Γεγονός είναι πως, σε αντίθεση με όλες τις χώρες της Ευρώπης, στην Ελλάδα τέθηκε εξαρχής το αξίωμα στο πλαίσιο συνύπαρξης της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της ΕΡΤ με τα ιδιωτικά κανάλια. Της Ματίνας Παπαχριστούδη

Απλώς απαγορευόταν να ξεπεράσει σε τηλεθέαση την ιδιωτική τηλεόραση. Αρχή με την οποία πορεύτηκαν περισσότερες από δέκα διοικήσεις μετά το 1990 και κανένα πολιτικό κόμμα δεν αμφισβήτησε. Σε βαθμό που να εντάξει το ρόλο της ΕΡΤ ως Μέσο δημοσίου συμφέροντος για την ενημέρωση του πολίτη, στο κέντρο της πολιτικής του. Η κομματική και πολιτική εκμετάλλευση της ΕΡΤ ως Μέσο προπαγάνδας, διορισμών ημετέρων και αναθέσεων σε ημετέρους ή φίλα προσκείμενους, χωρίς ενδιαφέρον ή κριτήριο την ενημέρωση και τηλεοπτική ψυχαγωγία, χαρακτήριζε και χαρακτηρίζει ίσαμε σήμερα τη στρατηγική και τακτική για το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.
Η είδηση ότι η νυν τρικομματική κυβέρνηση αποδέχθηκε το σενάριο Στουρνάρα πως η εύκολη λύση στην εξεύρεση 2.500 υπαλλήλων για απόλυση, είναι το άμεσο λουκέτο στην ΕΡΤ, δεν εκπλήσσει. Μάλλον είναι φυσιολογική εξέλιξη για τροϊκανούς υπαλλήλους και εξυπηρετητές των κάθε λογής επιχειρηματικών και τηλεοπτικών ιδιωτικών συμφερόντων. Ίσως να εκπλήσσει η μούγγα των χρυσοκάνθαρων της πολιτικής εξουσίας, των ευνοημένων που στέλνονται μισθοδοτικά στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής για να παρέχουν υπηρεσίες προπαγάνδας και εξυπηρετήσεων πάσης φύσεως, στην κυβέρνηση και τα πολιτικά της στελέχη.
Θα κλείσει, τελικά, η ΕΡΤ; Να το πρώτο βήμα διάλυσης. Ευθεία απάντηση σε αυτό το ερώτημα, οι κυβερνητικοί και τα διορισμένα και ακριβοπληρωμένα στελέχη, δεν έχουν να δώσουν. Αντιθέτως, εμφανίζονται ως έτοιμοι από καιρό με προτάσεις συρρίκνωσης της ΕΡΤ. Να κλείσουν ένα ή δυο κρατικά κανάλια, κάμποσοι ραδιοφωνικοί σταθμοί, πιθανώς το ανταγωνιστικό με τα εκδοτικά συμφέροντα περιοδικό της Ραδιοτηλεόρασης, να μην προχωρήσει σε νέες ιντερνετικές και ψηφιακές υπηρεσίες η κρατική τηλεόραση. Αυτό ονομάζεται «νοικοκύρεμα».
Το δεύτερο βήμα έχει ήδη γίνει. Η ΕΡΤ από τα κέρδη των 45 εκατ. ευρώ που παρουσίασε το 2010, μετά από απολύσεις 1.100 συμβασιούχων και εξαφάνιση του συνόλου των τηλεοπτικών προγραμμάτων της, μετατράπηκε σε ΔΕΚΟ. Με την εγγύηση του σταθερού εσόδου των 4,12 ευρώ που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες. Μετατράπηκε σε γόνιμη αγελάδα αρμέγματος εσόδων για το χρεοκοπημένο Δημόσιο. 25 εκατ. θα δώσει φέτος, υποχρεωτικά κέρδη τα είπαν, απευθείας στη μαύρη τρύπα των 2,5 δισ. των ΔΕΚΟ, 65 εκατ. ευρώ κλέβονται απευθείας από το ανταποδοτικό τέλος των πολιτών και μέσω ΔΕΗ αποδίδονται στον επίσης χρεοκοπημένο ΛΑΓΗΕ της πράσινης ενέργειας. Για την ίδια την εταιρία ισχύουν οι μειώσεις μισθών κατά 35%, οι απολύσεις όλων πλέον των συμβασιούχων και η αδυναμία να βγάλει τηλεοπτικό πρόγραμμα με τις δικές της δυνάμεις. Τα στούντιο, τα ψηφιακά μηχανήματα, τα κτίρια χάσκουν νεκρά, χωρίς ζωή. Κυρίως χωρίς σχέδιο και όραμα. Τα σχέδια την πρώην και νυν διοίκησης, των πρώην και νυν στελεχών φαίνονται. Να διατηρήσουν πάση θυσία τις θεσούλες τους με τους μισθούς των 2.500 ευρώ και άνω.
Το τρίτο βήμα είναι αναπόφευκτο. Σε μια ΕΡΤ που δεν προσφέρει ενημέρωση αλλά κυβερνητική προπαγάνδα με την εγγύηση των διορισμένων συμβούλων, που δεν έχει τηλεοπτικό πρόγραμμα και δεν μπορεί να κάνει παραγωγές, που επίσης δεν έχει πια χρήματα να παραγγείλει παραγωγές, η συρρίκνωση (νοικοκύρεμα) φαντάζει ως η μόνη λύση.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!