Του Γιώργου Κυριακού

► Εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων που πρωτοστάτησαν ενάντια στις εξορύξεις λιθίου στη Σερβία από τη διαβόητη Rio Tinto συνεχίζουν να θέτουν το ζήτημα της εξόρυξης από άλλη εταιρία (EuroLithium), που συνεχίζει να εξορύσσει στη δυτική Σερβία. Θέτουν το ζήτημα απαγόρευσης του βορίου, κι αναρωτιούνται για την αποζημίωση που είναι έτοιμη η κυβέρνηση να πληρώσει στους εγκληματίες της εταιρίας για την ακύρωση της εξόρυξης. «Η Rio Tinto δεν είναι η μόνη εταιρία εξόρυξης, έχουμε 50 νέες νάρκες που έχουν ενταχθεί στα χωροταξικά σχέδια», είπε ο οικολόγος ακτιβιστής Αλεξάνταρ Γιοβάνοβιτς…

► Οι κυβερνητικοί παράγοντες στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία θυμήθηκαν, μετά την πρόταση της Ρωσίας να αποσυρθεί το ΝΑΤΟ από τις χώρες τους, ότι είναι ανεξάρτητα κράτη. Τόση ανεξαρτησία είχαμε να δούμε από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

► Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν στην Αλβανία υπεγράφησαν επτά σημαντικές διμερείς συμφωνίες: για την εκπαίδευση, την ασφάλεια, τη συνεργασία των Υπουργείων Εξωτερικών, την πολιτική προστασία, τη δημοσιογραφία, τον πολιτισμό και τα ιστορικά Αρχεία, καθώς και για τον τομέα νεολαίας και αθλητισμού. Κανονικός δορυφόρος.

► Και το κερασάκι στην τούρτα: η τουρκική γλώσσα θα γίνει δεύτερη γλώσσα στη δημόσια εκπαίδευση της Αλβανίας. Ξεκίνησαν οι αποστολές επιστολών ενημέρωσης προς τους γονείς των μαθητών. Τι έλεγε το παραπάνω σχόλιο; Το «δορυφόρος» είναι ανεπαρκής περιγραφή.

► Ο πρώην Ύπατος Εκπρόσωπος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βαλεντίν Ίνζκο, αποκάλυψε ότι το non paper για αλλαγές των συνόρων στα Βαλκάνια βρισκόταν στο συρτάρι του επί 4 χρόνια.  Από δημοκρατία και ενημέρωση καλά πάμε.

► Την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης, ο εκπρόσωπος του κοσοβάρικου Οργανισμού για την Ποιότητα της Εκπαίδευσης, Ντιμπράν Χότζα, ανακοίνωσε ότι το 76% των μαθητών στο Κόσοβο δεν ξέρει να διαβάζει, και ότι περισσότερα από 20.000 άκυρα διπλώματα οφείλονται σε απάτη ιδιωτικών πανεπιστημίων.

► Διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στην Πρίστινα του Κοσόβου εναντίον της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, και υπέρ της κρατικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Πείτε τίποτε και για τη ΔΕΗ Ελλάδας συμπατριώτες Βαλκάνιοι…

► Απρόσμενο και λίαν ενδιαφέρον: ο Κροάτης πρόεδρος δήλωσε ότι στην Ουκρανία η κυβέρνηση προέκυψε από πραξικόπημα!

► Αναμένονται επισκέψεις του κ. Μητσοτάκη στα Βαλκάνια ως απάντηση στον διπλωματικό οργασμό του Ερντογάν. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύσει και ο κ. Διονύσης Σαββόπουλος με ολοκληρωμένη πρόταση για άνοιγμα μπακάλικων.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!