Ο Καζίμ Οζ, κύριος εκπρόσωπος του σύγχρονου κουρδικού κινηματογράφου, παρουσιάζει την τελευταία του παραγωγή, το Zer, μετά τη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Το Zer προβλήθηκε στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2017) ως επίσημη επιλογή της διοργάνωσης. Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στην προβολή και να σταθείτε αλληλέγγυοι στον ανεξάρτητο κινηματογράφο. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Η ταινία

Ταξίδι αναζήτησης ενός παλιού παραδοσιακού τραγουδιού αλλά και μιας θαμμένης ταυτότητας, το Zer είναι το οδοιπορικό ενός νέου άντρα από την αμερικανική μητρόπολη της Νέας Υόρκης στα ορεινά υψίπεδα της Ανατολίας. Βασισμένη στη γνωστή γενοκτονία του κουρδικού πληθυσμού του Ντερσίμ στα 1938 , η ταινία του Κούρδου σκηνοθέτη Καζίμ Οζ είναι περισσότερο μια γοητευτική ιστορία νόστου, μια περιπλάνηση στο γεωγραφικό και πολιτισμικό χάρτη του τουρκικού Κουρδιστάν, που φέρει ωστόσο τη διακριτική υπενθύμιση των τραγικών γεγονότων και της σύγχρονης ταραγμένης πολιτικής κατάστασης στην περιοχή.

Η ταινία δομείται γύρω από την ιστορία ενός νεαρού μουσικού κουρδικής καταγωγής από τη Νέα Υόρκη που περιπλανιέται στα βάθη της Τουρκίας ψάχνοντας ένα τραγούδι που του τραγούδησε η γιαγιά του. Η αναζήτηση θα τον οδηγήσει σε μαγευτικά τοπία, θα τον φέρει σε επαφή με μία ανεπιτήδευτη κουλτούρα, τα ίχνη της γενοκτονία του κουρδικού πληθυσμού του Ντερσίμ το 1938 και τελικά στις ίδιες του τις ρίζες. 

Ο σκηνοθέτης

Ο Καζίμ Οζ είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος κουρδικής καταγωγής. Θεωρείται από τους κύριους εκπροσώπους του κουρδικού κινηματογράφου στην Τουρκία. Η ταινία Zer είναι η έκτη κατά σειρά μεγάλου μήκους ταινία του. Οι προηγούμενες πέντε ταινίες του έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία από Φεστιβάλ στην Τουρκία, τη Γερμανία, τον Καναδά κ.α.

INFO

Προβολή του Zer
Σάββατο 20/10/2018, στις 19:30
Κινηματογράφος «Studio New Star Art Cinema»
Σταυροπούλου 33 & Σπάρτης, ΑΘήνα
Γλώσσα: Αγγλικά, Τουρκικά, Κουρδικά
Υπότιτλοι: Ελληνικά, Τουρκικά
Γενική είσοδος: 8€
Φοιτητικό: 6€

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!