Μόνο ως κομμάτι της κοινωνίας μπορεί να λειτουργήσει δημόσια ραδιοτηλεόραση. Του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη*

 

Δεν είμαστε στο πεδίο της ΣΥΝ-εννόησης με την παρούσα κυβερνητική εξουσία. Είμαστε στο πεδίο της ΣΥΝ-κρουσης και μάλιστα μετωπικής με αυτήν. Μια εξουσία με αυτά τα χαρακτηριστικά του αυταρχικού, μνημονιακού κανιβαλισμού δεν συνδιαλέγεται, απλώς ισοπεδώνει, σπέρνοντας διχασμό, προπαγάνδα και απευθείας αναθέσεις, όπως στη Δ.Τ.-ΝΕΡΙΤ, που φιλοξενεί πλέον τα μπάζα της πίσω αυλής της ΕΡΤ. Ό,τι φαύλο και αμαρτωλό είχε στην πίσω αυλή της η ΕΡΤ, μετακόμισε στη ΔΤ-ΝΕΡΙΤ. Οι αναλύσεις πλην-αδέλφων περί του «δίνεις τη μάχη από μέσα» απεδείχθησαν φούσκες χωρίς αντίκρισμα, αδειανά πουκάμισα, για να τρουπώσουν τις ενοχές τους οι αιτούντες στη Δ.Τ και τώρα στη ΝΕΡΙΤ. Ποτέ δεν είναι αργά για να ομολογήσει κανείς το λάθος του, γιατί πίστεψε στις διαβεβαιώσεις Καψή-Μάναλη. Θέλει θάρρος, σαν αυτό που επιδείξαμε όλοι μαζί μέχρι την 9η Αυγούστου… του κοινού αγώνα, που με την αίτηση στη Δ.Τ. παράτησαν στη μέση…
Θέλει αρετή και τόλμη η ΕΡΤ, θέλει αρετή και τόλμη από μας η κοινωνία. Θέλει πράξη-παράδειγμα και όχι λόγια του αέρος. Για να γίνεις αριστερός, για να είσαι αριστερός, για να ζεις ως αριστερός. Δεν είσαι αριστερός επειδή δηλώνεις αριστερός ή επειδή ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ ή ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Η πρόφαση και το πρόσχημα της ανάγκης, για να κάνουν χρήση τη δεξιά πρακτική του πάση θυσία βολέματος, που υποτίθεται ότι αναθεματίζουν στα λόγια, αλλά προφανώς ασπάζονται με την πράξη τους, δεν εξαγνίζει κανέναν. Απλώς δικαιώνει τον ποιητή που σημειώνει με προβληματισμό: «που ‘σαι νιότη που ‘δειχνες πως θα γινόσουν άλλος».

Ποια ΕΡΤ θέλουμε
Η συλλογική συνείδηση του παρόντος, μας αξιολογεί όλους. Η πράξη μας είναι η κατάθεσή μας, όχι τα κούφια λόγια. Το προσωπικό παράδειγμα του καθενός είναι ο καλύτερος δάσκαλος για τους άλλους, την κοινωνία, τις επόμενες γενιές.
Εμείς πολιτευόμαστε (έργω, όχι λόγω), δεν αντι-πολιτευόμαστε. Κίνημα εργαζομένων για την υπεράσπιση στην αδιαμεσολάβητη πληροφόρηση, ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα αυτό-προσδιοριζόμαστε.
Εννοούμε στην πράξη (με τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα) τον αγώνα που αντιπαρατίθεται στο μονοπώλιο της DIGEA.
Εννοούμε στην πράξη τον αγώνα που αποκαλύπτει το μονοπώλιο της εσωτερικής ραδιοτηλεοπτικής αγοράς. Το μονοπώλιο αυτό, που ενώ ομνύει και υμνεί τον ελεύθερο ανταγωνισμό της αγοράς, φροντίζει την ίδια ώρα να εξαφανίζει τους ανταγωνιστές και πρώτον από όλους τον κύριο παίκτη, αυτόν που εκφράζει το δημόσιο συμφέρον, την ΕΡΤ. Για να μπορεί αυτό το μονοπώλιο, χωρίς ενοχλητικές παρουσίες, να διαπλέκεται και συναλλάσσεται αιμομικτικά με την πολιτική εξουσία, αντί να την ελέγχει.

Φωνή της δρώσας κοινωνίας
Πολιτευόμαστε (έργω, όχι λόγω), δεν αντι-πολιτευόμαστε:
– για μία ΕΡΤ και πάλι ανοιχτή,
– χωρίς τις παθογένειες του πρόσφατου, αλλά και του απώτερου παρελθόντος,
– χωρίς αργόμισθους και προκλητικά αμειβόμενους,
– μία ΕΡΤ με διαρκή, γόνιμη και διαδραστική όσμωση, σχέση αλληλεπίδρασης με την κοινωνία, θεσμικά κατοχυρωμένης, μέσω της ΑΣΚΕ, (Αντιπροσωπευτική Συνέλευση Κοινωνικού Ελέγχου) και όχι ένα στείρο, κωφάλαλο, αεροστεγές γραφείο Τύπου της εκάστοτε κυβέρνησης,
– μια ΕΡΤ με συνεχή, διάφανη και αξιοκρατική αξιολόγηση όλου του προσωπικού της, χωρίς διακρίσεις σε ημετέρους-κολλητούς, που αμείβονται πλουσιοπάροχα, τους άλλους που αναμένουν την έλευση της δικής τους κυβέρνησης στο «θάλαμο δημιουργικής αναμονής» και τους πολλούς, που απλώς απαιτούν να αξιολογούνται αποκλειστικά και μόνο από την ποιότητα της δουλειάς τους.
– Θέλουμε μια ΕΡΤ-σπίτι της ενημέρωσης όλων των Ελλήνων, για να μη χρειάζεται κάθε φορά να βλέπουμε το έργο «φύγε εσύ-έλα εσύ», ανάλογα με τις κυβερνητικές αλλαγές.
– Δεν θέλουμε ούτε κυβερνητική ούτε και διακομματική δήθεν δημόσια τηλεόραση, του εσωτερικού διακομματικού μοιράσματος.
– Με αξιοκρατικές επιλογές στη βάση των ικανοτήτων και της αποτελεσματικότητας ενός εκάστου, και όχι στη βάση της κομματικής ταυτότητας και των κομματικών ισορροπιών.
Η ΕΡΤ της 11ης Ιουνίου δεν υπάρχει, πέθανε. Πέθανε και μέσα μας και έξω μας. Την αφήσαμε πίσω μας, μαζί με τα βαρίδια, τις παθογένειες και τα κολλητιλίκια που τη βάραιναν.
Η ελεύθερη ΕΡΤ, των παρόντων ορθίων, μας αφορά και αυτή εκπέμπει. Δεμένη ψυχή τε και σώματι με τα κοινωνικά κινήματα, απαλλαγμένη από τη σκουριά των γραφείων, των μηχανισμών εξουσίας και της εξασφαλισμένης ανυποληψίας του διαχειριστικού κυβερνητισμού.
Η ΕΡΤ επανιδρύθηκε, αναβαπτίστηκε στα αιτήματα των αλληλέγγυων ενεργών πολιτών και μόνο ως τέτοια μπορεί να λειτουργήσει, έχοντας εσαεί στην πυξίδα της τον κοινωνικό παλμογράφο.
Θέλουμε την ΕΡΤ ανοιχτή στην κοινωνία, την κριτική της κοινωνίας να αποτυπώνεται στο πρόγραμμά της και το δυναμικό πρόγραμμα της ΕΡΤ να εκφράζει, να είναι η φωνή της δρώσας και ζώσας κοινωνίας των ενεργών πολιτών.
Το Συμβόλαιο αυτής της ΕΡΤ με την κοινωνία, σε μια αράδα:
«Είστε η δύναμή μας, είμαστε η φωνή σας».

*O Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης είναι δημοσιογράφος
της Ελεύθερης ΕΡΤ3

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!