Διαιρεμένο και κουρασμένο το αγροτικό κίνημα μετά από μήνες στους δρόμους. Του Μάριου Διονέλλη

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και με εμφανή τα σημάδια της κούρασης βαίνουν προς το τέλος τους οι αγροτικές κινητοποιήσεις κατά του φορολογικού νόμου. Η αδιαλλαξία της κυβέρνησης φαίνεται πως βρήκε πρόσφορο έδαφος στην αδυναμία συντονισμού των αγροτικών σωματείων, με τελικό αποτέλεσμα το αγροτικό κίνημα να δέχεται ακόμα μία ήττα μετά και την επιβολή του φόρου στα αγροτεμάχια, μόλις πριν από μερικούς μήνες.
Το αγροτικό συλλαλητήριο της Τετάρτης στην Αθήνα δεν είχε την αναμενόμενη συμμετοχή και έληξε χωρίς κανένα αποτέλεσμα, ενώ την Πέμπτη οι αγρότες της Θεσσαλίας ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το μπλόκο της Νίκαιας μετά από τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων. Στην Κρήτη, το μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο κατέληξε σε μια συμβολική κατάληψη με… ψησταριές στο προαύλιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης το βράδυ της Τσικνοπέμπτης.
Παρά τον αγώνα των αγροτών, εδώ και μήνες, είναι ελάχιστα τα κέρδη από την διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση, με τις αιτίες να αναζητούνται μεταξύ άλλων και μέσα στους κύκλους των αγροτοσυνδικαλιστών. Οι ξεχωριστές συναντήσεις των αγροτών της Βόρειας και της Νότιας Ελλάδας με τον Γιάννη Στουρνάρα, έδωσαν ήδη από την αρχή του μήνα το μήνυμα ενός διαιρεμένου αγροτικού κινήματος τόσο προς την κυβέρνηση που ασφαλώς πέτυχε τους στόχους της, κυρίως όμως προς την κοινωνία και τους απλούς παραγωγούς που σταμάτησαν να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για κινητοποιήσεις, εφόσον δεν έβλεπαν ενότητα και κυρίως αποτέλεσμα.
Στην Κρήτη η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων έστειλε αντιπροσωπείες της σχεδόν σε όλα τα χωριά για να ενημερώσει για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων αλλά το συλλαλητήριο που οργανώθηκε είχε συμμετοχή μεγάλη μεν, αλλά χαμηλότερη του αναμενόμενου με βάση την προετοιμασία του. Τελικά, αυτό που έμεινε ήταν οι θερμές δηλώσεις συμπαράστασης από όλους τους δημάρχους (ακόμα και των αστικών περιοχών) από τους περιφερειάρχες και υποψήφιους περιφερειάρχες, ακόμα και από εκείνους που στηρίζονται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης.
Πεδίο δόξης λαμπρό γαρ, μια ανέξοδη δήλωση ειδικά σε περίοδο λίγο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές…
Πάντως οι αγρότες της Θεσσαλίας δήλωσαν πως φεύγουν από το μπλόκο με το κεφάλι ψηλά, περήφανοι για τον αγώνα που έδωσαν και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την πάλη, με άλλες μορφές, για τους ίδιους στόχους, δίνοντας επόμενο αγωνιστικό ραντεβού στις 9 Μαρτίου, στον εορτασμό του Κιλελέρ. Και πάλι όμως τονίζεται ότι φέτος τον εορτασμό θα διοργανώσει η «Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων» για να μη δημιουργούνται… συγχύσεις με άλλες συλλογικότητες.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!