Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα μνημονιακής διάλυσης, ανακατεμένης με μπόλικη διαφθορά. Μιλάμε για την περίπτωση του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν που αφενός ξεπουλήθηκε και αφετέρου οι εργαζόμενοί του δεν ξέρουν, πραγματικά, τι τους ξημερώνει. Εδώ και τέσσερα χρόνια βιώνουν έναν γολγοθά, αφού τους οφείλονται δεδουλευμένες αποδοχές πολλών μηνών, την εξόφληση των οποίων κανείς δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί. Ήδη, δε, την 24η Σεπτεμβρίου 2014, όταν με επίσπευση της Τράπεζας Πειραιώς εκτέθηκε σε δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν ως οικονομικό σύνολο, ενώ μοναδικός πλειοδότης και υπερθεματιστής αναδείχθηκε η εταιρία ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε., η οποία σήμερα «νίπτει τας χείρας» της, δηλώνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ουδεμία σχέση έχει με το προηγούμενο καθεστώς. Παραβλέπει, ωστόσο, η Διοίκηση του διάδοχου εργοδότη ότι υφίσταται συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο, που ρυθμίζει τέτοιες περιπτώσεις. Άμεσα και ίσως μοναδικά θύματα όλης αυτής της κατάστασης είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται σε μία ιδιότυπη μορφή ομηρίας, έχοντας στην ουσία μετατραπεί σε αμέτοχους παρατηρητές των ιθυνόντων, οι οποίοι προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους.

Και ενώ πρωτίστως θα έπρεπε να επιδειχθεί σεβασμός στους εργαζομένους του «Ερρίκος Ντυνάν», που τόσα χρόνια το στηρίζουν, έχουν περιέλθει στη δυσάρεστη θέση να μην έχουν λάβει ούτε καν κάποια υπόσχεση για την εξόφληση των δεδουλευμένων τους αποδοχών, ενώ κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί για την τύχη των σχέσεων εργασίας τους και τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, τονίζουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους: «Έχουμε αναφαίρετο δικαίωμα να καταστούμε κοινωνοί και συνομιλητές κάθε διαλόγου που διεξάγεται σχετικά με την τύχη των δεδουλευμένων μας αποδοχών και των εργασιακών μας σχέσεων, εν γένει. Έχουμε κάθε δικαίωμα να απαιτούμε δέσμευση των ιθυνόντων, ενώ τα αρμόδια υπουργεία (Εργασίας και Υγείας) πρέπει να αναπτύξουν ξεκάθαρη πρωτοβουλία, προς διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αναμένουμε από τις νέες ηγεσίες των υπουργείων, να υλοποιήσουν τις πάγιες δεσμεύσεις τους για το νοσοκομείο και να παρέμβουν δυναμικά προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματά μας και η καταβολή των δεδουλευμένων-οφειλομένων και αναδρομικών προς όλους τους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν καταστεί έρμαια των συσχετισμών, των επιχειρηματικών σχεδίων και των παντός είδους και πάσης προελεύσεως σκοπιμοτήτων».

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!