Όχι, η Αθήνα δεν είναι Καμπούλ, όπως λαϊκίζουν ορισμένοι. Όμως, η βομβιστική ενέργεια με θύματα μια οικογένεια Αφγανών -και μάλιστα παιδιών- έγινε στην Αθήνα, σε μια υποβαθμισμένη συνοικία. Κάθε στοιχειωδώς λογικός άνθρωπος -ακόμα κι αν ανησυχεί ή δυσφορεί από την παρουσία μεταναστών- δεν μπορεί να αδιαφορήσει για την «διαδρομή» και τις «αιτίες» που φέρουν τους Αφγανούς στη χώρα μας.

Στο μακρινό Αφγανιστάν, εκεί που η Ελλάδα φαντάζει παράδεισος, δεν έχει σταματήσει ούτε λεπτό ένας βρόμικος πόλεμος που διεξάγεται από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και άλλους «πρόθυμους». Με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας, έχει καταληφθεί η χώρα και η μόνη ανθηρή οικονομία που υπάρχει είναι αυτή του οπίου, η οποία εκτινάχθηκε από τότε που μπήκαν στο Αφγανιστάν οι «ελευθερωτές». Ο πόλεμος ενάντια στους Ταλιμπάν δεν μπορεί να αποβεί νικηφόρος. Πρέπει όμως να διαιωνίζεται, γιατί αυτό βολεύει. Αναγκαστικά, χιλιάδες Αφγανοί φεύγουν από την χώρα. Παίρνουν το δρόμο για την Δύση. Πληρώνουν περιουσίες σε λαθρέμπορους να τους περάσουν μέσα από την Τουρκία και με απίστευτες δυσκολίες, αν αποφύγουν τον πνιγμό στα νερά του Αιγαίου ή τις νάρκες στον Έβρο, βρίσκονται transit στη χώρα μας. Μια χώρα που τους «υποχρεώνει» να ζούνε σαν τα ποντίκια, χωρίς δικαιώματα, χωρίς χαρτιά, να αντιμετωπίζουν φασιστικές συμμορίες που μπαίνουν στα σπίτια και τους χώρους προσευχής να τους χτυπάνε ή τους μαχαιρώνουν. Ανά πάσα στιγμή είναι «παιχνιδάκι» για τις ορέξεις κάθε σταγονιδίου στα σώματα ασφαλείας.

Δεν είναι άγιοι οι Αφγανοί (είμαστε μήπως εμείς;). Είναι φτωχοδιάβολοι που τα κύματα της οικονομικής και στρατιωτικής παγκοσμιοποίησης πέταξαν σε τούτη τη γωνιά. Εδώ, η τραγική οικογένεια Nατζάφι έχασε ένα παιδί 15 χρόνων και σακατεύτηκε το 10χρονο κοριτσάκι της από βόμβα, εκεί που νόμιζαν ότι έχουν σωθεί από τις βόμβες διασποράς των τηλεκατευθυνόμενων αεροπλάνων του αμερικανικού στρατού.

Δεν μπορούμε, όμως, να ανεχθούμε την υποκρισία της πολιτείας. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Υπάρχουν 15.000 Αφγανοί πολιτικοί πρόσφυγες, που θέλουν να πάνε προς άλλες χώρες και νόμιμοι είναι μόλις 16. Όλοι οι υπόλοιποι είναι παράνομοι για το ελληνικό κράτος. Ο τραγικός πατέρας για μια μέρα κρύβονταν, γιατί ήταν παράνομος και μετά από διαβεβαιώσεις ότι δεν θα απελαθεί εμφανίστηκε…

Δεν είμαστε Καμπούλ, αλλά η κοινωνία υποβαθμίζεται και ζουγκλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς. Οι επίσημα εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι έφτασαν τις 800.000 και αναμένεται να αυξηθούν τους επόμενους μήνες. Τι θα φάνε, πώς θα ζήσουν, πώς θα ελέγξουν την απελπισία τους, τι «λύσεις» θα τους προσφερθούν; Πόσο μακριά είναι η παραβατικότητα, η τυφλή βία; Δεν είναι μακριά, είναι ήδη εδώ.

Οι κυβερνήτες ενώ… θλίβονται, την ίδια στιγμή ετοιμάζουν μέτρα που θα βυθίζουν περισσότερο την κοινωνία που υποτίθεται προστατεύουν.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!