κάτω και δεν κολώνουν. Αυτοί οι 56 κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδώνας και γύρω περιοχών που προσφύγανε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η οικοδομική άδεια για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ. Και τα λένε σωστά. Ενώ το οικόπεδο παραχωρήθηκε στην ερασιτεχνική ΑΕΚ, συγκύριος εμφανίζεται μια κερδοσκοπική ανώνυμη εταιρία συμφερόντων Μελισσανίδη. Επίσης ότι δεν υπάρχει εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ότι θα επέλθει επιδείνωση των όρων διαβίωσης των κατοίκων, ότι καταργούνται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες της ερασιτεχνικής ΑΕΚ αφού δεν προβλέπεται ούτε στίβος ούτε τίποτα άλλο πλην του ποδοσφαιρικού γηπέδου, πάρκινγκ και μαγαζιών και άλλα τέτοια «ωφέλιμα» για την κοινωνία και τον αθλητισμό.

Η κυβέρνηση που έκανε όλες αυτές τις παραχωρήσεις καταργώντας με νόμο ακόμα και την ανάμειξη του Δήμου, έχει την πλήρη ευθύνη εάν κάποιοι πειράξουν έστω και μία τρίχα από τους 56 που έχουν το θάρρος και τιμούν την έννοια του πολίτη σε καιρούς τόσο χαλεπούς. Ξέρουμε όλοι, όπως στην περίπτωση Ζαφειρόπουλου, πώς ξεπερνούν τα εμπόδια οι στρατηγικού επενδυτές που υπηρετεί η κυβέρνηση!

Λ. Φ.

 

Σκίτσο του Κουρσό

 

Ποιος είδε το θεό και δεν τον φοβήθηκε!

Με τεράστια κόκκινα βέλη, μαύρο τίτλο και ένα κείμενο όλο bold μπας και διαφύγει από κανέναν, η Εφημερίδα των Συντακτών δημοσιεύει τη θυμωμένη επίπληξη του υπουργού παρά τω για να διαψεύσει ένα σχολιάκι που έλεγε ότι έκανε κριτική στον υπουργό Μετανάστευσης στην Πολιτική Γραμματεία. Σας καταλαβαίνω, γράφει, ο υπουργός παρά τω, αλλά –με δικά μας λόγια- μην ξανατολμήσετε να με βάλετε στο στόμα σας «χωρίς να επικοινωνήσει κάποιος από την εφημερίδα μαζί μου για να διασταυρώσει…». Κι από κάτω, ο δύστυχος συντάκτης, μάλιστα ο πιο πιο αντικειμενικός μεταδότης της κυβερνητικής πολιτικής στην εφημερίδα, απαντάει, με ταπεινότητα, υπάρχει και διαφορά ηλικίας με τον υπουργό παρά τω, «η πληροφορία πως… προέκυψε μέσα… και φυσικά με απόλυτο σεβασμό… κάθε διάψευση ή αποσαφήνιση είναι φυσικά καλοδεχούμενη». Χου σο γκοντ εντ δεν έκλασε μαλλί (στα Tsiprglish)!

Μίνως Τσακνιάς

 

Διαφημίσεις

Είναι πράγματι σημαντικό να βγάζεις μια εφημερίδα κοινοπρακτική. Πολύ σημαντικό. Γι’ αυτό είναι πολύ άδικο να μαγαρίζεις το εγχείρημά σου βάζοντάς το στην υπηρεσία της εξουσίας η οποία έχει τους τρόπους για να σε δελεάζει και να σε απαξιώνει έστω σ’ αυτούς που σε στήριξαν, αλλά αρνούνται να κλείσουν τα μάτια και να αποκηρύξουν τις αρχές και τα πιστεύω τους. Γι’ αυτό με θλίβει να ξεφυλλίζω την εφημερίδα (27-29 Οκτ.) και να βλέπω ολοσέλιδες διαφημίσεις που θυμίζουν την παραδοσιακή διαπλοκή, με το αθέατο χεράκι της κυβέρνησης από πίσω. ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Nova… Και κολλητά το τμήμα «Ζωή και υγεία – Ειδική έκδοση της ΕφΣυν» με άρθρα που αποτελούν έμμεση διαφήμιση φαρμάκων ανάμεσα σε ολοσέλιδες καταχωρήσεις των μεγάλων φαρμακευτικών δεινοσαύρων: Novartis-δύο σελίδες (ναι, αυτή με το πρόσφατο σκάνδαλο!), Roche-δύο σελίδες, Genesis pharma, Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία-Pfizer, Apollonian nutrition, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας… Πόσο εμπιστοσύνη μπορείς να έχεις σε μια τέτοια κοινοπραξία;

Σύλβια Ξένου

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!