Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Αυστραλία, μετά τις πυρκαγιές

Μετά τις πυρκαγιές αμμοθύελλα και σφοδρές χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της ανατολικής Αυστραλίας, προκαλώντας νέες καταστροφές σε περιοχές που έχουν ήδη πληγεί από τις πυρκαγιές των τελευταίων μηνών.

Στη Μελβούρνη, πρωτεύουσα της πολιτείας Βικτώρια, σημειώθηκε χθες το βράδυ έντονη χαλαζόπτωση, ενώ σε άλλες περιοχές της ίδιας πολιτείας μαίνονται σφοδρές βροχοπτώσεις.

Και στην Καμπέρα σημειώθηκαν έντονες χαλαζοπτώσεις, με πολλά δέντρα να ξεριζώνονται. Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ζήτησαν από τους πολίτες να σταθμεύσουν τα αυτοκίνητά τους σε ασφαλές σημείο και να μην τα παρκάρουν κάτω από δέντρα ή ηλεκτροφόρα καλώδια.

Η μετεωρολογική υπηρεσία κάλεσε επίσης τους κατοίκους της Νέας Νότιας Ουαλίας να προετοιμαστούν για την άφιξη καταιγίδας. Στην πολιτεία Βικτώρια, όπου εξακολουθούν να μαίνονται πυρκαγιές, οι βροχοπτώσεις της νύκτας έγιναν δεκτές με ανακούφιση, όμως οι αρχές προειδοποίησαν για τους κινδύνους που ενδέχεται να τις συνοδεύουν, κυρίως κατολισθήσεις.

Την ίδια ώρα ένα τεράστιο σύννεφο κόκκινης σκόνης κάλυψε αρκετές πόλεις της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Πυρκαγιές ξεσπούν κάθε χρόνο στην Αυστραλία όμως φέτος η εποχή τους ξεκίνησε πρόωρα και ήταν ιδιαίτερα έντονη εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας στη χώρα.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει καεί μια περιοχή με μέγεθος μεγαλύτερο από αυτό της Πορτογαλίας, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 29 άνθρωποι και έχουν καταστραφεί περισσότερα από 2.000 σπίτια.

Εξάλλου οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ένα δισεκατομμύριο ζώα έχουν σκοτωθεί, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι παρά τις βροχοπτώσεις κάποιες πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters

 

Αυστραλός βιοκαλλιεργητής στην Αθήνα

Για το βιβλίο «Οι μύθοι περί ασφαλών φυτοφαρμάκων», που εστιάζει σε βασικούς μύθους που συντηρούν οι βιομηχανίες φυτοφαρμάκων (όπως, το ότι είναι εξονυχιστικά ελεγμένα τα υπολείμματά τους, είναι δήθεν ασφαλή σε μικρές ποσότητες, διασπώνται, ελέγχονται από αξιόπιστες αρχές και πως είναι απαραίτητα για την καλλιέργεια) μίλησε ο Andre Leu και στελέχη του Συλλόγου Βιοκαλιεργητών Αγορών Αττικής.

Ο συγγραφέας μετέβη στο Ηράκλειο Κρήτης όπου στις 20 Ιανουαρίου έγινε αντίστοιχη εκδήλωση από την Ομάδα Βιοκαλλιεργητών Κρήτης.

Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου βρέθηκε στον Πύργο Ηλείας όπου συμμετείχε σε συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε από την Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ηλείας και τον Ιατρικό Σύλλογο Πύργου.

Οι επισκέψεις του Andre Leu στη χώρα μας ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στην Αθήνα, όπου στο συνεδριακό αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ιερά οδός 75) από τις 11:00 το πρωί συμμετείχε σε εκδήλωση αναλυτικής παρουσίασης του βιβλίου και του συνολικότερου έργου του ενώπιον εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας, των παραγωγών και των καταναλωτών βιολογικών προϊόντων, αλλά και του ευρύτερου κοινού. Η συγκεκριμένη εκδήλωση οργανώνεται από τον Σύλλογο Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής που είχε και την πρωτοβουλία της έκδοσης του εν λόγω βιβλίου.

 

Το κίνημα Βιολογικής Γεωργίας (IFOAM)*

Το σύστημα της αγροδιατροφής, δηλαδή ο τρόπος καλλιέργειας των φυτών, ο τρόπος εκτροφής των ζώων και ο τρόπος παραγωγής των τροφίμων χρειάζονται έναν θεμελιακό μετασχηματισμό λόγω των ολοένα και αυξανόμενων ανησυχητικών εξελίξεων στον τομέα της υγείας και του περιβάλλοντος, καθώς και των κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων.

Η βιομηχανοποιημένη γεωργία και κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για την εξάντληση των φυσικών πόρων. Σε όρους περιβαλλοντικών επιπτώσεων, περισσότερο από το 11% των εδαφών της Ε.Ε. έχει προσβληθεί από διάβρωση. Γεωργία και κτηνοτροφία επιδρούν με διάφορους τρόπους στην ποιότητα των εδαφών και των υδάτων, μέσω των χημικών, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Εκτιμάται ότι η γεωργία και η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων συμμετέχει με ποσοστό 30% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η εντατική χρήση των χημικών εισροών στον αγροτικό τομέα ευθύνεται για τη συγκέντρωση των καταλοίπων των φυτοφαρμάκων στα υπόγεια ύδατα και την έκθεση των ανθρώπων/καταναλωτών σε ενδοκρινικούς διαταρράκτες και την αύξηση της μικροβιοαντοχής – δηλαδή της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

Η Αγροοικολογία (σύζευξη της γεωπονίας και ζωοτεχνίας με την οικολογία) ξεκίνησε ως επιστήμη, η οποία ασχολείται με τις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φυτικών και ζωικών οργανισμών με το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου σε οικοσυστήματα που περιλαμβάνουν την αγροτική παραγωγή. Με την παρέλευση των χρόνων, από μια έννοια/αντίληψη που απασχολούσε ελάχιστους, πέρασε σε διάφορα κείμενα αποφάσεων της Ε.Ε. και του ΟΗΕ και σε έγγραφα διαφόρων κρατών. Ο FAO θεωρεί πλέον, ότι η Αγροοικολογία αποτελεί το μονοπάτι που οδηγεί στην επίτευξη των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Ειδικότερα ο FAO προωθεί 4 μηνύματα: α) Η Αγροοικολογία συνεισφέρει στην επιτάχυνση της επίτευξης της Agenda 2030, β) Η Αγροοικολογία μπορεί να βοηθήσει στη μετάβαση σε βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα, γ) Η Αγροοικολογία συμβάλλει στο να ωφελούνται συγχρόνως οι άνθρωποι, ο πλανήτης και τα εισοδήματα των πολιτών και δ) Η Αγροοικολογία είναι η αντίληψη της επιτυχίας μέσω της καινοτομίας και της συνεργασίας.

Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία: Βασίζεται στα κινήματα του κοινωνικού μετασχηματισμού, των αγροτών των αρχών του 20ού αιώνα, οι οποίοι αρνούνταν να χρησιμοποιούν τεχνητά μέσα για τη θρέψη και την προστασία των φυτών και στηρίχθηκαν στην αντίληψη της γονιμότητας του εδάφους στον κύκλο του αζώτου εμπλέκοντας και το ζωικό κεφάλαιο και την κομποστοποίηση, στην ποιότητα των τροφίμων και στην υγεία. Εστίαζαν στη βελτίωση της υγείας του εδάφους χρησιμοποιώντας πρακτικές όπως η αμειψισπορά και η χρησιμοποίηση της χωνεμένης κοπριάς των ζώων για τη βελτίωση των εδαφών. Η Αγροοικολογία και η Βιολογική Γεωργία ακολουθούν την ίδια κατεύθυνση και τις ίδιες πρακτικές.

Η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη χρειάζεται να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στις βραχείες διατροφικές αλυσίδες με στόχο να προστατέψουν τη γεωργία τους και να την προσαρμόσουν στις νέες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και οι προτιμήσεις των καταναλωτών για πιο υγιεινή διατροφή.

Περίληψη διακήρυξης. Μετάφραση Καίτη Μυλωνα

 

Γιγαντιαίο «αστρικό φυτώριο» ανακαλύφθηκε στον γαλαξία μας

Αστρονόμοι ανακάλυψαν μια γιγαντιαία δομή στον γαλαξία μας, η οποία αποτελείται από πολλά διασυνδεόμενα «φυτώρια», όπου «γεννιούνται» άστρα.

Όπως αναφέρει το BBC, η τεράστια αυτή έκταση αερίων έχει μήκος 9.000 έτη φωτός και πλάτος 400. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 ετών φωτός από τον Ήλιο – απόσταση σχετικά μικρή για τα αστρονομικά δεδομένα.

Η ανακάλυψη αυτή περιγράφεται στο Nature και προέκυψε στο πλαίσιο δουλειάς που γινόταν με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου χάρτη του γαλαξία μας. Διεθνής ομάδα ερευνητών ανέλυσε δεδομένα από το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο Gaia, που εκτοξεύτηκε το 2013.

Στη δομή αυτή δόθηκε η ονομασία Radcliffe Wave, προς τιμήν του Radcliffe Institute for Advanced Study στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!