Οι προκλήσεις όμως παραμένουν

 

Παρά το συνεχιζόμενο σφυροκόπημα της περιοχής από τις στρατιές του Κιέβου, οι κάτοικοι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονμπάς (ΛΔΝ) και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ (ΛΔΛ) ψήφισαν μαζικά στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 2 Νοεμβρίου, με τις εικόνες των τεράστιων ουρών στα εκλογικά κέντρα να κατακλύζουν τα ΜΜΕ. Αυτή ακριβώς η υψηλή συμμετοχή στις εκλογές του Ντονμπάς καταδεικνύει πως, παρά τις κακουχίες του πολέμου, οι ντόπιοι παραμένουν πιστοί στην επιλογή που έκαναν μέσω του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της 11ης Μαΐου.

Παρά τον πόλεμο και την αναταραχή στο εσωτερικό, παρά το γεγονός ότι οι πραγματικές αλλαγές προς το όφελος του λαού δεν έχουν ακόμη πραγματωθεί, οι Δημοκρατίες του Ντονμπάς παραμένουν ελκυστικότερες για τους ντόπιους σε σχέση με το Ουκρανικό Κράτος, το οποίο είναι υπό τον πλήρη έλεγχο νεοφιλελεύθερων αξιωματούχων και ακροδεξιών πολιτικών. Η υψηλή συμμετοχή στις εκλογές των ΛΔΝ και ΛΔΛ, προφανώς, έρχεται σε πλήρη αντίθεση και τονίζει ακόμη περισσότερο το μποϊκοτάζ των βουλευτικών εκλογών στα νοτιοανατολικά της χώρας, που βρίσκεται ακόμη κάτω από τον έλεγχο του εθνικιστικού καθεστώτος του Κιέβου. Οι δύναμη των εθνικιστών στις νοτιοανατολικές πόλεις της Οδησσού, Χαρκόφ, Ντνιπροπετρόφσκ, Χερσών και Νικολάγιεφ στηρίζεται μόνο στον φόβο και στον απροκάλυπτο τρόμο. Η εξουσία της πολιτοφυλακής του Ντονμπάς και των πολιτικών θεσμών των ΛΔΝ και ΛΔΛ, αντιθέτως, στηρίζεται από τον τοπικό πληθυσμό.

Παρ’ όλα αυτά και παρά την υψηλή συμμετοχή, οι εκλογές στην ΛΔΝ και την ΛΔΛ αποκαλύπτουν σοβαρά ελαττώματα στο πολιτικό σύστημα των δύο δημοκρατιών τα οποία είναι, κυρίως, αποτελέσματα του (παρά την τυπική «εκεχειρία»), συνεχιζόμενου πολέμου. Μια μερίδα διοικητών των πολιτοφυλακών εναντιώθηκε στην διεξαγωγή εκλογών υπό τις παρούσες συνθήκες, επειδή ένα σημαντικό κομμάτι των δημοκρατιών βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Κιέβου, ενώ τα μέλη των πολιτοφυλακών -το πιο ενεργό κομμάτι του πληθυσμού- δεν θα μπορούσαν να συμμετέχουν στις εκλογές, αφού βρίσκονται στις θέσεις τους στο πολεμικό μέτωπο.

Ως αποτέλεσμα, η προεκλογική περίοδος δεν μετατράπηκε σε ένα δημόσιο debate πάνω στην ανάπτυξη των Λαϊκών Δημοκρατιών. Αρκετά πολιτικά κόμματα και μεμονωμένοι ηγέτες των πολιτοφυλακών δεν συμπεριλήφθησαν στα ψηφοδέλτια. Ιδιαιτέρως ανησυχητικός είναι ο αποκλεισμός των Κομμουνιστών του Ντονιέτσκ από την εκλογική εκστρατεία.

Οι συγκεκριμένες εκλογές αποκαλύπτουν ότι η πραγματικά δημοκρατική, αντιφασιστική και αντιολιγαρχική κατεύθυνση του ξεσηκωμού στο Ντονμπάς απειλείται, μια και στην περιοχή (και όχι μόνο εκεί) υπάρχουν δυνάμεις με επιρροή που δεν επιθυμούν την έκφραση ενός αντικαπιταλιστικού, από τα κάτω, παραδείγματος. Υπάρχουν μερικές δυνάμεις στην περιοχή που ενεργά προσπαθούν να αντικαταστήσουν τις αντι-ολιγαρχικές και αντιφασιστικές τάσεις του λαϊκού ξεσηκωμού με μερικά μεσαιωνικά κειμήλια, και να εκτρέψουν την ενέργεια των μαζών σε μια κατεύθυνση ασφαλή για τις παλαιές ελίτ.

Οι νικητές των εκλογών του Ντονμπάς θα πρέπει να δικαιώσουν την εμπιστοσύνη που τους αποτέθηκε από το λαό, στις 2 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει να φέρουν σε πέρας την εθνικοποίηση που υποσχέθηκαν και να χτίσουν μια οικονομία για το λαό. Αυτό σημαίνει να απομακρύνουν με πράξεις και όχι στα λόγια, τους ολιγάρχες και τα πρωτοπαλίκαρά τους από τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Από αυτό εξαρτάται αν ο λαός του Ντονμπάς θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τις Λαϊκές Δημοκρατίες, όπως ακριβώς έκανε στις 11 Μαΐου και στις 2 Νοεμβρίου.

Οι εκλογές στο Ντονμπάς υποδηλώνουν ότι οι ντόπιοι πιστεύουν πως «ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός» και αυτό σημαίνει πως δεν είναι όλα χαμένα.

 

* Το κείμενο προέρχεται από ανακοίνωση της Ένωσης Μπορότμπα που ιδρύθηκε το Μάιο του 2011 από αρκετές ουκρανικές πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς

Μετάφραση: Ηλίας Σταθάτος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!