Ελλάδα και Αραβικός Κόσμος: Μοναδικό ταξίδι στην ιστορία

 

Ο 12ος τόμος του περιοδικού GraecoArabica περιλαμβάνει τις εισηγήσεις του 13ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνοανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών με θέματα «Το Εμιράτο της Κρήτης από την ίδρυσή του μέχρι την κατάκτηση της Κρήτης από τον Νικηφόρο Φωκά» και «Τα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας (4ος αιώνας π.Χ. – 13ος αιώνας μ.Χ.)» (Ηράκλειο Κρήτης Νοέμβριος 2011) καθώς και τις ανακοινώσεις της Διημερίδας «Ανατολή και Δύση: Ελληνοαραβικές σχέσεις» (Κηφισιά, Απρίλιος 2015) που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ελληνοανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών (ΙΕΑΑΣ).

Ένας πραγματικός πλούτος γνώσεων και ιστορικών πληροφοριών, που μας βοηθά να κατανοήσουμε και τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην ευρύτερη περιοχή. Καταλαβαίνουμε από την καθυστέρηση αυτής της έκδοσης. πόσος μόχθος χρειάζεται για να μπορέσεις να μοιραστείς και να διαδώσεις αυτές τις γνώσεις. Ο τόμος φθάνει τις 750 σελίδες και περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων και προσεγγίσεων.

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018, 7:00 μ.μ. στο Πολεμικό Μουσείο, (Ριζάρη 2, Αθήνα) στην παρουσίαση του βιβλίου.

Ομιλητές θα είναι ο Βασίλειος Χρηστίδης, Διευθυντής του ΙΕΑΑΣ, τ. Καθηγητής των Πανεπιστημίων Columbia και Ιωαννίνων, ο Γεώργιος Τσούτσος, από τη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Συνόδου, ο Γεώργιος Κ. Λειβαδάς, Νομικός Σύμβουλος του ΙΕΑΑΣ και ο Δρ. Χρήστος Μπαλόγλου. Τη συζήτηση θα συντονίσει η συγγραφέας Νίνα Αλέξη.

Αξίζει να πούμε ότι το Ινστιτούτο ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1995 με στόχο την προώθηση της διεπιστημονικής έρευνας στον τομέα των ελληνοανατολικών και αφρικανικών σπουδών στην Ελλάδα και διεθνώς.

Στο πλαίσιο της έρευνας γίνεται κυρίως συνδυασμένη μελέτη των βυζαντινών, αραβικών και άλλων ανατολικών πηγών. Τα γνωστικά πεδία ανήκουν κυρίως στους τομείς της ιστορίας, της φιλολογίας, της αρχαιολογίας και της τέχνης, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη της αραβικής και βυζαντινής ναυσιπλοΐας και του ναυτικού πολέμου, στη βυζαντινή και αραβική διπλωματία και στους τρόπους επικοινωνίας από γεωγραφική, οικονομική και γεωστρατηγική άποψη, με επίκεντρο τις χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο και την Ερυθρά θάλασσα, από την ύστερη αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή (6ος – 16ος αι. μ.Χ.).

Η συγκριτική μελέτη Ανατολής και Δύσης, που επιχειρείται από τους διακεκριμένους επιστήμονες που συνεργάζονται με το Ινστιτούτο, συμβάλλει αποτελεσματικά στην κατανόηση των πολιτισμικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων των λαών της περιοχής. Παράλληλα, ενισχύεται η έρευνα των κοινών στοιχείων που συνδέουν τους επιμέρους πολιτισμούς και εξασφαλίζουν τη δημιουργική συνύπαρξή τους.

Η γνώση αποτελεί φάρμακο απέναντι σε ανιστόρητες απόψεις που δαιμονοποιούν τον αραβικό κόσμο και απέναντι στον ρατσισμό. Με δεδομένα τα όσα συμβαίνουν σήμερα, καταλαβαίνει κανείς πόσο πολύτιμη είναι αυτή η προσέγγιση. Η ελπίδα είναι να είχαμε πιο πολλά συνέδρια τέτοιου είδους και εκδόσεις που να απευθύνονται και στο πλατύτερο κοινό.

Έτσι που ο «άλλος» και ο «ξένος» να μας γίνουν πιο οικείοι.

Θα πείτε, εδώ δεν γνωρίζουμε τη δική μας ιστορία… Όμως τα όσα έχουν συμβεί στο πέρασμα των αιώνων στην λεκάνη της Μεσογείου είναι έτσι κι αλλιώς και δική μας ιστορία. Κι ας το ξεχνάμε κάθε μέρα…

 

Επιστήμη χωρίς σύνορα

Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του Βιβλίου έχουν ήδη ξεκινήσει. Μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες είναι το Athens Science Festival 2018, όπου μεταξύ άλλων θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια σειρά δράσεων που αναδεικνύουν τη σχέση του βιβλίου με την επιστήμη, και των γραπτών αφηγήσεων με τα μεγάλα επιτεύγματα της.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από τις 24 έως τις 29 Απριλίου στην Τεχνόπολη.

Σημαντικοί οι καλεσμένοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πρωτότυπες οι προσεγγίσεις και πολύ ενδιαφέροντα τα εργαστήρια

Μερικές από τις δράσεις:

28 Απριλίου, 18:00: Από τον Δρ. Φρανκενστάιν στον Δρ. Σακς: Ο συγγραφέας Βαγγέλης Προβιάς εξερευνά το πώς η επιστήμη και η τέχνη της γραπτής αφήγησης αλληλοεμπνέονται προσφέροντάς μας υπέροχες ιστορίες. Ξεκινώντας από τα εμβληματικά έργα επιστημονικής φαντασίας, και καταλήγοντας στα μη μυθοπλαστικά, επιστημονικά κείμενα που καθηλώνουν με την αφηγηματική αρτιότητά τους, αναδεικνύει ότι τα όρια μεταξύ γραφής και επιστήμης είναι ρευστά.

28 Απριλίου, 19:00, Brainstorm: Ιστορίες πολυπλοκότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η Δρ. Suzanne O’Sullivan, συγγραφέας και νευρολόγος, παρουσιάζει μερικές εντυπωσιακές περιπτώσεις ανθρώπων με συμπτώματα τα οποία εκπλήσσουν ακόμη και τον γιατρό τους – από τον άντρα που βλέπει χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων να τρέχουν γύρω του, μέχρι το κορίτσι που αισθάνεται ότι ζει, ως άλλη Αλίκη, στη χώρα των θαυμάτων. Συντονιστής ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Παπαδημητριάδης.

29 Απριλίου, 18:00, Επιστήμη και Μυθοπλασία: Ένα στρογγυλό τραπέζι με καλεσμένους εκλεκτούς συγγραφείς και μαθηματικούς. Η Κατερίνα Καλφοπούλου, ο Ανδρέας Λύκος, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης και ο Στάμος Τσιτσώνης θα κουβεντιάσουν για τη σχέση των κειμένων τους με την επιστήμη, με έμφαση στους γόνιμους και δημιουργικούς δεσμούς μεταξύ επιστήμης και μυθοπλασίας. Συντονίζει η δημοσιογράφος Ιωάννα Σουφλέρη. Διοργάνωση: «Θαλής+Φίλοι)

29 Απριλίου, 15:00: Η επιστήμη των υπερηρώων: Η Λήδα Τσενέ, διευθύντρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Comicdom Press, και η αφηγήτρια Βασιλεία Βαξεβάνη καθοδηγούν τους μικρούς φίλους των επιστημών να σκαρώσουν τις δικές τους ιστορίες, σε ένα πολύ πρωτότυπο βιωματικό εργαστήριο, με πολλά comics, υπερήρωες και, φυσικά, επιστήμη.

 

Περισσότερα στο: www.athens-science-festival.gr, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 213 0109300, 213 0109324

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!