Καταγγελίες για αυθαιρεσίες διευθυντών στα σχολεία του Ηρακλείου

 

Σοβαρό ζήτημα έχει προκύψει σε σχολεία του νομού Ηρακλείου εξαιτίας συνεχών καταγγελιών για την τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης στους σχολικούς χώρους ακόμα και κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Οι καταγγελίες έγιναν από γονείς αλλά και από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δυνητικά μπαίνουν στο στόχαστρο της παρακολούθησης από τους διευθυντές των σχολείων ή όποιον άλλον έχει πρόσβαση στο υλικό που καταγράφουν οι κάμερες.

Οξύτατη ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, ζητώντας την απομάκρυνση των καμερών, όπου έχουν τοποθετηθεί ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οι διευθυντές επικαλούνται «λόγους ασφαλείας» των σχολικών κτηρίων, ιδιαίτερα σε περιοχές της ενδοχώρας καθώς και ότι οι κάμερες λειτουργούν μόνο όταν τα σχολεία είναι κλειστά. Πρακτικά, πάντως, κάτι τέτοιο δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί ενώ σε μία τουλάχιστον περίπτωση, στο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αρχανών, οι γονείς κατήγγειλαν πως οι κάμερες λειτουργούν και κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.

Συνολικά στο νομό έχουν καταγγελθεί τουλάχιστον τέσσερα αντίστοιχα περιστατικά με κάμερες που τοποθετήθηκαν σε σχολεία, ενώ σχετική έρευνα έχει ξεκινήσει, μετά από εντολή του υπουργείου Παιδείας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός πως με βάση τις οδηγίες της Ανεξάρτητης Αρχής Προσωπικών Δεδομένων επιτρέπεται, αν και με πολύ αυστηρούς όρους (σ.σ. ωστόσο, επιτρέπεται) η χρήση καμερών στα σχολεία. Συγκεκριμένα προβλέπεται πως η σχετική απόφαση πρέπει να λαμβάνεται από τον διευθυντή αφού όμως ληφθεί υπ’ όψιν η γνώμη των εκπροσώπων του διδακτικού προσωπικού, του συλλόγου γονέων και των μαθητικών συλλόγων όπου υπάρχουν. Οι κάμερες επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο κατά τις ώρες που το σχολείο δεν λειτουργεί, ενώ οι ώρες λειτουργίας του συστήματος πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια στις σχετικές ενημερωτικές πινακίδες, έτσι ώστε να γνωρίζουν πλήρως όλοι οι μαθητές και οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο δεν παρακολουθούνται.

Στο Ηράκλειο γίνονται προσπάθειες συνεννόησης με τους διευθυντές που δείχνουν «υπερβάλλοντα ζήλο», ενώ άγνωστο παραμένει πόσα σχολεία βρίσκονται υπό επιτήρηση, χωρίς όμως να έχει γίνει σχετική καταγγελία.

 

Μάριος Διονέλλης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!