Του Κώστα Σκηνιώτη*

 

Βρισκόμαστε στην πιο κομβική στιγμή της «διαπραγμάτευσης» με τους θεσμούς. Είναι προφανές ότι το ζητούμενο από την πλευρά τους είναι η ύπαρξη ενός νέου μνημονίου με βασικά στοιχεία και κατεύθυνση ίδια και όμοια με αυτά των προηγούμενων.

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά, τα στοιχεία αλλά και η κατάσταση αποδεικνύουν ότι τα μνημόνια που υπεγράφησαν πέτυχαν. Μερικά παραδείγματα:

 • Στο ξεκίνημα αυτής της διαδικασίας η χώρα είχε περίπου 120% χρέος επί του ΑΕΠ και σήμερα έχει πάνω από 180%.
 • Προηγήθηκε κούρεμα 55% του χρέους. Το κούρεμα αυτό, πληρώθηκε κυρίως από τα ασφαλιστικά ταμεία των Δημόσιων Επιχειρήσεωνκαι τους απλούς πολίτες.
 • Στο ξεκίνημα της ιστορίας αυτής η ανεργία ήταν στο 9% και σήμερα προσεγγίζει το 30% τουλάχιστον.
 • Η σχέση εργαζόμενων προς συνταξιούχους ήταν 1,4 και σήμερα είναι 0,9.
 • Οι μισθοί έχουν συντριβεί. Οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν απολέσει το 35% του εισοδήματός τους.
 • Πάνω από 500.000 άνθρωποι εργάζονται απλήρωτοι για διάστημα 6 μηνών και πλέον.
 • Η ανασφάλιστη εργασία σαρώνει, φαλκιδεύοντας και την τύχη όποιων επιθυμούν να επιχειρούν έντιμα.
 • Η μεγάλη φοροδιαφυγή σαρώνει και η πρόβλεψη πάταξής της στα μνημόνια ήταν… 0.
 • Το ΑΕΠ της χώρας βυθίστηκε από τα 280 δισ. στα 170 δισ.
 • Πάνω από 250.000 επιχειρήσεις έκλεισαν, τσακίζοντας κυριολεκτικά τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
 • Οι υποδομές επιχειρήσεων που κάποτε πρωτοστατούσαν στην παραγωγική διαδικασία της χώρας, έχουν εγκαταλειφθεί και καταστρέφονται, καθιστώντας δύσκολο και το έργο της παραγωγικής ανασυγκρότησης.
 • Η δημόσια υγεία παραδίδεται με άμεσο τρόπο σε ιδιωτικά χέρια. Τα Δημόσια Νοσοκομεία αφήνονται να υποβαθμιστούν βάναυσα.
 • Η ίδια συνειδητή υποβάθμιση λαμβάνει χώρα στη δημόσια Παιδεία και τα πανεπιστήμια. Κάθε οικογένεια καλείται να δαπανήσει περίπου 180.000 ευρώ στη διάρκεια του εκπαιδευτικού βίου του παιδιού της, για να το μορφώσει. Όταν αυτό τελειώσει τις σπουδές του θα αντιμετωπίσει το σκληρό πρόσωπο της ανεργίας.
 • Το σύνολο των προοδευτικών και δημοκρατικών νόμων για τα συνδικαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα έχει καταργηθεί.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών. Μόνο η ανεργία αποδείχθηκε πρόσφατα με εμπεριστατωμένη μελέτη ότι έχει κοστίσει στην εθνική οικονομία 40 δισ. ευρώ.

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι τα μνημόνια πέτυχαν. Διότι ο στόχος των μνημονιακών πολιτικών ήταν και είναι στόχος ταξικός. Στοχεύει άμεσα στη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου οι τέσσερις στους πέντε θα βρίσκονται στο περιθώριο και ο πλούτος θα συσσωρεύεται στον ένα από τους πέντε, το πολύ.

Στόχος των μνημονιακών πολιτικών ήταν η δημιουργία μιας στρατιάς ανέργων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως «υλικό» με μισθούς-φιλοδώρημα για τη λεγόμενη ανάπτυξη. Η ολοκληρωτική διάλυση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας ήταν επίσης ένας στόχος. Όλα αυτά πέτυχαν.

Άρα, και τα μνημόνια πέτυχαν.

Οι δανειστές, συμπεριφερόμενοι ως κοινοί τοκογλύφοι, απαιτούν και σε αυτή τη φάση να συμφωνηθούν και να δρομολογηθούν συναφείς και παρόμοιες πολιτικές. Η φτώχεια, η εξαθλίωση, οι καθημερινές αυτοκτονίες ανθρώπων, τα παιδιά που υποσιτίζονται και λιποθυμούν πλέον στα σχολεία, η μαζική επί της ουσίας μετανάστευση νέων και μεγαλύτερων για την εξεύρεση εργασίας, δεν τους πτοεί.

Η στρατηγική της έντασης σε όλη την περιοχή και η δημιουργία εστιών πολέμου είναι μέσα στη γενικότερη λεγόμενη «οικονομική» πολιτική τους. Τα κύματα διωγμένων ανθρώπων που μεταναστεύουν κατά βάση για να σωθούν είναι εργαλείο για την πολιτική αυτή.

Είναι προφανές ότι δεν χρειαζόμαστε άλλα τέτοια πετυχημένα μνημόνια, όποιο όνομα κι αν θα έχει η επικεφαλίδα τους.

Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε μια πραγματική ταξική, δημοκρατική, αριστερή πολιτική που θα βάλει στο κέντρο τις αληθινές ανάγκες των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των νέων, των μικρομεσαίων αυτής της χώρας. Είμαστε βέβαιοι, πιστεύουμε και θέλουμε να εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα μείνει στις επάλξεις, πιστή σ’ αυτό για το οποίο την εξέλεξε ο ελληνικός λαός.

Αυτή είναι η νωπή και σαφής εντολή του.

 

* Ο Κώστας Σκηνιώτης είναι ποιητής, μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!