Τι πραγματικά συμβαίνει στην Μέση Ανατολή; Αυτό το ερώτημα κλήθηκαν να απαντήσουν την τρίτη και τελευταία μέρα του Resistance Festival οι ομιλητές της εκδήλωσης με θέμα Απόγνωση και ελπίδα στη γειτονιά μας. Ο επίτιμος πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP, Τουρκία) Ερτουρούλ Κιουρτσιού και η Μούνα Ματάρι από το Λαϊκό Μέτωπο της Τυνησίας έδωσαν μια συνολική εικόνα της κατάστασης, μιλώντας ταυτόχρονα και για τις υποθέσεις που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους.

Ο Ερ. Κιουρτσιού, ερχόμενος από τη μεγάλη εκλογική επιτυχία του HDP στις εκλογές της Τουρκίας ανέφερε ότι η συμμαχία των ΗΠΑ με τις ντόπιες αντιδραστικές δυνάμεις στην περιοχή προσπαθούν να κλέψουν την ελπίδα των λαών και σημείωσε ότι το κόμμα του με σκληρή δουλειά έχει καταφέρει να παντρέψει τον αγώνα των λαϊκών δυνάμεων στην Τουρκία, με τη δυναμική του κουρδικού κινήματος.

Δουλειά, αξιοπρέπεια και ελευθερία ήταν τα τρία βασικά στοιχεία της Aραβικής Άνοιξης, είπε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Λαϊκού Μετώπου της Τυνησίας, που αναφέρθηκε εκτενώς στην επανάσταση στη χώρα της. «Η κυβέρνησή μας υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά η συνέχιση της χρέωσης της χώρας και η υπακοή στις οδηγίες των διεθνών οργανισμών για επιμήκυνση του χρόνου δουλειάς, τη διευκόλυνση των ξένων επενδύσεων και τη χρηματοδότηση των τραπεζών» είπε η ίδια, καταλήγοντας ότι το Λαϊκό Μέτωπο θέτει διαρκώς το ζήτημα τι είδους ανάπτυξη χρειάζεται η Τυνησία, παλεύοντας μέσα στους κόλπους του λαού για την ανατροπή της τρέχουσας πολιτικής.

Με μια εμπεριστατωμένη ανάλυση έκλεισε την εκδήλωση ο δημοσιογράφος Αποστόλης Φωτιάδης, μιλώντας για τη νέα μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. και διακρίνοντας τα δύο χαρακτηριστικά της: στρατιωτικοποίηση των συνοριακών ελέγχων και εξωτερίκευση, δηλ. η πίεση προς τις χώρες εκτός συνόρων της Ε.Ε. να αναλάβουν τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. «Η Κομισιόν και η στρατιωτική βιομηχανία έχουν αιχμαλωτίσει την εξωτερική πολιτική δημιουργώντας μια αγορά και επεκτείνοντάς την και στις γειτονικές της Ε.Ε. χώρες. Ακριβώς αυτό το σκοπό έρχεται να υπηρετήσει η νέα μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο ομιλητής.

 

Όλα τα άρθρα του αφιερώματος στο Resistance Festival 2015 εδώ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!