Με την τελευταία ομιλία του την περασμένη Τετάρτη ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε να δίνει τέρμα στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο. Επίσης σε μια συνέντευξη στον ΣΚΑΙ ανέφερε: «παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας. Και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος ας το έχει».

Η έκφραση «ρίσκο της σταθερότητας» έχει ενδιαφέρον γιατί ο μεν κ. Μητσοτάκης εννοεί τη διαχείριση της κατάστασης και την εξυπηρέτηση των εγχώριων ελίτ που επιθυμούν ακόμα και για λίγους μήνες να είναι αυτός το κύριο κανάλι εξυπηρέτησής τους. Γεγονός που εκφράζεται ανοικτά τόσο σε ΜΜΕ, όσο και από μεγάλο μέρος των υπουργών της κυβέρνησης. Από την άλλη, οι συνεχείς διαψεύσεις για τις πρόωρες εκλογές βάζουν ψύλλους στα αφτιά των πολιτών ότι κάτι ψήνεται ή ότι υπάρχει σενάριο να πάμε σε πρόωρες.

Υπάρχουν ορισμένα «μεγέθη» που θα κρίνουν τις τελικές αποφάσεις ότι και αν λέγεται σήμερα από τον Κ. Μητσοτάκη. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν μεν πρωτιά στη Ν.Δ. αλλά καταγράφουν μια δυσφορία πολύ έντονη για την ακρίβεια και το κόστος ζωής και παράλληλα δείχνουν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πολιτών δεν εμπιστεύεται κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα. Ο «κανένας» ξανακάνει αισθητή την παρουσία του. Το «μασάζ» με τα επιδόματα και τα προεκλογικά ψίχουλα δεν άλλαξαν αυτή την κατάσταση.

Πέρα από τις δημοσκοπήσεις, υπάρχουν και όλες οι εξελίξεις στην Ευρώπη και την αποσταθεροποίηση κυβερνήσεων αλλά και τα μέτρα που εισηγούνται αρμόδιοι φορείς της Ε.Ε. για νέα πακέτα μέτρων που ειδικά για την Ελλάδα θα έχουν χαρακτήρα μνημονίων. Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος σε όλα τα επίπεδα. Επίσης αναμένονται έντονες αντιδράσεις και ίσως κοινωνικές εκρήξεις για την «πολεμική οικονομία» που επιβάλλεται.

Τρίτο «μέγεθος» είναι τα όσα θα κάνει η επεκτατική Τουρκία το αμέσως επόμενο διάστημα. Έχει αναγγελθεί έξοδος πλωτών γεωτρύπανων μέσα στο καλοκαίρι και φημολογείται πως ίσως προχωρήσει σε προσάρτηση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου. Πέρα από ό,τι άλλο μπορεί να έχει στην φαρέτρα του ο Ερντογάν.

Η άμεση χωρίς καμία υποσημείωση ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ σε όλα τα πολιτκά πεδία και η εξυπηρέτηση των εγχώριων ελίτ δεν εγγυώνται την «σταθερότητα» που φαντάζεται ο κ. Μητσοτάκης, ούτε καν ως ρίσκο. Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι τόσο ήρεμο.

Η χώρα για πολλούς λόγους (οικονομικούς, γεωπολιτικούς, κοινωνικούς) οδηγείται σε μια πολιτική αστάθεια και σε μια μεγάλη εθνική και κοινωνική κρίση.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι πλέον υπό προθεσμία πρωθυπουργός και μάλλον αναλώσιμος. Ο πειρασμός να μείνει με κάποιους όρους στο πολιτικό παιχνίδι ίσως αντιρροπήσει τη γλύκα να μείνει μερικούς μήνες ως γενικός κουμανταδόρος. Άρα αν του δοθεί ευκαιρία και κρίνει ότι τον συμφέρει μια πρόωρη εκλογική διαδικασία δεν θα ντραπεί να το κάνει. Άλλωστε η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ) ζητά άμεσα εκλογές –που στην ουσία τις φοβάται– και ίσως βρει μια αφορμή ο Μητσοτάκης να τους κάνει το «δώρο» εφόσον θα μετρήσει όλα τα δεδομένα.

Τα γεωπολιτικά μεγέθη (όλων των ειδών) θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Αυτά θα υποχρεώσουν ή θα εξαναγκάσουν τις διάφορες κινήσεις κι όχι οι μικρομπακαλίστικοι υπολογισμοί κομμάτων, υποψηφίων και παρατρεχάμενων…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!