Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

 

Βραβεία εξυπηρέτησης… επενδυτών

Μεγάλος χαμός στο Διαδίκτυο και στην TV για την πρώτη θέση που κατέλαβαν φοιτητές της Νομικής Σχολής με οκτώ συνολικά βραβεία στον Παγκόσμιο Γύρο του διεθνούς πανεπιστημιακού διαγωνισμού Foreign Direct Investment International Arbitration Moot 2015, που έγινε στο Λονδίνο. Αφού ριγήσουμε κι εμείς από περηφάνια για τα παιδιά, ας δούμε και ορισμένες… λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης. Ο διαγωνισμός εικονικής διεθνούς επενδυτικής διαιτησίας, αφορά το Διεθνές Δίκαιο προστασίας ξένων επενδύσεων. Με βραβεία όπως Καλύτερου Υπομνήματος Προσφεύγοντος Επενδυτή εναντίον κράτους, ή Καλύτερου Υπομνήματος αναφορικά με τον υπολογισμό της αποζημίωσης του επενδυτή, προδιαγράφεται εν ολίγοις και η… σταδιοδρομία αυτών των άξιων και ικανών φοιτητών και οι ρόλοι που θα κληθούν να αναλάβουν στο νέο παγκόσμιο σκηνικό του νεοκανιβαλισμού. Φυσικά η σκυτάλη θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ανάμεσα στις χώρες που βρέθηκαν πρώτες στο στόχαστρό του. Ως εκ τούτου, οι φοιτητές της νικήτριας ομάδας αποφάσισαν το χρηματικό έπαθλο που έλαβαν να διατεθεί για την οικονομική ενίσχυση της νέας μας συμμετοχής στο διαγωνισμό FDI Moot 2016 που θα γίνει στο… Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

 

Κράτος τοκογλυφικού δικαίου;

Στο σκαμνί θα ξανακαθίσουν μέλη της Διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, για να αντιμετωπίσουν και το κακούργημα της απιστίας, εκτός από την κατηγορία της υπεξαίρεσης, στο σκάνδαλο της πώλησης και επαναμίσθωσης 28 ακινήτων του Δημοσίου, τον Οκτώβρη του 2013, που ζημίωσε το ελληνικό κράτος περισσότερα από 580 εκατ. ευρώ. Οι τύποι θέλησαν ανεπιτυχώς να κρυφτούν πίσω από τον καταστατικό «νόμο-πλυντήριο» που ορίζει ότι δεν θα έχουν καμιά ποινική ή αστική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τους εφόσον υπάρχει έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου και σύμφωνη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά η συνταγματικότητα αυτού του «νόμου» θα κριθεί τώρα εκ νέου κατά την ποινική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, φυσικά, είναι υπόλογοι επειδή αγνόησαν την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο έκρινε δυσμενή για το ελληνικό δημόσιο αυτήν τη συναλλαγή. Εκτός πια και αν η πασιφανής αντισυνταγματικότητα του νόμου τους απαλλάξει από την… υποχρέωση σεβασμού και της κρίσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ακούγεται αστείο, αλλά βέβαια για όλα είναι ικανό ένα κράτος τοκογλυφικού δικαίου…

 

Κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών

Στους δρόμους κατέβηκαν ξανά οι μαθητές με αίτημα τη διασφάλιση της χρηματοδότησης για τα σχολεία, την αντιμετώπιση των ελλείψεων και την κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς. Για τον καλύτερο μάλιστα συντονισμό των δράσεων έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις σήμερα σε Αθήνα και Πειραιά, και σε άλλες πόλεις. Με σύνθημα «Δεν στριμώχνουμε τη ζωή μας στα μέτρα τους» μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή. Μπροστά στο υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου, φοιτητές της Γεωπονικής άδειασαν συμβολικά δύο καφάσια ντομάτες και έξω από τη Βουλή ομάδα φοιτητών έκαψε τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι φοιτητές ζητούν, μεταξύ άλλων, την αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!