Δηλώνουν έτοιμοι να συγκυβερνήσουν την Ισπανία

 

Χθες το πρωί ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας εξέπληξε πολλούς βγαίνοντας από τη συνάντησή του με τον βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππο, ο οποίος διευθύνει τη διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχε γίνει γνωστό ότι ο Ιγκλέσιας εξέφρασε τη διάθεσή του να συμμετάσχει σε μια «προοδευτική κυβέρνηση αλλαγής» με πρωθυπουργό τον σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον ίδιο.

 

Δεν βγαίνουν οι αριθμοί…

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι ότι αυτή η αιφνιδιαστική αλλαγή τακτικής έρχεται σε αντίθεση με τη γραμμή που ακολουθούσαν μέχρι προχθές οι Podemos. Το ζήτημα είναι ότι ακόμη κι αν αθροιστούν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους Podemos οι βουλευτές της Ενωμένης Αριστεράς (για την οποία ο Ιγκλέσιας είπε ότι δικαιούται ένα υπουργείο στη νέα κυβέρνηση), το σύνολο βγαίνει πολύ κάτω από τον απαιτούμενο αριθμό των 176 βουλευτών. Κι αυτό με την προϋπόθεση ότι όλα τα περιφερειακά συμμαχικά σχήματα στα οποία συμμετέχουν οι Podemos (με τα οποία έχουν εκλεγεί βουλευτές που πρόσκεινται στην Ενωμένη Αριστερά αλλά και σε αυτονομιστικά κινήματα) θα «πειθαρχήσουν» στην πρόταση του Ιγκλέσιας.

Πράγματι, το άθροισμα «σοσιαλιστών», Podemos και συμμάχων και Ενωμένης Αριστεράς δίνει μόλις 161 έδρες. Για να φτάσει το «μαγικό αριθμό» 176 μια τέτοια κυβέρνηση θα έπρεπε να υπολογίσει στη στήριξη/ανοχή είτε των Καταλανών και Βάσκων (την οποία απορρίπτει ο Πέδρο Σάντσεθ, αφού «απειλούν την ενότητα της Ισπανίας»), είτε των ακραίων νεοφιλελεύθερων Ciudadanos. Και τα δύο ενδεχόμενα μοιάζουν μάλλον απίθανα, αφού προαπαιτούν μια ελάχιστη έστω συναίνεση σε θέματα που διαχωρίζουν κάθετα αυτές τις πολιτικές δυνάμεις, όπως το δικαίωμα αυτοδιάθεσης ή η καταλήστευση των πολιτών από τις τράπεζες. Ήδη ο επικεφαλής των Ciudadanos ειρωνεύτηκε τον Ιγκλέσιας ότι «πράγματι ξεκαθάρισε την κατάσταση, προτείνοντας μια πολυεθνική κυβέρνηση και διεκδικώντας για τον εαυτό του τη θέση του αντιπροέδρου».

 

296_saloni_ISPANIA_grafima

 

Προτάσεις με το νου σε νέες εκλογές;

Έτσι μοιάζει εύλογη η σκέψη ότι ο επικεφαλής των Podemos ίσως έκανε μια πρόταση έχοντας κατά νου τις… αναπόφευκτες εκλογές. Με αυτήν την πρόταση δείχνει ότι πρόκειται για «υπεύθυνη» δύναμη που προτείνει λύσεις. Και ταυτόχρονα υποδηλώνει ότι θα σεβαστεί τα όρια που θέτει το ντόπιο πολιτικό σύστημα (αλλά και ο… βασιλιάς), όπως και τις δεσμεύσεις του ισπανικού κράτους προς τους Ευρωπαίους «εταίρους». Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου έκανε σαφέστερο ότι οι Podemos πετάνε το μπαλάκι της ανάληψης ευθύνης για τυχόν νέες εκλογές στον Πέδρο Σάντσεθ: «Είναι μια γενναία και αναγκαία πρόταση. Τώρα εναπόκειται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα να αποφασίσει: Θέλει τη Δεξιά, ή την αλλαγή;».

Βέβαια, πάνω στον αιφνιδιασμό της πρότασης του Ιγκλέσιας για «προοδευτική κυβέρνηση αλλαγής», δεν τέθηκε ακόμη το εύλογο ερώτημα: τι είδους «αλλαγή» μπορεί να φέρει μια κυβέρνηση με επικεφαλής τους «σοσιαλιστές», δηλαδή έναν από τους βασικούς πυλώνες του διεφθαρμένου και καταπιεστικού ισπανικού κατεστημένου; Τι απάντηση θα δώσει μια τέτοια κυβέρνηση στα οξύτατα κοινωνικά και εθνικά προβλήματα που ταλανίζουν τους υπηκόους του ισπανικού κράτους και προκάλεσαν ακριβώς το μη διαχειρίσιμο εκλογικό αποτέλεσμα, βαθαίνοντας έτσι κι άλλο την πολύπλευρη κρίση; Οι επόμενες μέρες θα δείξουν τι απαντήσεις επιχειρεί να δώσει κάθε πολιτική δύναμη.

 

Γ.Α.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!