Ένα νέο εγχείρημα, που φιλοδοξεί να αποτελεί μια συνάντηση με τους συμμάχους της κριτικής ικανότητας και του sensus communis, ξεκίνησε αυτό τον Φεβρουάριο από την εκδοτική ομάδα Respublica. Μετά από τέσσερα χρόνια συνεχούς διαδικτυακής αρθρογραφίας (respublica.gr), οι αρθρογράφοι της ομάδας Respublica αποφάσισαν να περάσουν στον έντυπο λόγο ευελπιστώντας τον ζωντανό διάλογο και την επαφή με τους αναγνώστες που επιμένουν στην παραδοσιακή μορφή του.

Το πρώτο τους τεύχος έχει τον αξιοπρόσεκτο τίτλο «Σημειώσεις εκτός γραμμής για τη δημόσια υποκρισία». Η θεματολογία του περιοδικού εξετάζει γενικά και ειδικά θέματα, που περιστρέφονται γύρω από την κοινωνική διάσταση της ειρωνείας, τη σχέση της νεωτερικότητας με τον Ναζισμό, την ιδεολογική αντιμετώπιση του μικροαστικού φαινομένου, τις αντιφάσεις της πολυπολιτισμικότητας με τις φιλελεύθερες αξίες, την πρόσφατη αξιοποίηση του προσφυγικού ζητήματος και της ανθρωπιστικής του διάστασης από τον κυβερνητικό έλεγχο και το κέντρο, και την ιδιαίτερη και πολύ δημοφιλή περίπτωση του homo Festivus, του ηδονοθηρικού κοσμοπολίτη, και της ηθικής του ηδονισμού.

Μαζί με τα κείμενα των εκδοτών, συμπεριλαμβάνονται στο τεύχος που κυκλοφορεί δύο μεταφράσεις κειμένων των Philippe Muray (Μετά την Ιστορία) και James C. Scott (Εγκώμιο στους Μικροαστούς). Όλα τα κείμενα έχουν αντικείμενό τους μερικές από τις γενικευμένες παραδοχές και πτυχές της δημόσιας σκέψης, οι οποίες όμως αντιφάσκουν με τις θεμελιώδεις τους αξίες. Η υποκρισία έχει άλλωστε πολλές και διαφορετικές εκφάνσεις στη δημόσια ζωή, τόσο ως προσωπική συμπεριφορά ενός κλασικού φαρισαϊσμού όσο και ως φαινόμενο αντίφασης των ιδεών με τα αποτελέσματά τους, το οποίο ιδιαίτερα στους καιρούς μας παίρνει όλο και συχνότερα τα χαρακτηριστικά ενός γενικευμένου κομφορμισμού στο όνομα της χειραφέτησης και της προόδου. Όπως λέει η εκδοτική ομάδα στο προοίμιο του περιοδικού της, η εξέταση των θεμάτων αυτών δεν σημαίνει απαραίτητα την κατοχή της κάποιας «αλήθειας» τους. Αλλά γίνεται για να κατανοηθεί καλύτερα η άγνοια επάνω στην οποία βασίζονται οι βεβαιότητες της σύγχρονης κοινωνίας.

Tο πρώτο τεύχος της εκδοτικής ομάδας Respublica, μπορείτε να το προμηθευτείτε σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, Πάτρας και Θεσσαλονίκης καθώς και με ηλεκτρονικές παραγγελίες στον ιστότοπο respublica.gr. Ευχόμαστε καλή συνέχεια στην εκδοτική τους προσπάθεια και αναμένουμε τα επόμενα τεύχη.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!