Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Νήσος το τεύχος 124 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2013) της τριμηνιαίας επιθεώρησης οικονομικής και πολιτικής θεωρίας, Θέσεις.

Σ’ αυτό το τεύχος των Θέσεων η Συντακτική Επιτροπή (De Revolutionibus, Οι τεκτονικές εξεγέρσεις των μαζών και η ριζική ανεπάρκεια της εκπροσώπησης) αναζητά τους κοινούς όρους που οδηγούν στα «αναπάντεχα» ξεσπάσματα των λαϊκών εξεγέρσεων σε κάθε γωνιά του πλανήτη, κάνοντας σαφή την ηγεμονική αστάθεια των κυρίαρχων τάξεων.
Οι δύο μελέτες που έπονται, έχουν επίσης ως αντικείμενο το ζήτημα της κρίσης ηγεμονίας. Ο Ηλίας Ιωακείμογλου αναλύει τα χαρακτηριστικά της οικονομικής κρίσης του ελληνικού καπιταλισμού, ενώ ο Χαράλαμπος Αβραάμ διερευνά θεωρητικά το ζήτημα της αναπαραγωγής των σχέσεων εξουσίας.
Ακολουθούν άρθρα των Μιχάλη Αγραφιώτη, Stefano Harney και κοινό άρθρο των Michel Bauwens και Βασίλη Κωστάκη, που θίγουν επιμέρους πρακτικές, ιδεολογικές μορφές και αντιφάσεις του σύγχρονου καπιταλισμού.
Η ύλη του τεύχους ολοκληρώνεται με τη μελέτη των Μαρίας Μαρκάκη και Γιώργου Οικονομάκη, Από τον Οικονομικό Πίνακα του Κενέ στα αναπαραγωγικά σχήματα του Μαρξ και την κριτική ανάγνωση από τον Νικόλαο Τσίρο του βιβλίου του Ulrich Beck, Από τον Μακιαβέλι στον Μερκιαβέλι.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!