Η προκλητική διαφορά στην τιμή των καυσίμων για την Αμερικανική Βάση κάνει δελεαστικές τις… κομπίνες –  Έλεγχοι στη Βάση από το ΣΔΟΕ. Του Μάριου Διονέλλη

Σε μεγάλης έκτασης απάτη και φοροδιαφυγή εις βάρος του Δημοσίου καταλήγει το προνομιακό φορολογικό καθεστώς που απολαμβάνει η Αμερικανική Βάση στη Σούδα. Το ΣΔΟΕ βρίσκεται στα ίχνη κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων το οποίο έχει βρει πεδίο δόξης λαμπρό από την προκλητική διαφορά της τιμής των καυσίμων που απολαμβάνει η Bάση των Αμερικανών.
Αποτελεί κοινό μυστικό στα Χανιά πως η Βάση προμηθεύεται καύσιμα χωρίς να πληρώνει ειδικό φόρο κατανάλωσης, δασμούς και Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.
Με βάση τις κατά καιρούς αποφάσεις υπουργών Οικονομικών οι αμερικανικές δυνάμεις πληρώνουν λιγότερο από 60 λεπτά το λίτρο τη βενζίνη, την ώρα που οι πολίτες, ειδικά στα νησιά, πληρώνουν περισσότερο από 1,70/λίτρο.  
Πρόσφατα ήρθε στη δημοσιότητα παραστατικό εταιρίας καυσίμων που προμηθεύει τη Βάση με τιμή μονάδας 0,589 για την αμόλυβδη.
Το παραστατικό είχε κοπεί σε μια περίοδο που η τιμή στην Κρήτη κάλπαζε στα 1,80 ευρώ ανά λίτρο… Εκδότης του συγκεκριμένου τιμολογίου είναι τα ΕΛΠΕ και πελάτης το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και ειδικότερα η DFA (Defence Finance and Accounting), η οικονομική υπηρεσία των Eνόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Δέλεαρ για… κομπίνες
Η εξωφρενική διαφορά της τιμής των πετρελαιοειδών που προμηθεύεται η Βάση οδηγεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σε μεγάλης έκτασης κομπίνα στην οποία φέρονται να εμπλέκονται εταιρίες και έμποροι πετρελαιοειδών, ιδιοκτήτες νόμιμων και ημιπαράνομων δεξαμενών καυσίμων κυρίως στα Χανιά, υπάλληλοι του Ελληνικού Στρατού, αλλά πιθανώς και στελέχη της αμερικανικής Βάσης. Η έρευνα του ΣΔΟΕ έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες μετά και από εντολή δικαστικής έρευνας που εξέδωσε τον περασμένο Μάρτιο ο τότε οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης. Η έρευνα φέρεται πλέον να αποδίδει καρπούς, ενώ οι έλεγχοι επεκτείνονται τόσο στις εγκαταστάσεις της αμερικανικής Βάσης αλλά και στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Καυσίμων του Ναυστάθμου Κρήτης στη Σούδα. Από τα χέρια των ελεγκτών έχουν περάσει εκατοντάδες τιμολόγια και άλλα παραστατικά αγοράς και μεταφοράς καυσίμων τα οποία εξετάζονται εξονυχιστικά.
Σύμφωνα με τις ενδείξεις, τεράστιες ποσότητες καυσίμων ενώ τιμολογήθηκαν με τη χαμηλή τιμή για την Αμερικανική Βάση (χωρίς φόρους κ.λπ.) τελικώς δεν κατέληξαν ποτέ στις εγκαταστάσεις της. Αντιθέτως, διοχετεύτηκαν στην αγορά καυσίμων της Κρήτης σε τιμές λιανικής με παράνομο κέρδος άνω του 1 ευρώ ανά λίτρο για τους συμμετέχοντες στο κύκλωμα και προφανώς με τεράστια ζημία για το Δημόσιο από την μη απόδοση των φόρων.

Ανοιχτή πληγή η Βάση
Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς καυσίμων στην Κρήτη μια τέτοιας έκτασης απάτη δεν μπορεί να γίνει χωρίς υποστήριξη τόσο από την πλευρά των εταιριών όσο και από αυτούς που υποτίθεται ότι παρέλαβαν τις ποσότητες πετρελαιοειδών. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Χανίων Βαγγέλης Κώτσος ζητά την εγκατάσταση του συστήματος ελέγχου εισροών-εκροών εκτός από τα πρατήρια, σε όλα τα στάδια της αλυσίδας καυσίμων και φυσικά στις εταιρίες πετρελαιοειδών, στις ιδιωτικές δεξαμενές αλλά και στις δεξαμενές της αμερικανικής Βάσης. Μιλώντας στον Δρόμο ο κ. Κώτσος διατυπώνει σκέψεις για το πολιτικό και οικονομικό υπόβαθρο της ύπαρξης και λειτουργίας της Βάσης. «Τι καλό είδαν τα Χανιά από τη Βάση; Ο Κόλπος της Σούδας έχει μετατραπεί σε στρατιωτικοποιημένη ζώνη την ώρα που θα μπορούσε να είναι γεμάτος από κρουαζιερόπλοια. Αντί αυτού, το κράτος παρέχει σκανδαλώδη φορολογικά προνόμια εισπράττοντας ένα υποτυπώδες ενοίκιο» λέει, ενώ ο ίδιος δηλώνει πως δεν αποκλείεται η συμμετοχή στο κύκλωμα ακόμα και μελών του Συλλόγου Βενζινοπωλών Χανίων και ζητά να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!