Ερανιστής: Γιώργος Τοζίδης

(www.gtozidis.wordpress.com)

 

Η τελευταία διαρροή στοιχείων για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, που αποκλήθηκε Panama Papers, αποτέλεσε ένα ακόμη επεισόδιο στη μακρά σειρά αποκαλύψεων για την παγκόσμια διαφθορά των ελίτ. Είχαν προηγηθεί οι ποικιλώνυμες λίστες με τα ονόματα φοροφυγάδων, τα LuxLeaks, τα τραπεζικά σκάνδαλα χειραγώγησης επιτοκίων και τιμών συναλλάγματος, οι τεράστιες προμήθειες που συνδέονται με το εμπόριο όπλων, τα σκάνδαλα της Siemens, της Volkswagen και ο κατάλογος δεν έχει τέλος…

Τα Panama Papers είναι η μεγαλύτερη διαρροή που έχει γίνει μέχρι σήμερα, καθώς ξεπερνούν και τα Wikileaks και τα αρχεία που αποκάλυψε ο Ε. Snowden. Αποτελούνται από 11,5 εκατομμύρια φακέλους από τη βάση δεδομένων της τέταρτης μεγαλύτερης, σε παγκόσμιο επίπεδο, εξωχώριας δικηγορικής εταιρίας παροχής συμβουλών, της Mossack Fonseca με έδρα τον Παναμά. Αρχικά, οι φάκελοι παραδόθηκαν στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung από ανώνυμη πηγή, η οποία στη συνέχεια τα μοιράσθηκε με τον Διεθνή Συνεταιρισμό Ερευνητών Δημοσιογράφων, τη βρετανική εφημερίδα Guardian και το BBC.

Οι φάκελοι αφορούν την περίοδο 1977-2015 και σε αυτούς περιλαμβάνονται 214.500 εξωχώριες εταιρίες με τις οποίες συνδέονται πολιτικοί, επιχειρηματίες, αστέρες και παράγοντες του ποδοσφαίρου, έμποροι όπλων και ναρκωτικών και άλλα «ευυπόληπτα» μέλη της παγκόσμιας ελίτ. Η απόκρυψη των εισοδημάτων επιτυγχάνονταν με τη δημιουργία εταιριών που υφίστανται μόνο στα χαρτιά και διατηρούν εξωχώριους λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους που παρέχουν ανωνυμία και φορολογική ασυλία. Στη δημιουργία αυτών των εταιριών συνέβαλαν, με το αζημίωτο, 500 μεγάλες τράπεζες, μεταξύ των οποίων η HSBC, η Societé Generale, η Deutsche Bank, η UBS κ.ά. Οι έδρες αυτών των εταιριών βρίσκονται στους φορολογικούς «παραδείσους» από την Ελβετία μέχρι τα βρετανικά νησιά Virgin και από την Κύπρο μέχρι την πολιτεία Nevada των ΗΠΑ.

Μεταξύ των κατόχων των εξωχώριων εταιριών συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα 143 πολιτικών και αξιωματούχων του δημοσίου και ανάμεσά τους: οι πρωθυπουργοί Ισλανδίας (παραιτήθηκε ήδη) και Πακιστάν, οι πρόεδροι Ουκρανίας και Αργεντινής, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, ο πρώην πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος του Ιράκ, ο γιος του Μουμπάρακ, ο πατέρας του Κάμερον, έξι μέλη της Βουλής των Λόρδων, μέλη του πολιτικού γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας και ο κατάλογος «εμπλουτίζεται», καθημερινά, καθώς οι αποκαλύψεις συνεχίζονται.

Η απόκρυψη εισοδημάτων μέσω των φορολογικών «παραδείσων» έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Ο συγγραφέας G. Zucman στο βιβλίο του Ο κρυμμένος πλούτος των εθνών υπολόγισε ότι ανέρχονται στο 8% του παγκόσμιου πλούτου που αντιστοιχεί σε 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η φορολόγηση αυτού του ποσού, π.χ. με ένα συντελεστή 10%, θα αρκούσε για να εξαλείψει την πείνα από τον πλανήτη.

Οι παραπάνω αποκαλύψεις εξέπληξαν μόνο όσους εξακολουθούν να εθελοτυφλούν απέναντι στις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης. Η «ελευθερία» στην κυκλοφορία των κεφαλαίων διευκολύνει τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα του «μαύρου» χρήματος, η «ελευθερία» στην κυκλοφορία των ανθρώπων δημιουργεί τις μεταναστευτικές ροές που στερούν τις χώρες προέλευσης από το ανθρώπινο δυναμικό που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή τους και η «ελευθερία» στην κυκλοφορία των εμπορευμάτων συνεπάγεται την παραγωγική αποδιάρθρωση της δύσης και την καταστροφή θέσεων σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας. Όλα τα παραπάνω συντελούν στη διεύρυνση του εισοδηματικού χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, στην καταστροφή του κοινωνικού κράτους (όπου υπήρξε) και στην υπερχρέωση των χωρών.

Δυστυχώς η Αριστερά ξορκίζοντας με ιδεοληψίες τον προστατευτισμό, προσφέρει χείρα βοηθείας στο νεοφιλευθερισμό που θέλει να πολεμήσει. Το πολιτικό κενό καλύπτεται από την ακροδεξιά και την αναβίωση των φασιστικών τεράτων. Θα πάρουμε το μήνυμα που στέλνουν τα Panama Papers;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!