Πολλά μέτωπα ανοιχτά για την κυβέρνηση της καθαιρεμένης προέδρου Παρκ

 

Ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου ο Δρόμος αναφερόταν στις σπουδαίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στη Νότια Κορέα, ένα κράτος-κλειδί για τη Δύση σε μια περιοχή του κόσμου όχι ιδιαίτερα φιλική προς τις ΗΠΑ. Εν μέσω γενικευμένου σιωπητηρίου του ελληνικού Τύπου, που για την κορεατική χερσόνησο αναπαράγει μόνο τις ευφάνταστες «ειδήσεις» των δυτικών ΜΜΕ περί Βόρειας Κορέας, γράφαμε για το δίχως προηγούμενο κύμα τεράστιων διαδηλώσεων και την αναβράζουσα λαϊκή δυσαρέσκεια εναντίον της διεφθαρμένης δεξιάς και φιλοαμερικανής προέδρου Παρκ Γκεούν-χιε. Κι ενώ τα δυτικά και εγχώρια ΜΜΕ συνέχιζαν να κοιτούν… βόρεια για τις «ειδήσεις» τους, στο Νότο εκατομμύρια πολίτες επέμεναν με κινητοποιήσεις στους δρόμους – μέχρι που η νοτιοκορεατική βουλή αναγκάστηκε να υπερψηφίσει πρόταση μομφής κατά της Παρκ, αφαιρώντας της όλες τις εξουσίες [βλ. φύλλο 337].

Και πάλι, η κίνηση αυτή δεν κατεύνασε τη λαϊκή οργή: την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, για δέκατη φορά μέσα σε δυόμιση μήνες, ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της Σεούλ απαιτώντας την εκδίωξη της Παρκ «εδώ και τώρα». Η δεύτερη μεγάλη κίνηση κατευνασμού του λαού από το σύστημα επιχειρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Τζέι Λι, προέδρου του νοτιοκορεατικού κολοσσού Samsung, που ανακρίθηκε επί 22 συνεχείς ώρες για τη συμμετοχή της Samsung στη δωροδοκία της Παρκ και των συνεργατών της με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Και συνεχίστηκε προχθές, όταν ο ειδικός εισαγγελέας κατά της διαφθοράς επιχείρησε (χωρίς να τα καταφέρει τελικά…) να συλλάβει και να προφυλακίσει τον Λι. Τουλάχιστον όμως αυτή η εξέλιξη υποχρέωσε τα ΜΜΕ να ψελλίσουν, έστω και με καθυστέρηση μηνών, κάτι για όσα γίνονται στη Νότια Κορέα!

 

Διώξεις και φτωχοποίηση των εργαζομένων

Η λαϊκή δυσαρέσκεια που βγάζει εκατομμύρια ανθρώπων στους δρόμους δεν έπεσε ξαφνικά από τον ουρανό, ούτε μοναδική αιτία της είναι η διαφθορά και διαπλοκή των κορυφών του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου. Ιδίως από την εκλογή της Παρκ, κόρης του πραξικοπηματία στρατηγού Παρκ Τσουνγκ-χι, δικτάτορα της Νότιας Κορέας για σχεδόν δύο δεκαετίες, τα εργατικά δικαιώματα και η δημοκρατία δέχονται διαρκώς πλήγματα. Η «μεταρρύθμιση» της αγοράς εργασίας αποδυνάμωσε δραματικά τα κάποτε πανίσχυρα συνδικάτα (σήμερα μόλις το 10% των μισθωτών είναι συνδικαλισμένοι…), και ενέτεινε τη φτωχοποίηση πλατιών λαϊκών στρωμάτων της πάλαι ποτέ «ασιατικής τίγρης».

Όσοι αντιστάθηκαν, αντιμετωπίστηκαν με σιδηρά πυγμή: η κυβέρνηση της Παρκ έθεσε εκτός νόμου ένα συνδικάτο εκπαιδευτικών με 200.000 μέλη και συνέλαβε, μεταξύ άλλων, τον Χαν Σανγκ-γκουν, πρόεδρο της ανεξάρτητης μαχητικής συνομοσπονδίας KCTU, που συσπειρώνει σχεδόν ένα εκατομμύριο εργάτες και υπαλλήλους. Δεν δίστασε να θέσει εκτός νόμου ακόμη κι ένα μικρό αριστερό κοινοβουλευτικό κόμμα το οποίο κατηγόρησε ότι έχει σχέσεις με τους «κομμουνιστές του Βορρά» και να συλλάβει στελέχη του. Φυσικά με τίποτε από όλα αυτά δεν ίδρωσε το αυτί των Δυτικών πολιτικών και ΜΜΕ, που μέχρι πρόσφατα εκδήλωναν συχνά τον ενθουσιασμό τους για τη «δυναμική και σύγχρονη πρώτη γυναίκα πρόεδρο» της Νότιας Κορέας…

 

Προβληματικές σχέσεις με την Ιαπωνία

Πέρα από τη διαφθορά και τις βίαιες «μεταρρυθμίσεις», υπάρχει ένα ακόμη ζήτημα που τροφοδοτεί τη δυσαρέσκεια και τα κινήματα διαμαρτυρίας: πρόκειται για τον τρόπο που η κυβέρνηση Παρκ χειρίζεται ένα λεπτό ζήτημα, και συγκεκριμένα τις σχέσεις με την Ιαπωνία. Έχοντας υποφέρει αφάνταστα στη διάρκεια της γιαπωνέζικης κατοχής, από τις αρχές του 20ού αιώνα έως το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, οι Κορεάτες τρέφουν μάλλον αρνητικά αισθήματα για την Ιαπωνία – πόσο μάλλον που η… αυτοκρατορική κυβέρνηση του Τόκιο αρνείται να ζητήσει μια κανονική συγγνώμη για τα εγκλήματα των προκατόχων της. Η κυβέρνηση της Παρκ, αντίθετα, επιχειρούσε να κηρύξει λήξασες αυτές τις «παλιές ιστορίες» στο όνομα της «αναγκαίας συνεργασίας με την Ιαπωνία για να αντιμετωπιστούν οι περιφερειακές προκλήσεις», δηλαδή… η Κίνα.

Έτσι, αναταραχή προκάλεσε η τοποθέτηση έξω από το προξενείο της Ιαπωνίας ενός αγάλματος που αναπαριστά μια από τις δεκάδες χιλιάδες Νοτιοκορεάτισσες οι οποίες απήχθησαν από τους Γιαπωνέζους και υποχρεώθηκαν να δουλεύουν σε στρατιωτικά πορνεία. Ο αντικαταστάτης της Παρκ έσπευσε να διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας ότι η νοτιοκορεατική κυβέρνηση δεν υιοθετεί τέτοιες «μη εποικοδομητικές ενέργειες», αλλά πλέον ήταν αργά. Εξοργισμένοι από την ανανεωμένη αλαζονεία της Ιαπωνίας, πολλοί Νοτιοκορεάτες άρχισαν εράνους για την ανέγερση και άλλων τέτοιων μνημείων. Και η κατάσταση ξέφυγε αυτήν την εβδομάδα, όταν Ιαπωνία και Νότια Κορέα αντιπαρατέθηκαν ανοιχτά για τον έλεγχο της νησίδας Ντόκντο. Ίσως στο μέλλον να μας διαφωτίσουν καλύτερα για κάποια από αυτά τα ζητήματα και τα εγχώρια ΜΜΕ, έστω και σε βάρος της αντικειμενικής ειδησεογραφίας τους για την «παράνοια του υπέρβαρου βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν»…

 

Γιώργος Αναστασίου

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!