Καθώς τα αστικά καθεστώτα εξαχρειώνονται όλο και περισσότερο και η αριστερή αντιπολίτευση έχει ουσιαστικά απορροφηθεί ή εξουδετερωθεί από το σύστημα, οι παραβιάσεις των στοιχειωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου και τα εγκλήματα που διαπράττονται από τους εκπροσώπους και τους θεσμικούς φορείς του συστήματος σε διάφορα μέρη του κόσμου, πολύ σπάνια εντοπίζονται και καταγγέλλονται και ακόμα σπανιότερα καταλήγουν σε κάποιο είδος απόδοσης δικαιοσύνης. Χαρακτηριστικότατες είναι οι περιπτώσεις της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ. Ποιος στο θεσμικό εποικοδόμημα στις αστικές δημοκρατίες ασχολείται σοβαρά, με συνέπειες για τους δράστες, με τους πολιτικούς κρατούμενους, τις κλειστές δίκες και τους αποκεφαλισμούς των αντιπάλων του σαουδαραβικού καθεστώτος; Ή με το καθεστώς απαρτχάιντ που έχει επιβάλει το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους και τις δολοφονίες που πραγματοποιεί εναντίον πολιτών άλλων χωρών, όπως των επιστημόνων του Ιράν; Ακόμα και η καραμπινάτη υπόθεση της ειδεχθέστατης δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασότζι στην Κωνσταντινούπολη λίγη προσοχή θα είχε τραβήξει αν, για τους δικούς της λόγους, δεν την αναδείκνυε η τουρκική κυβέρνηση. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα στον τόσο ευαίσθητο πολιτικό και πνευματικό κόσμο της Δύσης; Μερικές φραστικές αποδοκιμασίες και γκρίνιες, προτού πάρουν μέρος οι αρχηγοί των πλουσιότερων κρατών στη συνδιάσκεψη των G20 που οργάνωσαν οι Σαουδάραβες αυτουργοί της δολοφονίας του Κασότζι!

Οι βρετανικές εφημερίδες γράφουν ότι άλλη μια περίπτωση, κραυγαλέα, για σωρεία ομαδικών εγκλημάτων των βρετανικών ειδικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, με ημερομηνίες και ονόματα, μπήκε στο αρχείο. Σε δεκάδες νυχτερινές επιδρομές σε σπίτια «υπόπτων» οι βρετανοί σκότωσαν δεκάδες Αφγανούς συμπληρώνοντας αναφορές οι οποίες όλες ήταν πανομοιότυπες, με καρμπόν! Αυτές οι αναφορές, μετά από έρευνα των δημοσιογράφων της εκπομπής του BBC Panorama, προκάλεσαν την ανακίνηση του ζητήματος, αλλά όταν άρχισε να αποκαλύπτεται ότι η στρατιωτική διοίκηση υπό την πλήρη συμπαιγνία των πολιτικών κάλυπτε τις δολοφονίες άοπλων αμάχων, οι μηχανισμοί προστασίας του συστήματος λειτούργησαν αποτελεσματικά. Η υπόθεση έκλεισε κι ας δήλωνε ο Philip Alston, πρώην ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πολλές από τις καταγγελίες για αθώους ανθρώπους που σκοτώθηκαν είναι αποδεδειγμένες και εμείς έχουμε καταλήξει στο ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών σκοτώθηκε σε νυκτερινές επιδρομές εντελώς αδικαιολόγητα.»

Ανθρώπινοι στόχοι

Άλλη μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι η πρόσφατη αποκάλυψη ότι στρατιώτες του εκστρατευτικού σώματος της Αυστραλίας στο Αφγανιστάν βασάνιζαν Αφγανούς πολίτες στις φυλακές και τους χρησιμοποιούσαν σαν στόχους για λόγους «εκπαιδευτικούς»! Όπως χρησιμοποιούσαν σαν στόχους και άλλους Αφγανούς πολίτες, π.χ. αγρότες, εκτός των πεδίων των συγκρούσεων. Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά 39 δολοφονίες ελεύθερων πολιτών και κρατουμένων. Οι νέοι στρατιώτες παροτρύνονταν να σκοτώσουν ένα φυλακισμένο για να πάρουν το βάπτισμα του πυρός (εφημ. The Guardian) και στους ανοιχτούς χώρους τοποθετούσαν εκ των υστέρων δίπλα στο νεκρό πια «στόχο» ένα όπλο για να δικαιολογήσουν την εν ψυχρώ εκτέλεση. Υποτίθεται ότι οι 400 ένστολοι Αυστραλοί στο Αφγανιστάν είναι μέλη του ειρηνευτικού σώματος!

Για πρώτη φορά, σαν να μην συνέβαινε τίποτα πριν, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο άρχισε να εξετάζει καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο Αφγανιστάν, γεγονός που εξόργισε τον πρόεδρο Τραμπ που απείλησε τα στελέχη και τους δικαστές του ICC! Και στην Αγγλία, μετά από μερικές δεκαετίες αδράνειας, το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει εάν η Βρετανία απέτυχε στο να ερευνήσει δεόντως τις καταγγελίες για παράνομους φόνους από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις. Μένει να δούμε κάποιο αποτέλεσμα…

Πίσω από το δημοκρατικό επίχρισμα, κρύβεται ένα εγκληματικό πρόσωπο. Αλλά αυτό δεν είναι καινούργιο, έχει βάθος. Οι Αυστραλοί ιθύνοντες θύμωσαν κι άρχισαν να ωρύονται επειδή ένας Κινέζος δημόσιος υπάλληλος τουίταρε φωτογραφία που απεικονίζει ένα Αυστραλό στρατιώτη να απειλεί ένα Αφγανάκι που κρατάει στην αγκαλιά του. Ακόμα κι αν η φωτογραφία είναι μαϊμουδένια, δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα. Κι αυτά τα εγκλήματα των Αυστραλών στο Αφγανιστάν δεν είναι τα μόνα ούτε τα χειρότερα που έχει η Αυστραλία ως κράτος διαπράξει στα λίγα χρόνια ύπαρξής του.

Η Αυστραλία είναι παρούσα στρατιωτικά σε πάρα πολλές αποικιοκρατικές και ιμπεριαλιστικές επιδρομές και γενοκτονίες, εναντίον λαών που είναι χιλιάδες μίλια μακριά της και ποτέ δεν την έχουν απειλήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Κι αυτή η εμπλοκή των Αυστραλών, ως εξάρτημα των Άγγλων και σήμερα των Αμερικάνων, έχει δημιουργήσει μια αντίστοιχη κουλτούρα «πολέμου για τον πόλεμο» που περιβάλλεται από ένα καθεστώς ατιμωρησίας με την ανοχή αν όχι και τη συναίνεση σημαντικού μέρους της κοινωνίας.

Έργο τέχνης των ιθαγενών της Αυστραλίας

Από πόλεμο σε πόλεμο

Με μια σύντομη ιστορική αναδρομή βλέπουμε ότι η Αυστραλία ενεπλάκη σε πολλές συρράξεις, κυρίως επιδρομές εναντίον λαών που αγωνίζονται ενάντια στην αποικιοκρατία, όπως:

 1. Στη Νότια Αφρική στον πόλεμο των Μπόερ, πολεμώντας μαζί με τους Άγγλους εναντίον των λευκών, κυρίως Ολλανδών, εποίκων (1899-1902).
 2. Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και με αυξημένο ρόλο στην επίθεση-πανωλεθρία των Αγγλο-Γάλλων στην Καλλίπολη, στον Ελλήσποντο, το 1915, εναντίον των Οθωμανών.
 3. Στην ιμπεριαλιστική εισβολή και τον εμφύλιο πόλεμο στη Ρωσία εναντίον των Μπολσεβίκων (1918-1920).
 4. Στον Αρμενο-Αζέρικο πόλεμο (1918-1920).
 5. Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σε όποιο μέτωπο τους έστελναν οι Άγγλοι (1940-1945).
 6. Εναντίον των Ινδονησίων που πολεμούσαν για την ανεξαρτησία τους από την Ολλανδική Αυτοκρατορία (1945-1949).
 7. Στην Κορέα εναντίον των Κορεατών και της Κίνας (1950-1953).
 8. Στη Μαλαισία, στο πλευρό των Άγγλων εναντίον του Μαλαισιανού Απελευθερωτικού Κινήματος (1950-1960).
 9. Στο Βόρνεο, με τη Μαλαισία και τη Βρετανία εναντίον της Ινδονησίας (1963-1966).
 10. Στο Βιετνάμ με τους Αμερικάνους εναντίον των ΒιετΚόνγκ και των ΒορειοΒιετναμέζων στον απελευθερωτικό τους αγώνα (1955-1975).
 11. Στο Ιράκ, με τους Αμερικάνους και τους Βρετανούς κατά των Ιρακινών (1990-1991).
 12. Στο Αφγανιστάν, με τους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ κατά των Αφγανών (2001-σήμερα).
 13. Στο Ιράκ, με τους Αμερικάνους και τους Βρετανούς κατά των Ιρακινών (2003-2009).
 14. Στο Ανατολικό Τιμόρ με τους Πορτογάλους εναντίον του Απελευθερωτικού Κινήματος (2006-2013).
 15. Στο Ιράκ, για τρίτη φορά (2014-σήμερα).

Χωρίς πάτο

Μια χώρα που στην κυριολεξία κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς που έστειλαν στον Ειρηνικό Ωκεανό τα αποβράσματα που ήθελαν να ξεφορτωθούν και οι οποίοι, αυτοί και οι απόγονοί τους, στην κυριολεξία ρήμαξαν τους ιθαγενείς λαούς με τους πιο βάναυσους και κτηνώδεις τρόπους. Δεν τους πήραν μόνο τη γη, δεν τους έκαναν μόνο υποζύγια, δεν κατέστρεψαν μόνο τον πολιτισμό τους, αλλά τους έπαιρναν -μέχρι πρόσφατα- και τα παιδιά τους για να τα εξανδραποδίσουν! Πριν από λίγο καιρό, μια μεγάλη εταιρία κατέστρεψε άλλον έναν ιερό χώρο των ιθαγενών…

Κι ακόμα, στις μέρες μας, έφτιαξαν στρατόπεδα, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, σε νησιά του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού, στο Manus, το Nauru και το Christmas Island, για να κρατούν αυθαίρετα και επ’ αόριστον πρόσφυγες και μετανάστες από άλλες χώρες που έκαναν την προσπάθεια να βρουν καταφύγιο στην Αυστραλία!

Η ηθική κατάπτωση των δυτικών κοινωνιών δεν έχει πάτο. Έπρεπε να πλησιάσει την ηλικία των 80 ο καθολικός Αρχιεπίσκοπος της Αυστραλίας, να έχουν πεθάνει τα θύματα και οι μάρτυρες, για να του απαγγελθούν κατηγορίες για τις κακοποιήσεις ανηλίκων από τον ίδιο. Κι ενώ καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλακή σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, το Ανώτατο Δικαστήριο ομόφωνα ακύρωσε την απόφαση του Εφετείου και τον έβγαλε λάδι!

Οι ελίτ του δυτικού μας κόσμου δεν έχουν καμία κοινή αξία με τους ανθρώπους του μόχθου και του αγώνα για αξιοπρέπεια. Δεν σέβονται ούτε τους εργαζόμενους στις χώρες τους, ούτε τους άλλους λαούς, ούτε τη φύση, ούτε καν το θεό που οι ίδιοι υποτίθεται ότι προσκυνούν. Εάν οι κοινωνίες δεν εξεγερθούν έγκαιρα και αποφασιστικά θα έχουν την τύχη των δούλων ή των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση από την καταστροφή που επιφέρουν τα συμφέροντα και οι πολιτικές των διεφθαρμένων ολιγαρχιών της απληστίας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!