Οι μεγάλες σε όγκο και διάρκεια φοιτητικές κινητοποιήσεις στα Τίρανα, με αίτημα την μείωση των διδάκτρων και την καταγγελία της διαφθοράς του ακαδημαϊκού προσωπικού, συνεχίστηκαν με τις πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης να στηρίξει μεγάλα συλλαλητήρια έξω από την βουλή των Τιράνων και κλιμακώθηκαν με την παραίτηση όλων των βουλευτών του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος, που είναι το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα. Ακολούθησαν οι παραιτήσεις των βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που πρόσκειται στον πρόεδρο της χώρας Ιλίρ Μέτα, με στόχο να αναγκασθεί σε παραίτηση ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα. Μέχρι σήμερα φαίνεται ότι ο Ράμα διατηρεί τον έλεγχο όλων των δυναμικών κέντρων εξουσίας της χώρας και δεν δείχνει διατεθειμένος να παραιτηθεί, παρά το πολιτικό αδιέξοδο που δημιουργεί η κίνηση της αντιπολίτευσης.

Το πραγματικό βάθος όμως της πολιτικής κρίσης στην Αλβανία σχετίζεται με την στάση της Γερμανίας και των ΗΠΑ στην περιοχή και σε ολόκληρα τα Βαλκάνια.

Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Βερολίνο πήραν αποστάσεις από την πρακτική των αντιπολιτευόμενων κομμάτων της Αλβανίας και τους κάλεσαν να αναθεωρήσουν την στάση τους, παρά τις διακηρύξεις των τελευταίων ότι παραμένουν πιστοί στον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της χώρας.

Παρόλα αυτά τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία δυσπιστούν με τις επιλογές του Ε. Ράμα. Η επιλογή του τελευταίου να επιταχύνει το σχέδιο της Μεγάλης Αλβανίας, με την στήριξη της Τουρκίας, δημιουργούν εμπόδια στις διευθετήσεις που επιχειρούν οι ΗΠΑ στην περιοχή, κυρίως με τα «ανοίγματα» προς την Σερβία και ζυμώσεις για μια συμφωνία ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Βελιγραδίου (Σερβία) και Πρίστινας (Κόσοβο). Η επιθετική πολιτική Ε. Ράμα δημιουργεί προβλήματα στην προσπάθεια των ΗΠΑ να αποτρέψουν την προσέγγιση της Σερβίας με την Ρωσία γεγονός που εξόργισε πρόσφατα τον Αμερικάνο πρέσβη στα Τίρανα και ενοχλεί την πολιτική Τραμπ στα Βαλκάνια.

Από την πλευρά του το Βερολίνο δυσπιστεί στην πρόθεση του Ράμα να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις που θα επέτρεπαν την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. Είναι κοινό μυστικό ότι η οικονομική ζωή στην Αλβανία κυριαρχείται από πρακτικές μαφίας ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ε. Ράμα έχει καταγγελθεί ότι είναι επικεφαλής ενός κυκλώματος «μαύρης οικονομίας».

Έτσι, αν μάλιστα οι φοιτητικές κινητοποιήσεις συνεχιστούν, τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η σημερινή στάση ανοχής θα μεταβληθεί και θα ανοίξει ο δρόμος για την απομάκρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού.

 

Μ.Α.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!