► Αυξάνονται οι φόβοι ότι το ουκρανικό ρήγμα επεκτείνεται προς τη διπλανή Μολδαβία – ένα τμήμα της οποίας, στα σύνορα με την Ουκρανία, έχει αποσχισθεί. Η πλειοψηφία των κατοίκων της ντε φάκτο ανεξάρτητης Υπερδνειστερίας είναι ρωσόφωνη και η κυβέρνηση φιλορωσική, ενώ εκεί «φιλοξενείται» και ρωσική στρατιωτική μονάδα. Οι φόβοι εξάπλωσης της σύγκρουσης και εκτός Ουκρανίας εδράζονται σε αλλεπάλληλα ανησυχητικά γεγονότα στην Υπερδνειστερία.

► Στις 25 Απριλίου εκτοξεύτηκαν χειροβομβίδες στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας στην πρωτεύουσα Τιρασπόλ. Το ίδιο βράδυ ακούστηκαν εκρήξεις σε στρατιωτική βάση λίγο έξω από την πρωτεύουσα. Τα ξημερώματα της 26ης Απριλίου καταστράφηκαν δύο αναμεταδότες της ρωσικής ραδιοφωνίας στη Γρηγοριόπολη. Στις 27 Απριλίου διέρρευσαν φήμες για πυροβολισμούς κοντά στο χωριό Κομπάσνα, όπου υπάρχει χωματερή πυρομαχικών της σοβιετικής περιόδου που φυλάσσεται από τον ρωσικό στρατό (εκεί έχουν εναποτεθεί 20.000 τόνοι «ληγμένων» πυρομαχικών). Σύμφωνα με τις αρχές της Υπερδνειστερίας, ουκρανικά drones πέταξαν πάνω από τη χωματερή.

► Η φιλοδυτική κυβέρνηση της Μολδαβίας απέδωσε όλα αυτά τα γεγονότα σε πόλεμο φατριών που ανταγωνίζονται στην Υπερδνειστερία, ενώ οι φιλορωσικές αρχές της Τιρασπόλ κατηγόρησαν τους Ουκρανούς εθνικιστές. Μέσα σε αυτό το ήδη τεταμένο κλίμα, ο Ρώσος υποστράτηγος Ρούσταμ Μινεκάγιεφ δήλωσε ότι η Ρωσία σκοπεύει να «απελευθερώσει τους ρωσόφωνους που καταπιέζονται στην Υπερδνειστερία». Περίεργη δήλωση, αν αναλογιστεί κανείς ότι εκεί είναι οι ρωσόφωνοι που κυβερνούν, υποστηριζόμενοι και από τον ρωσικό στρατό. Εκτός κι αν ο υποστράτηγος υπονοούσε την επίσημη ενσωμάτωση της Υπερδνειστερίας στη Ρωσική Ομοσπονδία…

► Πιθανά παράγοντες της Δύσης και της φιλοδυτικής κυβέρνησης της Μολδαβίας υποδαυλίζουν αναταραχή, με τελικό στόχο την ανάκτηση της Υπερδνειστερίας, που ξαφνικά απέκτησε στρατηγική σημασία. Ή/και μπορεί η Ρωσία να σχεδιάζει ένα νέο στρατιωτικό μέτωπο εκεί, στα πλαίσια της ρωσικής εκδοχής του δόγματος περί «ζωτικού χώρου». Πάντως οι αρχές της Υπερδνειστερίας, αν και φιλορωσικές, τηρούν στάση ουδετερότητας και μη εμπλοκής στην ουκρανική σύρραξη. Μάλιστα φιλοξενούν πάνω από 20.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, και διαψεύδουν την ουκρανική κυβέρνηση, η οποία διατείνεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην Υπερδνειστερία προετοιμάζονται να επιτεθούν στην Ουκρανία.

► Μπορεί τόσο η φιλοδυτική κυβέρνηση της Μολδαβίας όσο και οι φιλορωσικές αρχές της Υπερδνειστερίας να δηλώνουν ουδέτερες, θέλοντας να αποφύγουν την έλευση του μακελειού στα εδάφη τους, αλλά οι πρωταγωνιστές του πολέμου φαίνεται ότι ψάχνουν για νέες Ιφιγένειες…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!