Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

 

Ηλεκτρονικό δημοψήφισμα στα Ιόνια

Για το θέμα της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων και εν αναμονή της 8ης Ιανουαρίου 2016, που θα συνεκδικαστεί στο ΣτΕ, μαζί με τις άλλες προσφυγές φορέων και ΟΤΑ, η προσφυγή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για ακύρωση της απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος ξεκίνησε ένα ηλεκτρονικό δημοψήφισμα. Από την προσεχή Δευτέρα και έως τις 27 Δεκεμβρίου 2015, όποιος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μπορεί να ψηφίσει στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.pin.gov.gr/poll, «ναι» ή «όχι» στο εξής κείμενο: «Η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των δεκατεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων, τέσσερα από τα οποία ενδιαφέρουν άμεσα την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η παράδοσή τους σε ημικρατική εταιρία γερμανικών συμφερόντων θεωρείται επιζήμια για την οικονομία της χώρας και της περιοχής και καταχρηστική για το γενικότερο δημόσιο συμφέρον. Επιζητούμε την εφαρμογή νέου μοντέλου για τη διαχείριση των αεροδρομίων με δημόσιο χαρακτήρα και τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών παραγωγικών φορέων». Μάλλον, κατά τα φαινόμενα, θα προστεθεί απλώς λίγη… σύγχυση στην κουλτούρα του «βροντερού αδικαίωτου “όχι”» του λαού.

 

Δραματική η κατάσταση στο Αττικόν

Με κινητοποιήσεις απαντά το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΓΝ Αττικόν στα «αίσχη που συμβαίνουν στο νοσοκομείο-ναυαρχίδα της Δυτικής Αθήνας, με διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων, που πιστές στις πολιτικές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ διαλύουν το νοσοκομείο για την εξυπηρέτηση του χρέους και των επιχειρηματικών κερδών». Ο Προϋπολογισμός του 2015 για το Νοσ. Αττικόν έχει υποδιπλασιαστεί, ενώ οι ασθενείς έχουν υπερδιπλασιαστεί, σε τακτικά ιατρεία, επείγοντα και νοσηλεία. Η έλλειψη προσωπικού γίνεται πλέον τραγική (350 κενές οργανικές θέσεις), οι βάρδιες δεν βγαίνουν, όλα τα τμήματα έχουν γίνει επικίνδυνα για τις συνθήκες νοσηλείας, τα ωράρια εργασίας παραβιάζονται και δεν λείπουν περιπτώσεις εργασιακού κανιβαλισμού, τα ράντζα έχουν γίνει μόνιμες κλίνες, υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής για χειρουργεία, τεράστια έλλειψη στοιχειωδών υλικών και φαρμάκων κ.ά. Έτσι, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν για τις 17 Δεκέμβρη 5ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 11π.μ. στο υπ. Υγείας, όπου προσκαλούν για αλληλεγγύη σωματεία, λαϊκές επιτροπές και φορείς της Δυτικής Αθήνας.

 

Βοήθεια για 52 ΑΜΕΑ

Έκκληση για βοήθεια κάνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Νοητικά Υστερούντων Ατόμων «Οι Άγιοι Ανάργυροι». Στο συγκεκριμένο οικοτροφείο -που δημιούργησαν οι ίδιοι οι γονείς των ανθρώπων που στεγάζονται εκεί- βρίσκουν θαλπωρή 52 ΑΜΕΑ συνάνθρωποί μας με σοβαρή νοητική υστέρηση (χαμηλότερη του 30% και με προβλήματα όπως αυτισμός, σύνδρομο Down και πολλαπλές αναπηρίες). Λόγω των… προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, σημειώνεται πολύ μεγάλη καθυστέρηση της καταβολής των νοσηλίων από τον ΕΟΠΥΥ προς το οικοτροφείο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν βασικές ανάγκες όπως το κόστος αγοράς για πάνες ακράτειας. Οι συνολικές ανάγκες κάθε μήνα είναι περίπου 5.000 τεμάχια μεγέθους XL, και το κόστος υπολογίζεται περίπου στα 2.500 ευρώ. Ο σύλλογος δεν ζητάει χρήματα από όποιον θέλει να βοηθήσει, αλλά τις ίδιες τις πάνες. Διεύθυνση: Αγ. Αναργύρων 1, 15351 Κάντζα Παλλήνης, τηλ. 210.6667180, 6945.269789.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!