Η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού τομέα παραμένει δραματική για τους εργαζόμενους. Oι εργοδότες, έχοντας εκμεταλλευτεί όλους τους αντεργατικούς νόμους των μνημονίων λειτουργούν με πλήρη ασυδοσία. Κάτι που ανθεί στη, δυστυχώς, «βαριά βιομηχανία» της χώρας, το χώρο της εστίασης, στο οποίο αναγκάζονται να καταφύγουν πολλοί νέοι άνθρωποι, ελλείψει καλύτερων επιλογών.

Τέτοια είναι η περίπτωση του Βar Street Revolt, στα Εξάρχεια. Στις 20 Μαΐου, η εργοδότρια απέλυσε μια νέα εργαζόμενη που διεκδίκησε την υπερωρία της. Παρά τις εκκλήσεις της εργαζομένης για συνομιλία με την εργοδοσία και για τα δεδουλευμένα της, η εργοδοσία, πέρα από το ότι αρνιόταν πεισματικά να συζητήσει, έφτασε στο σημείο να μην αναγνωρίζει την ύπαρξη της εργαζόμενης, χαρακτηρίζοντας την ως «θαμώνα». Στο συγκεκριμένο μαγαζί, η εργοδοσία είχε προχωρήσει, τον Γενάρη, στη μείωση του μεροκάματου, ενώ οι εργαζόμενοι ήταν ανασφάλιστοι. Πάνω στα κομμένα μεροκάματα η εργοδοσία έκανε επιχειρησιακά ανοίγματα, όπως τη διαμόρφωση του χώρου.

Μετά την αδιαλλαξία της εργοδότριας να αναγνωρίσει την εργαζόμενη και να καταβάλει τα νόμιμα, έγιναν μέσα σε διάστημα λίγων ημερών δύο μαζικές κινητοποιήσεις από τη Λάντζα (Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον Επισιτισμό-Τουρισμό) και την Attack στην Ανεργία και στην Επισφάλεια. Υπό την πίεση αυτών των κινητοποιήσεων, η εργοδοσία του Revolt αναγκάστηκε να αναγνωρίσει την αδήλωτη εργαζομένη. Έτσι, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της εργοδοσίας με την απολυμένη και εκπρόσωπο του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού, για να συζητηθεί το ζήτημα της καταβολής των δεδουλευμένων.

Στη συνάντηση, η εργοδοσία ήταν ανένδοτη στην καταβολή των δεδουλευμένων, γιατί, όπως τονίστηκε, με αυτό τον τρόπο θα δημιουργείτο δεδικασμένο εντός του μαγαζιού και θα μπορούσαν κι άλλοι εργαζόμενοι να απαιτήσουν την καταβολή των δεδουλευμένων τους για όσο καιρό εργάζονταν αδήλωτοι.

Κλίμα τρομοκρατίας και βίαιη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, με μπόλικες δόσεις… εναλλακτισμού.

 

Ηλ.Στ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!