Ο Α. Λοβέρδος τώρα έχει εκπέσει, μα βρήκε άξιο διάδοχο στον Α. Γεωργιάδη.

Ως υπ. Υγείας ο πρώτος, ως βουλευτής του ΛΑΟΣ ο δεύτερος, από κοινού χαρακτήριζαν τους μετανάστες ως «υγειονομική βόμβα». Παραμονές των εκλογών του 2012 εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση ΓΥ 39A, υγειονομική διάταξη με βάση την οποία οροθετικές, δηλαδή φορείς του AIDS, εκδιδόμενες γυναίκες συνελήφθησαν, διαπομπεύθηκαν με την ανάρτηση των φωτογραφιών τους στα ΜΜΕ και υποβλήθηκαν, παρά τη θέλησή τους, σε ιατρικές εξετάσεις.
«Υγειονομική Διάταξη»: Ηχεί ανατριχιαστικά, γιατί παραπέμπει σε αποκρουστικά, δεν είναι υπερβολή, ναζιστικά πρότυπα στιγματισμού και «κάθαρσης» ανθρώπινων υπάρξεων. Οι ανυπεράσπιστες γυναίκες μετά από μήνες προφυλάκισης σε άθλιες εξοντωτικές συνθήκες, αθωώθηκαν όλες στις δίκες που ακολούθησαν.
Αλλά η άψογη συνεργασία αστυνομικών Αρχών και υγειονομικών υπηρεσιών συνεχίστηκε στα μαζικά πογκρόμ εναντίον χρηστών και μεταναστών, που στοιβάχθηκαν σε «στρατόπεδα συγκέντρωσης», εξαναγκάστηκαν σε ιατρικές εξετάσεις, καταχωρήθηκαν τα προσωπικά τους δεδομένα και στη συνέχεια τους εγκατέλειψαν στη μοίρα τους.
Ούτε το φιάσκο, ούτε η καθολική αντίδραση των φορέων που καθημερινά μάχονται την περιθωριοποίηση και την εξαθλίωση, ούτε η διεθνής κατακραυγή, τίποτε δεν αποδείχτηκε αρκετό ώστε το υπ. Υγείας να πάρει οριστικά πίσω αυτή την απόφαση της ντροπής. Ενώ η υφ. Υγείας, η προερχόμενη από τη ΔΗΜΑΡ, Φ. Σκοπούλη, είχε το πολιτικό θάρρος να καταργήσει τη διάταξη (τι να λέει τώρα για τον ξαφνικό έρωτα Κουβέλη και Λοβέρδου;) η ακαριαία επαναφορά της ήταν σχεδόν η πρώτη υπουργική πράξη του Α. Γεωργιάδη.
Κινήσεις αλληλεγγύης, επιστημονικοί φορείς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αντέδρασαν άμεσα. Η νομπελίστρια F.B. Sinoussi δήλωσε με κατηγορηματικότητα: «Με μεγάλη απογοήτευση, λοιπόν, μάθαμε χτες ότι το υπουργείο Υγείας της Ελλάδας εισήγαγε ξανά την υποχρεωτική εξέταση για HIV μετά από προσαγωγές σε εκδιδόμενες γυναίκες. Ως πρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Κοινότητας HIV/AIDS καταδικάζω αυτή την κίνηση και καλώ την ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσει την στάση της. Οι διαγνώσεις του HIV έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα εξαιτίας της κρίσης και οι υποχρεωτικές εξετάσεις για HIV και καταναγκαστικές προσαγωγές το μόνο που θα προκαλέσουν είναι την αύξηση της επιδημίας στη χώρα».
Ο Α. Γεωργιάδης αυτοπροβάλλεται και οι χορηγοί του στα ΜΜΕ έτσι τον διαφημίζουν, ως υπουργό της… «άμεσης δράσης». Συνέστησε μια «επιτροπή» με τη συμμετοχή όσων αντιδρούν για να μελετήσει το θέμα. Τέσσερις μήνες μετά, αποτέλεσμα μηδέν, ενώ η διάταξη ισχύει κανονικότατα. Tο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η οργάνωση PRAKSIS και η Act up προσέφυγαν την εβδομάδα που πέρασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης ΓΥ39Α.
Για να δούμε…

Θητεία Τυμβωρύχου
εκτελεί η «σειρά» του ’69

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!