Οι εργαζόμενοι παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Tο δρόμο που άνοιξαν τα κινήματα των πλατειών, αλλά και παλαιότερα οι εργαζόμενοι του Banquet και της Barthelonica, ακολουθούν οι εργαζόμενοι του Applebees οι οποίοι αυτοδιαχειρίζονται το κατάστημα στη Λ. Νίκης. Οι 12 συνολικά εργαζόμενοι που μέχρι τώρα εργάζονταν ως ωρομίσθιοι και μερικώς απασχολούμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, καθώς μένουν εδώ και δύο μήνες απλήρωτοι.
Τον Δεκέμβρη έγινε η πρώτη καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ ακολούθησε άλλη μια, τον Απρίλιο, χωρίς κανένα αποτέλεσμα όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. «Αντίθετα, εισπράξαμε εμπαιγμό, ψέματα και ειρωνεία από τη διοίκηση της εταιρίας.
Στη συνέχεια προβήκαμε σε κινητοποιήσεις έξω από το κατάστημά μας στη λεωφόρο Νίκης και συμμετείχαμε στις γενικές απεργίες στις 15 Ιουνίου και στις 28 και 29 του ίδιου μήνα. Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία συνεχίστηκαν και σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε με την γενική διευθύντρια της εταιρίας. Το αποτέλεσμα είναι να αισθανόμαστε μονίμως ανασφαλείς για το μέλλον της επιχείρησης και κατ’ επέκταση των θέσεων εργασίας μας», αναφέρουν σε κείμενο τους.
Στις 15 Ιούλη η εταιρία ενημερώνει τους εργαζόμενους πως η επιχείρηση πρόκειται να κλείσει όλα τα καταστήματά της. Όπως μας λένε οι εργαζόμενοι, «πριν ξεκινήσει η πρωινή βάρδια μας ενημέρωσαν τηλεφωνικά πως η εταιρία έκλεισε! Στην επιθεώρηση η εργοδοσία δήλωσε πως δεν πρόκειται να πληρώσει τίποτα από δεδουλευμένα και αποζημιώσεις».

Ανοιχτά και αυτοοργανωμένα!
«Ενάντια στην εργοδοτική κοροϊδία, καταλάβαμε το χώρο εργασίας μας για να μην πάρει τίποτα ο εργοδότης, μέχρι να πληρωθούμε. Αποφασίσαμε να αυτοδιαχειριστούμε οι εργαζόμενοι το μαγαζί, ώστε να μπορέσουμε οικονομικά να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας», λένε οι εργαζόμενοι, ενώ ζητούν τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων και της νεολαίας στο δίκαιο αγώνα τους, για να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας και να καταβληθούν οι μισθοί τους άμεσα.
Την πρώτη εβδομάδα αυτοδιαχειριζόμενης λειτουργίας του καταστήματος η κοινωνία της πόλης στήριξε τους εργαζόμενους, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού. Το μαγαζί ήταν κάθε μέρα γεμάτο, οι εργαζόμενοι είχαν βοήθεια από αλληλέγγυο κόσμο και όπως μαθαίνουμε τα πρώτα «αυτοδιαχειριζόμενα» μεροκάματα βγήκαν με σχετική ευκολία. Στο ερώτημα αν σκέφτονται να επιχειρήσουν την αυτοδιαχείριση του καταστήματος και μετά τη συνέχεια των κινητοποιήσεων, οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι το ζήτημα αυτό βρίσκεται υπό συζήτηση και ότι θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις.

Λ.Α.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!