Η αλβανική συλλογικότητα Organizata Politike ήταν μια από τις πιο ζωντανές αριστερές και νεολαιίστικες οργανώσεις στον βαλκανικό χώρο. Τον περασμένο Δεκέμβριο αποφάσισε τη μετεξέλιξή της σε κόμμα με την ονομασία Lëvizja BASHKË (Κίνημα ΜΑΖΙ), καταφέρνοντας τελικά να υπερπηδήσει τα πολλαπλά εμπόδια που όρθωσε η δικαστική και πολιτική εξουσία και να αναγνωριστεί επίσημα. Έτσι θα συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές στα Τίρανα, που θα πραγματοποιηθούν σε δύο εβδομάδες, με υποψήφιο δήμαρχο τον Αρλίντ Κιορί – πρόσωπο ήδη γνώριμο στο κοινό της εφημερίδας μας*.

Μιλώντας ξανά στον Δρόμο, ο Αρλίντ Κιορί εξηγεί τους λόγους που επέβαλαν τη δημιουργία του νέου κόμματος, το οποίο διακηρύττει: «Τοποθετούμαστε με υπερηφάνεια στην αριστερή πλευρά του πολιτικού φάσματος, σε μια χώρα από την οποία απουσιάζει εδώ και 30 χρόνια μια γνήσια αριστερή πολιτική δύναμη – διότι τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερά έχουν εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας και η κυβερνητική τους πλατφόρμα δεν έχει τίποτα που να τα διαφοροποιεί από τη νεοφιλελεύθερη δεξιά».

Στη συνέχεια ο Κιορί παραθέτει τις προτεραιότητες του νέου σχηματισμού για τα Τίρανα (τον νυν «σοσιαλιστή» δήμαρχο των οποίων καταγγέλλει ως «είναι επικεφαλής μιας πολιτικής, ολιγαρχικής και μαφιόζικης αλυσίδας που έχει καταλάβει την πόλη των Τιράνων»), και καταλήγει καλώντας τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα να στηρίξουν τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη στην πατρίδα τους.

* Βλ. και προηγούμενη συνέντευξή του: Το αλβανικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε βαθιά κρίση νομιμοποίησης (φύλλο 525).

«Το οργανωμένο έγκλημα τροφοδοτεί τον οικοδομικό κλάδο με κεφάλαια, οι ολιγάρχες είναι οι κύριοι κατασκευαστές, ενώ η δημοτική διοίκηση δίνει οικοδομικές άδειες και παίρνει το μερίδιό της μέσω της διαφθοράς…»

Από την Organizata Politike στο κόμμα Lëvizja BASHKË (Κίνημα ΜΑΖΙ). Πες μας με λίγα λόγια για τη διαδικασία ωρίμανσης…

Η Organizata Politike είχε διάρκεια ζωής 12 χρόνια. Εστίαζε ιδιαίτερα στην οργάνωση των εργαζομένων και των φοιτητών, παρακινώντας απεργίες και διαμαρτυρίες, καθώς και άμεσες δράσεις. Στην πορεία ωριμάσαμε πολιτικά, καταφέραμε να συγκροτηθούμε οργανικά και να αφήσουμε το στίγμα μας στην κοινωνία. Αυτό το πρώτο ταξίδι έφτασε στο τέλος του, επειδή οι δυνατότητες της Organizata Politike είχαν εξαντληθεί. Στις συνθήκες μιας πολλαπλής αλβανικής κρίσης –οικονομικής, πολιτικής και ιδεολογικής– ήταν απαραίτητη η μετεξέλιξή μας. Διατηρώντας λοιπόν την πολιτική μας κληρονομιά κάναμε ένα βήμα μπροστά και ιδρύσαμε ένα πολιτικό κόμμα, το οποίο έχει ως στόχο να συνδυάσει τον ακτιβισμό με τη συμμετοχή στις εκλογές και την εκπροσώπηση των δικαιωμάτων των πολιτών στους θεσμούς.

Ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες για τον Δήμο Τιράνων και πώς νομίζετε ότι μπορείτε να τις παλέψετε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στον δρόμο;

Θέλουμε να μετατρέψουμε τα Τίρανα σε μια βιώσιμη πόλη. Γι’ αυτό σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα που απαιτεί την προστασία και βελτίωση του δημόσιου χώρου, την κατασκευή πάρκων και παιδικών χαρών αντί για ουρανοξύστες, επενδύσεις στο δίκτυο ύδρευσης για να γίνει το νερό της βρύσης πόσιμο, μέσα μαζικής μεταφοράς ποιοτικά και οικονομικά προσιτά στον απλό πολίτη, χτίσιμο 20 νέων σχολείων με δυνατότητες σε διευρυμένο ωράριο, δημοσιονομική πολιτική και παρέμβαση στην αγορά για μείωση της τιμής των διαμερισμάτων και των ενοικίων κ.λπ. Οργανωνόμαστε και δραστηριοποιούμαστε σε κάθε γειτονιά των Τιράνων, αλληλεπιδρώντας με χιλιάδες συμπολίτες που, μέρα με τη μέρα, αυξάνουν την υποστήριξή τους στο Κίνημα ΜΑΖΙ.

Ο Αρλίντ Κιορί μιλά στα ΜΜΕ στη διάρκεια κινητοποιήσεων για να αναγκαστεί η πολιτική και δικαστική εξουσία να αναγνωρίσει το νέο κόμμα «Κίνημα ΜΑΖΙ».

Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελιάι κατηγορείται για σωρεία σκανδάλων, για απειλές σε δημοσιογράφους, για την παρακμή των μέσων μεταφοράς, για τσιμεντοποίηση του δημόσιου χώρου κ.ο.κ. Ποιος είναι ο μηχανισμός που ξεκινάει από τον Βελιάι και τελειώνει στον απλό δημότη που, ωστόσο, θα τον ψηφίσει;

Ο Εριόν Βελιάι είναι επικεφαλής μιας πολιτικής, ολιγαρχικής και μαφιόζικης αλυσίδας που έχει καταλάβει την πόλη των Τιράνων. Το οργανωμένο έγκλημα τροφοδοτεί τον οικοδομικό κλάδο με κεφάλαια, οι ολιγάρχες είναι οι κύριοι κατασκευαστές, ενώ η δημοτική διοίκηση δίνει οικοδομικές άδειες και παίρνει το μερίδιό της μέσω της διαφθοράς. Αυτό το σύστημα βασίζεται στην καταπάτηση του δημόσιου χώρου, στην καταστροφή της ιστορικής κληρονομιάς των Τιράνων και σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο σχέδιο πόλης. Το τρίπτυχο πολιτική-ολιγαρχία-μαφία έχει εξαιρετικά ισχυρή επιρροή στα ΜΜΕ, των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι συχνά δικαιούχοι συμβολαίων, οικοδομικών αδειών, αλλά και αδειών λειτουργίας από την κεντρική κυβέρνηση ή τον Δήμο Τιράνων. Σε αυτήν τη στρατηγική της χειραγώγησης προστίθενται η απειλή στους πολίτες να χάσουν τη δουλειά τους, οι πελατειακές σχέσεις και η αγορά ψήφων. Αυτό το μπλοκ μυστικών συμφερόντων αποτελεί τη βάση της μέχρι τώρα ισχύος του Εριόν Βελιάι. Πιστεύω όμως ότι σε αυτές τις εκλογές, θα έχουμε τη δύναμη να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες, να τους πείσουμε ότι η πολυπόθητη αλλαγή είναι εφικτή κι ότι ο αγώνας για το κοινό καλό αξίζει.

Ποιο είναι το μήνυμά σας για τους συμπατριώτες σας μετανάστες στην Αθήνα, όπου δήμαρχος είναι ο κ. Κώστας Μπακογιάννης, φίλος του Εριόν Βελιάι, ο οποίος του έχει απονείμει και το κλειδί της πόλης σας;

Το καλό και το σωστό ξεπερνούν τα σύνορα ενός κράτους. Όπως είπε κάποτε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, «η αδικία κάπου, είναι απειλή για τη δικαιοσύνη παντού». Καλώ λοιπόν τους αναγνώστες σας και τους πολίτες της Αθήνας να ακολουθήσουν την καμπάνια μας και να συνεισφέρουν με τον λόγο τους όπου είναι δυνατόν. Ένα ιδιαίτερο μήνυμα έχω για τους Αλβανούς μετανάστες που εργάζονται και ζουν στην Ελλάδα. Αυτοί είναι οι κύριοι συντελεστές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στην Αλβανία. Χωρίς αυτούς, και δεδομένου ότι το αλβανικό κοινωνικό κράτος βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, θα είχε επέλθει κοινωνική καταστροφή στην Αλβανία. Είναι η οικονομική τους συμβολή που συντηρεί πολλές οικογένειες στη χώρα μας. Αυτό που ζητάω από αυτούς, λοιπόν, είναι να προσθέσουν στην οικονομική συνεισφορά και την πολιτική συνεισφορά, να γίνουν μέρος του Κινήματος ΜΑΖΙ και της προσπάθειάς μας να μετατρέψουμε, τα Τίρανα σήμερα και την Αλβανία αύριο, σε μια πόλη και μια χώρα με ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη.

* Τη συνέντευξη πήρε ο Γιώργος Κυριακού. Μετάφραση: Κ.Λ.

** Πρόσφατα ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, με διθυραμβικούς τόνους, εκδήλωσε την υποστήριξή του προς τον «σοσιαλιστή» δήμαρχο Τιράνων, και εκ νέου υποψήφιο, Εριόν Βελιάι. Τον χαρακτήρισε ταλαντούχο, χαρισματικό κ.λπ., συμπληρώνοντας ότι επί δημαρχίας του τα Τίρανα έγιναν… «πρωτεύουσα της νεολαίας, του πολιτισμού και του αθλητισμού»! (βλ. www.himara.gr, 23/4/2023).

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!