Η Αρχαιολογία απέτρεψε απόφαση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου

 

Μπορεί η δημοτική αρχή στο Ηράκλειο να άλλαξε, όμως η ρετσινιά της «καφεδούπολης» καλά κρατεί για την πόλη – και μάλλον όχι άδικα. Προ ημερών, στο παρά πέντε σταμάτησε η μεταφορά μιας… πλωτής καφετέριας από το εμπορικό στο ιστορικό λιμάνι της πόλης, την οποία διεκδικούσε ο ιδιοκτήτης της και είχε εγκρίνει το Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος.

Η καφετέρια-μπαρ με το όνομα PLOTO έχει πάρει άδεια ελλιμενισμού και εγκατάστασης εδώ και περίπου ένα χρόνο στο χώρο του εμπορικού λιμένα, σε απόσταση αναπνοής από το λιμεναρχείο του Ηρακλείου, καθώς κρίθηκε πως η πόλη δεν έχει αρκετές καφετέριες και χρειαζόταν και μία… θαλάσσια. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης της έκρινε πως θα είχε ακόμα μεγαλύτερη πελατεία αν βρισκόταν μέσα στο ιστορικό ενετικό λιμάνι της πόλης, ακριβώς απέναντι από το φρούριο Κούλε, που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν του Ηρακλείου. Παρά την πρόδηλη υποβάθμιση του μνημείου από ένα τέτοιο αίτημα, ο Οργανισμός Λιμένος έλαβε ομόφωνα θετική απόφαση. Τυπικά ως λόγος για την «αναγκαία μεταφορά» από το εμπορικό στο ενετικό λιμάνι είχε προβληθεί η ασφάλεια της επιχείρησης, των εργαζόμενων και των θαμώνων, καθώς βρίσκεται σε περιοχή που τη χτυπούν δυνατοί άνεμοι και έχει αρκετό κυματισμό ιδιαίτερα τις μέρες που επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.

Η θετική απόφαση του ΟΛΗ προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις από τους ψαράδες της περιοχής, που θα έπρεπε να μετακινήσουν τα καΐκια τους για να πάρει τη θέση τους η καφετέρια, από τον τοπικό Ιστιοπλοϊκό Σύλλογο, που μέσα στο ενετικό λιμάνι κάνει τα εκπαιδευτικά του προγράμματα αλλά και από τη νέα δημοτική αρχή Ηρακλείου, που τους τελευταίους μήνες κάνει κάποιες προσπάθειες να περιορίσει την άναρχη εξάπλωση των καφέ-μπαρ εις βάρος των λειτουργιών της πόλης. Πολλές ήταν εξάλλου και οι διαμαρτυρίες πολιτών προς τη διοίκηση του ΟΛΗ όταν η απόφαση πήρε δημοσιότητα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Όλες αυτές οι αντιδράσεις πάντως δε θα ήταν ικανές να ανατρέψουν τα σχέδια του επιχειρηματία (με τις ευλογίες του ΟΛΗ) αν δεν έδιναν την οριστική λύση οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, στην ευθύνη των οποίων υπάγεται το ενετικό λιμάνι. Προφανώς η απάντηση ήταν αρνητική, ενώ το θέμα έφτασε μέχρι το Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο όπως ήταν αναμενόμενο εισηγήθηκε αρνητικά, κλείνοντας στην ουσία το θέμα.

 

Μάριος Διονέλλης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!