Στις 22 Απριλίου, ημέρα του εορτασμού των Δικαιωμάτων της Μητέρας Γης, θα ολοκληρώσει τις εργασίες της η 1η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των Λαών για την Κλιματική Αλλαγή και τα Δικαιώματα της Μητέρας Γης, την οποία έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, στην Κοτσαμπάμπα, από τις 19 έως τις 22 Απριλίου.

 

Η ιστορικής σημασίας συνδιάσκεψη, που βρίσκεται στον αντίποδα των συνδιασκέψεων τύπου Κοπεγχάγης, όπου κυριαρχούν τα εταιρικά συμφέροντα, αποτελεί την απάντηση των λαϊκών οργανώσεων στο κάλεσμα για ευρύτερη διεθνή δέσμευση στη διευθέτηση των προβλημάτων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Το κάλεσμα για τα δικαιώματα της Μητέρας Γης ακολουθεί το προηγούμενο, που δημιούργησε η γειτονική της Βολιβίας χώρα του Εκουαδόρ. Το 2008, το Εκουαδόρ επαναδιατύπωσε το Σύνταγμά του για να περιλάβει σ’ αυτό τα Δικαιώματα της Φύσης. Έτσι, για πρώτη φορά, περιλαμβάνονται στον ανώτατο νόμο μιας χώρας δικαιώματα που δεν αφορούν μόνο τον άνθρωπο-πολίτη, αλλά και τη φύση ως ολότητα ύπαρξης και αυτο-αναπαραγωγής. Αξίζει να παρατεθούν ορισμένα άρθρα του εκουαδοριανού Συντάγματος:

Άρθρο 1: Η Φύση ή Pachamama, όπου η ζωή αναπαράγεται και υπάρχει, έχει το δικαίωμα να υπάρχει, να διατηρεί, να συντηρεί και να αναγεννά τους ζωτικούς κύκλους, δομή, λειτουργίες και διαδικασίες εξέλιξής της.

Άρθρο 2: […] Στην περίπτωση σοβαρής ή μόνιμης περιβαλλοντικής βλάβης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από την εκμετάλλευση των μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων, το κράτος θα εγκαθιδρύει τους πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς αποκατάστασης και θα υιοθετεί τα κατάλληλα μέτρα, για να εξαλείψει ή να μετριάσει τις επιζήμιες συνέπειες στο περιβάλλον.

 

Σύσκεψη στην Αθήνα

Η Πρωτοβουλία για τη κλιματική συνδιάσκεψη της Κοτσαμπάμπα συγκαλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα 12 Απριλίου, ώρα 20.00, στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Πήγασος», Πίσσα 42, μετρό Νέου Κόσμου, με αντικείμενο: α) την προετοιμασία δημόσιας εκδήλωσης και στην Αθήνα τις μέρες της Συνδιάσκεψης της Κοτσαμπάμπα,

και β) τη δημιουργία κινήματος για την αντισυστημική κλιματική δικαιοσύνη.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!