Τα τεχνάσματα  της εργοδοσίας και η αμείλικτη πραγματικότητα

«Tα Metropolis δεν είναι ιδέα, δεν είναι μια επιγραφή. Τα Metropolis είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι που διεκδικούμε τα αυτονόητα: την καταβολή των μισθών και των αποζημιώσεών μας». Σε αυτή τη φράση οι εργαζόμενοι και οι απολυμένοι από τη γνωστή αλυσίδα καταστημάτων συμπυκνώνουν τη δική τους αλήθεια, που δυστυχώς δεν φαίνεται να βρίσκει δίοδο στα ΜΜΕ. Η κατάρρευση μιας αλυσίδας 12 σημείων πώλησης με 27 χρόνια ιστορίας, που είχε φθάσει να καλύπτει για χρόνια μέχρι και το 50% των πωλήσεων δίσκων στη χώρα μας, δεν έχει απασχολήσει τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία έχουν αφιερώσει άφθονο χώρο και χρόνο, για παράδειγμα, στα μουσικά βραβεία MAD, που ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη -τον Ανδρέα Κουρή (του Γερασίμου).
Ο κ. Κουρής τιμώντας τις… παραδόσεις της γνωστής οικογενείας, από τότε που απέκτησε τον έλεγχο της αλυσίδας καταστημάτων έκανε τα πάντα για να απαξιώσει την επιχείρηση. Σταδιακά έκλεισε καταστήματα, προβάλλοντας ένα δήθεν σχέδιο εξυγίανσης με μείωση του λειτουργικού κόστους. Καθυστερήσεις πληρωμών, ασφαλιστικών εισφορών, απλήρωτοι προμηθευτές, μέχρι που οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων ένας-ένας προχώρησαν σε εξώσεις. Στις 2 Ιουλίου δικαστικός επιμελητής σφράγισε και το τελευταίο κατάστημα στο Χαλάνδρι, χωρίς κανείς από την επιχείρηση να είναι παρών. «Σε όλο αυτό το διάστημα, η διεύθυνση μας παραμύθιαζε συστηματικά υποσχόμενη τη μια το άνοιγμα νέων καταστημάτων, την άλλη τον ερχομό νέων διευθυντών, αποκρύπτοντας ωστόσο την ένταξή της στο περιβόητο άρθρο 99, πέρσι τον Μάιο. Εμείς, βέβαια, βλέπαμε τα καταστήματα να απομένουν κουφάρια των παλιών Metropolis, χωρίς νέα εμπορεύματα και με άδεια ράφια», κατάγγειλαν οι εργαζόμενοι σε συνέντευξη Τύπου.
Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι βρίσκονται απλήρωτοι για τέσσερις μήνες, οι περισσότεροι απολυμένοι δεν έχουν πάρει όλες τις δόσεις των αποζημιώσεών τους, οι τελευταίοι δε, δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ! Το αβέβαιο μέλλον αντιμετωπίζεται από την εργοδοσία με έωλες κινήσεις, όπως αυτή της έναρξης λειτουργίας νέου καταστήματος στην οδό Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο «συμπτωματικά» άνοιξε την ημέρα της συνέντευξης Τύπου των εργαζομένων. Κι όπως πολύ σωστά αναρωτήθηκαν οι εργαζόμενοι, πώς ένα κατάστημα 600 τ.μ. θα αντικαταστήσει το κεντρικό κατάστημα της οδού Πανεπιστημίου των 4.000 τ.μ.;
Οι κινήσεις του Ανδρέα Κουρή, όπως και η φημολογούμενη έλευση ως φέρελπι επενδυτή, του Πάρη Κασιδόκωστα – Λάτση, δεν πείθουν τους εργαζόμενους, ότι πρόκειται να υπάρξει εξυγίανση της επιχείρησης. Γι αυτό και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Γιώργος Κατερίνης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!