Πολύ στενοχώρησε τον Ομπάμα ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο νέος πρόεδρος των Φιλιππίνων, όταν (υποτίθεται ότι) αποκάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ… «πουτάνας γιο». Ο ίδιος ο Ντουτέρτε ισχυρίζεται ότι το κοσμητικό επίθετο απευθυνόταν σε δημοσιογράφο που του απηύθυνε προκλητική ερώτηση αναπαράγοντας την κριτική που του άσκησε ο Ομπάμα, και τις υποδείξεις του να αλλάξει πολιτική. Και, αφού εξέφρασε τη λύπη του «αν ο πρόεδρος Ομπάμα θεώρησε ότι απευθυνόταν σ’ αυτόν», ο Ντουτέρτε διευκρίνισε ότι δεν ανακαλεί την ουσία της απάντησής του: «Ποιος νομίζει ότι είναι ο Ομπάμα; Δεν είμαι μαριονέτα των Αμερικανών. Είμαι πρόεδρος μιας κυρίαρχης χώρας και δεν απολογούμαι σε κανέναν άλλον πέρα από το φιλιππινέζικο λαό».

Ήταν αυτό το μήνυμα που στην πραγματικότητα ενόχλησε σφόδρα την Ουάσιγκτον, η οποία είχε καλομάθει εδώ και πολλές δεκαετίες από τους τεμενάδες που της έκαναν όλοι μα όλοι οι πρόεδροι των Φιλιππίνων. Και γι’ αυτό εκνευρίστηκε ο Ομπάμα, ακυρώνοντας τη συνάντησή του με τον Ντουτέρτε στη σύνοδο κορυφής του ASEAN στο Λάος. Την επόμενη μέρα βέβαια το ξανασκέφτηκε και συνομίλησε μαζί του «ανεπίσημα» αφού, πέρα από την ανταλλαγή χαρακτηρισμών, τον απασχολεί η αντιπαράθεσή του με το Πεκίνο για τον έλεγχο της Νότιας Σινικής Θάλασσας – όπου οι Φιλιππίνες αποτελούν αντικειμενικό σύμμαχό του.

Στο εσωτερικό μέτωπο των Φιλιππίνων, πάντως, η στάση του Ντουτέρτε συνάντησε γενική επιδοκιμασία. Το εκτός νόμου Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο και το Κ.Κ. Φιλιππίνων, με τα οποία ο Ντουτέρτε επανεκκίνησε το διάλογο ώστε να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία, χαιρέτισαν με ενθουσιασμό το γεγονός ότι «για πρώτη φορά Φιλιππινέζος πρόεδρος καταδικάζει τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ για τα απεχθή εγκλήματά του εις βάρος των εθνών και των λαών όλης της γης». Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Μετώπου τόνισε ότι «ο πρόεδρος Ντουτέρτε πρέπει να κάνει και το επόμενο βήμα: να βάλει τέλος στις αποικιακές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και, προς το συμφέρον του φιλιππινέζικου λαού, να καταργήσει την “αμυντική” συμφωνία μαζί τους – διαφορετικά οι Φιλιππίνες θα συνεχίσουν να είναι πιόνι των ΗΠΑ».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!