Η δολοφονική αστυνομική επίθεση στην Αγγελική Κουτσουμπού δικάζεται τη Δευτέρα ως… τροχαίο

της Μιμίκας Κριτσανίδου

Εύκολα γυρίζουν οι μνήμες από αλλοτινές, αλλά όχι μακρινές εποχές, με αφορμή το «τροχαίο» ατύχημα μεταξύ του οδηγού μοτοσυκλέτας της ομάδας ΔΕΛΤΑ Θεμιστοκλή Ποιμενίδη και της πεζής διαδηλώτριας Αγγελικής Κουτσουμπού.

Ομάδες της -νεοσύστατης τότε- αστυνομικής δύναμης ΔΕΛΤΑ διεμβόλισαν στο Σύνταγμα στις 6 Δεκεμβρίου του 2009 την πρώτη διαδήλωση μνήμης και αγώνα για τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Αποτέλεσμα της ειδικά σχεδιασμένης επέμβασης καταστολής ήταν ο βαρύτατος τραυματισμός της Αγγελικής Κουτσουμπού η οποία βρισκόταν στη διαδήλωση με το μπλοκ του Επαναστατικού Εργατικού Κόμματος. Ο οδηγός της μοτοσυκλέτας έπεσε πάνω της ενώ ο συνάδελφός του την χτυπούσε την ίδια στιγμή με το ρόπαλο. Η γυναίκα έπεσε κάτω αιμόφυρτη και η ιστορία συνεχίζεται με σκηνές ταινίας τρόμου. Η Αγγελική στο έδαφος αιμόφυρτη σφαδάζει, ένας ευαίσθητος διαδηλωτής που ήταν δίπλα σταματά, εν τέλει, τον Ποιμενίδη ακινητοποιώντας τη μοτοσυκλέτα του, άνθρωποι τρέχουν για βοήθεια και μεταξύ αυτών και ένας γιατρός που φωνάζει «είμαι γιατρός, έχω πολυτραυματία, ειδοποιήστε το Α’ Βοηθειών».

Όλο αυτό το σκηνικό είχε σαν αποτέλεσμα να βρεθούν όλοι οι διαδηλωτές μαυρισμένοι από το ξύλο, συμπεριλαμβανομένου και του γιατρού στον οποίο μαύρισαν το μάτι και άφησαν μισοπαράλυτο το δεξί του χέρι. Δεν τους έφτανε όμως μόνον αυτό, βρέθηκαν και κατηγορούμενοι καμιά δεκαριά αλληλέγγυοι για «αντίσταση κατά της αρχής». Και υπήρξαν και καταδίκες.

Για τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου, ύστερα από πέντε χρόνια και λίγο πριν την παραγραφή, έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί η υπόθεση ως τροχαίο ατύχημα στο Γ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας με κατηγορούμενο τον Θεμιστοκλή Ποιμενίδη. Λογικό, αφού η μόνη υπηρεσία που διενήργησε ανακρίσεις ήταν η ΤΟΤΑ. Εξάλλου, ο κ. Πεταλωτής, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε αμέσως την εκδοχή περί ατυχήματος. Από την άλλη μεριά, τα τροχαία εκδικάζονται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο…

Η μήνυση Κουτσουμπού κατά του αστυνομικού για βαριές σωματικές βλάβες απορρίφθηκε από την Εισαγγελική Αρχή, όπως και η έφεση, χωρίς καμία αιτιολόγηση.

Είναι σαφές ότι με τη νομική καταστολή, επιθυμούν να δημιουργήσουν νομικό προηγούμενο για να ενθαρρύνουν την ακόμα μεγαλύτερη καταστολή που επιδιώκουν. Η αστυνομική καταστολή με τις ευέλικτες ομάδες ΔΕΛΤΑ ανοίγει τον δρόμο για ειδικές επεμβάσεις σε διαδηλώσεις, μετρώντας θύματα, ώστε αργότερα τα ΜΑΤ τα οποία θεωρούνται ποιο δυσκίνητα να μπορούν ν’ αυξήσουν τον αριθμό των θυμάτων χωρίς δυσκολία.

Βασιζόμενο σε στοιχειώδη λογική, το δικαστήριο οφείλει να κηρυχθεί αναρμόδιο, ώστε ν’ αφήσει τον δρόμο ανοιχτό για την τιμωρία όλων των ηθικών και φυσικών αυτουργών.

Η Αγγελική, χτυπημένη σήμερα από τους ΔΕΛΤΑδες στα ίδια σημεία που χθες την είχαν χτυπήσει τα πρωτοπαλίκαρα της χούντας, αντέχει γιατί είναι γερό και ωραίο καραβόσκαρο. Είναι φτιαγμένη από εκείνα τα ίδια υλικά που είναι φτιαγμένος ο Παράδεισος, αλλά και η Κόλαση. Στην Αγγελική όμως, όπως και σε όλους εμάς που επιμένουμε να μην αφήσουμε τίποτα να θαφτεί στη σιωπή, είναι η διάταξη των υλικών που κάνει τη μεγάλη διαφορά από τους άλλους.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!