Η αυστριακή κυβέρνηση είχε καταφέρει μέχρι σήμερα να μην βρίσκεται στην επικαιρότητα. Άλλωστε και το λεγόμενο ευρωπαϊκό δημοκρατικό τόξο, που ξιφουλκεί εναντίον του Όρμπαν, του Σαλβίνι κ.ά., εδώ και καιρό την κρατούσε στο απυρόβλητο. Ο δε πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υμνούσε την «ξεκάθαρη φιλοευρωπαϊκή στάση» της! Κι ας έχει το κυβερνών δεξιό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς θέσεις που θα ζήλευαν πολλοί ακροδεξιοί. Κι ας συγκυβερνά με τους «πούρους» ακροδεξιούς του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ), με αντικαγκελάριο τον ηγέτη του  FPÖ Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Όλα αυτά αποτελούν όμως παρελθόν. Για την ακρίβεια, παρελθόν αποτελεί αυτή καθαυτή η συγκυβέρνηση Δεξιάς-Ακροδεξιάς εξαιτίας ενός βίντεο που διέρρευσε μία μόλις εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές. Στο εν λόγω βίντεο (βλ. φωτογραφία) εμφανίζεται ο Στράχε να διαβεβαιώνει κάποια που εμφανίστηκε ως ανιψιά ενός Ρώσου «μπίζνεσμαν» ότι μπορεί να εξασφαλίσει συμβόλαια για μεγάλα δημόσια έργα με αντάλλαγμα την υποστήριξη του κόμματός του. Ο Στράχε προτείνει μάλιστα στη Ρωσίδα δύο τρόπους υποστήριξης: μετρητά μέσω μιας ΜΚΟ που ελέγχεται κρυφά από τον ίδιο, αλλά και αγορά της αυστριακής εφημερίδας Kronen Zeitung, ώστε πλέον αυτή να υποστηρίζει το  FPÖ.

Ο καγκελάριος Κουρτς, με το άγχος των ευρωεκλογών, αντικατέστησε με «τεχνοκράτες» όχι μόνο τον Στράχε αλλά και όλους τους υπουργούς του FPÖ. Ακόμη δεν ανασχηματίστηκε η κυβέρνηση, και τη Δευτέρα θα έχει να αντιμετωπίσει πρόταση μομφής: η αντιπολίτευση (Σοσιαλδημοκράτες κ.ά.) αλλά και το FPÖ, θυμωμένο για την εκδίωξή του από την κυβέρνηση, απειλούν να τον καταψηφίσουν και να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Πρώτη η Ακροδεξιά αγωνιά για το πόσο θα της κοστίσει η αποκάλυψη. Πόσο μάλλον που ο Στράχε παρίστανε τον… άτεγκτο πολέμιο της διαφθοράς.

Τώρα διατείνεται ότι του την έστησαν, πράγμα που μοιάζει πιθανό – αλλά παραμένει το γεγονός ότι φάνηκε περισσότερο από πρόθυμος να ανταποκριθεί στις προτάσεις «συνεργασίας». Η υπόθεση έχει και προεκτάσεις εκτός συνόρων: πρώτη η γερμανική κυβέρνηση χαίρεται που απαλλάχθηκε από έναν άβολο εταίρο όπως ο Στράχε και το κόμμα του. Επιπλέον, η Μέρκελ ελπίζει ότι έτσι θα μειωθούν οι διαρροές προς την ακροδεξιά AfD, το «αδελφό κόμμα» του FPÖ στη Γερμανία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η διαρροή πρωτοδημοσιοποιήθηκε από δύο ναυαρχίδες των γερμανικών ΜΜΕ, την Süddeutsche Zeitung και το Spiegel…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!