του Τζέιμς Πέτρας*

Είχαμε επισημάνει και την προηγούμενη εβδομάδα ότι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές κατακαίουν τεράστιες δασικές εκτάσεις στην Καλιφόρνια και άλλες πολιτείες. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή – μια πραγματικότητα την οποία ο Τραμπ εξακολουθεί να αρνείται, παρόλο που στην Καλιφόρνια, το Όρεγκον και την Ουάσιγκτον εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν. Ο Τραμπ λέει ότι για την κατάσταση αυτή φταίνε τα λάθη που έκαναν οι κυβερνήτες και άλλες αρχές των πολιτειών, και αρνείται οποιαδήποτε σχέση των πυρκαγιών με την κλιματική αλλαγή, η οποία όμως προκαλεί ξηρασίες και συνθήκες που ευνοούν τις πυρκαγιές και ταλαιπωρούν τους κατοίκους.

Με άλλα λόγια, βλέπουμε μια πολύ έντονη πολιτική, κοινωνική και οικονομική σύγκρουση μεταξύ του Τραμπ και των περιβαλλοντιστών. Αυτή παίρνει οξύτατες μορφές στην Καλιφόρνια, ιδίως αφότου την επισκέφθηκε ο Τραμπ, ο οποίος είδε εκεί εκατομμύρια εκτάρια καμένης γης. Κι όμως, διατηρεί τη θέση της άρνησης της κλιματικής αλλαγής κι εξακολουθεί να κατηγορεί τους πολιτικούς αντιπάλους του ως υπεύθυνους για την καταστροφή, πράγμα που εξοργίζει πολλούς κατοίκους στις πολιτείες που έχουν πληγεί.

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει τις τελευταίες μέρες είναι η απόπειρα του Τραμπ να αλλοιώσει την εκλογική διαδικασία, ισχυριζόμενος ότι η επιστολική ψήφος είναι μια διαδικασία προβληματική και διαβλητή – παρόλο που δεν παρέχει την παραμικρή απόδειξη γι’ αυτό. Απώτερος σκοπός του είναι να ακυρώσει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου, κάτι που θα αύξανε τις απώλειες των αντιπάλων του. Επιπλέον, έχει ήδη αρχίσει να συζητιέται ότι ο Τραμπ θέλει να αλλάξει την ημερομηνία των εκλογών**. Θέλει πιο βολική ημερομηνία, θέλει να αποφασίσει ποιοι μπορούν να ψηφίσουν και ποιοι όχι και ούτω καθεξής: με δυο λόγια, θέλει να χειραγωγήσει τα αποτελέσματα, δεδομένου ότι νέες δημοσκοπήσεις τον βγάζουν χαμένο.

Ο Σάντερς σπάει τη σιωπή του

Από την άλλη όμως πρέπει να σημειώσουμε κάτι εξίσου σημαντικό, που διατηρεί την αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα: ο Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος επηρεάζει τουλάχιστον το ένα τρίτο των Δημοκρατικών ψήφων, άρχισε πλέον να κριτικάρει δημοσίως τον Μπάιντεν. Είπε ότι ο Μπάιντεν θυμίζει όλο και περισσότερο έναν δεξιό υποψήφιο, καθώς υιοθετεί μετριοπαθέστατες θέσεις. Απορρίπτει π.χ. ένα εθνικό σχέδιο υγείας και σχεδιάζει μια περιορισμένη εφαρμογή της πολιτικής του Ομπάμα σε αυτόν τον τομέα. Το ίδιο άτολμες είναι και οι θέσεις του όσον αφορά τα φοιτητικά δάνεια, κ.ο.κ. Του λέει δηλαδή: «Μπάιντεν, μπορεί να χάσεις τις εκλογές επειδή γέρνεις τόσο δεξιά ώστε δεν θα μπορέσεις να κερδίσεις τους υποστηρικτές μου στην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος». Κι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τον προεδρικό υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος.

Την ίδια στιγμή η εξέλιξη της πανδημίας*** μετρά σε βάρος του Τραμπ. Υπάρχει τώρα μεγάλη συζήτηση και αντιπαράθεση σχετικά με τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός εμβολίου. Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι θα υπάρχει ένα «καλό εμβόλιο» πριν τις εκλογές. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό δεν ισχύει. Με άλλα λόγια, είμαστε αντιμέτωποι με το πρόβλημα της διάδοσης ενός ιού που δεν ανακόπτεται και, μεταξύ άλλων, πλήττει τα εισοδήματα. Ακόμη και το γεγονός ότι πολλοί πλέον εργάζονται από το σπίτι τους πλήττει την εμπορική και οικονομική δραστηριότητα στο κέντρο των πόλεων όπου εργάζονταν πριν την πανδημία…

* Ο Τζέιμς Πέτρας είναι ελληνικής καταγωγής Αμερικανός συγγραφέας και διανοούμενος. Το κείμενο αποτελεί την τοποθέτησή του για την τρέχουσα κατάσταση στις ΗΠΑ, την οποία εκθέτει κάθε Δευτέρα στον ραδιοφωνικό σταθμό CX36 του Μοντεβιδέο (Ουρουγουάη).

** Οι προεδρικές εκλογές έχουν οριστεί για την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, δηλαδή σε περίπου ενάμιση μήνα. Ο Τραμπ έχει ήδη προτείνει ανεπίσημα την αναβολή των εκλογών «μέχρι να μπορούν να ψηφίσουν με ασφάλεια αυτοπροσώπως οι πολίτες». Μια τέτοια απόφαση μπορεί να λάβει μόνο το Κογκρέσο, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν πλέον την πλειοψηφία.

*** Οι ΗΠΑ παραμένουν η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε κρούσματα (6,9 εκατομμύρια) και νεκρούς (203.000).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!