Ένα σύντομο βίντεο που κυκλοφόρησε προχτές στο Διαδίκτυο δείχνει την πραγματικότητα στη γειτονική χώρα, παραμονές εκλογών: ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, συμπρόεδρος και βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), μαζί με δεκάδες ακόμη βουλευτές, προσπαθεί να προσεγγίσει με τα πόδια την αποκλεισμένη πόλη Τζίζρε, που ήδη κάποιοι ονομάζουν «κουρδική Γάζα». Αδύνατη η μετάβαση με αυτοκίνητο: όλοι οι δρόμοι σε ακτίνα 90 χιλιομέτρων έχουν κλειστεί από το στρατό. Μέσα στα χωράφια, πάνω σε ορεινά μονοπάτια, στρατιώτες και αστυνομικοί προσπαθούν να σταματήσουν την πορεία των βουλευτών. Σε ένα τέτοιο επεισόδιο μια ομάδα βουλευτών φεύγει παραπλανητικά προς ένα χωματόδρομο. Οι αστυνομικοί τους κυνηγούν. Τότε ο Ντεμίρτας και οι υπόλοιποι βουλευτές πηδούν μέσα στο κοντινό ποτάμι, περνούν απέναντι. Οι Κούρδοι χωρικοί που παρακολουθούν ξεσπούν σε ζητωκραυγές. Ο δρόμος είναι πάλι ανοιχτός για λίγο, μέχρι το επόμενο μπλόκο.

Την ίδια στιγμή, στην Τζίζρε και σε άλλες κουρδικές πόλεις, οι κάτοικοι βιώνουν για δέκατη μέρα την εκδικητική μανία του «βαθέος τουρκικού κράτους», του Ερντογάν και των παρακρατικών φασιστών. Το έγκλημά τους ήταν ότι υπερψήφισαν το HDP τον Ιούνιο, το έβαλαν στη Βουλή, κι έτσι κατέστρεψαν τις φιλοδοξίες του Ερντογάν για απόλυτη κυριαρχία. Τώρα πεινούν, διψούν, πυροβολούνται από ελεύθερους σκοπευτές. Η παροχή νερού και ηλεκτρικού στην Τζίζρε έχει κοπεί. Οι βαριά ασθενείς, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πεθαίνουν. Πογκρόμ έχει εξαπολυθεί και στις τουρκικές μεγαλουπόλεις εναντίον των Κούρδων, των αριστερών, όλων όσοι αντιστέκονται. Άνθρωποι λιντσάρονται, γραφεία κομμάτων και εφημερίδων πυρπολούνται, μαγαζιά «προδοτών» σπάζονται και λεηλατούνται. Εξήντα χρόνια μετά τα «Σεπτεμβριανά» του 1955, το ίδιο σενάριο εφαρμόζεται, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και με πολύ ευρύτερους στόχους.

Έτσι «πάει για εκλογές» η Τουρκία του 2015, με τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα να κοιτά αλλού. Η Ουάσιγκτον έχει δώσει το ελεύθερο στον Ερντογάν να «διευθετήσει» όπως-όπως το εσωτερικό του πρόβλημα, με αντάλλαγμα την εκ νέου πρόσδεσή του στον αμερικανικό παράγοντα και την εξυπηρέτηση των σχεδίων των ΗΠΑ. Αυτό απαιτεί τη συντριβή του νέου πόλου που αναδύθηκε στην τουρκική πολιτική σκηνή: του HDP, τέκνου του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος και της τουρκικής επαναστατικής Αριστεράς, που κατάφερε να σπάσει το φράγμα της απεύθυνσης σε συγκεκριμένα ακροατήρια και να «συνομιλήσει» με την εξεγερμένη νεολαία του Γκεζί, με τα εκατομμύρια των λαών της Τουρκίας. Σ’ αυτό το σχεδιασμό εντάσσονται και οι τελευταίες πληροφορίες, ότι εξετάζεται η παραπομπή του Ντεμίρτας και άλλων με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας». Προεόρτιο μιας επιχείρησης να τεθεί εκτός νόμου το HDP; Πιθανό. Αλλά για να επιτευχθεί η συντριβή του HDP απαιτείται και η καθυπόταξη όσων βλέπουν σ’ αυτό την ελπίδα. Πολλά στοιχεία δείχνουν ότι ο Ερντογάν, το «βαθύ κράτος», οι τζιχαντιστές και οι ΗΠΑ, που έχουν βαλθεί να ξεπατώσουν τους λαούς της περιοχής… δεν θα τα καταφέρουν.

Στο σημερινό φύλλο συνομιλούμε με τον Λ.Κ., στέλεχος του HDP, που είχε την καλοσύνη να βρει λίγο χρόνο για να μας εξηγήσει τι συμβαίνει στη χώρα του. Παραθέτουμε επίσης αποκλειστική δήλωση προς την εφημερίδα μας του συντρόφου Ερτουρούλ Κιουρκτσιού, επίτιμου προέδρου του HDP – θα διαβάσετε κάτω από ποιες συνθήκες μας δόθηκε. Ο νους και η καρδιά μας βρίσκονται μαζί τους, ο αγώνας τους είναι και δικός μας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!