Το πολιτικό σύστημα καθιέρωσε την «εποχή των επιδομάτων». Πλατφόρμες, επιδόματα, βοηθήματα, ενισχύσεις, αναδρομικά, υποσχέσεις… που όλα βασίζονται στην ίδια ληστρική πολιτική σε βάρος του λαού. Πρώτα σε εξαθλιώνουμε με φόρους, χαράτσια, ακρίβεια, μειώσεις, μισθών και συντάξεων και μετά σου επιστρέφουμε, μέσα από περίπλοκες διαδικασίες που έχουν κόστος για εσένα και άτοκα, ένα μέρος από αυτά που σου πήραμε. Και ο χορός των επιδομάτων, του εμπορίου της ελπίδας και των υποσχέσεων καλά κρατεί.

Όλοι, ανεξαρτήτως κόμματος και χρώματος, εφαρμόζουν την ίδια πολιτική. Αντιλαϊκή πολιτική στο σύνολο και το αποτέλεσμα, φιλολαϊκό προσωπείο μέσω των επιδομάτων-βοηθημάτων προσδοκώντας όλοι κάτι καλύτερο την «ώρα τις κρίσης», στις εκλογές. Φυσικά πολιτική επί της ουσίας δεν μπορούν να ασκήσουν αφού είναι σύσσωμοι προσδεδεμένοι-εξαρτημένοι από ξένα κέντρα αποφάσεων. Αρχικά ήταν οι κανόνες της Ε.Ε. και να μπούμε στο ευρώ, μετά ήρθαν τα μνημόνια, ακολούθησε η πανδημία και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε όλες τις «εποχές» με όλα τα προβλήματα η συνταγή του πολιτικού συστήματος είναι μία: «Εξάρτηση», ευθυγράμμιση με «τη σωστή πλευρά της ιστορίας» σε όλα. Η ουσία της πολιτικής, όχι μόνο της οικονομικής, υπαγορεύεται από έξω. Στο εσωτερικό η διαχείριση της κρίσης που δημιουργεί αυτή η πολιτική γίνεται με επιδοματάκια. Με αυτά τα δεδομένα ο «ανταγωνισμός» μεταξύ των κομμάτων της εξουσίας περιορίζεται στη διαχείριση των επιδομάτων. Πώς θα φανεί στα μάτια του κόσμου ότι ο σημερινός «ηγέτης» είναι καλύτερος από τον προηγούμενο στην ανακούφιση του λαού με επιδόματα.

Καθώς, όπως προκύπτει από τα γεγονότα, βαδίζουμε προς εκλογές πολύ νωρίς το φθινόπωρο, η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχοντας τεράστια φθορά λόγω της πολιτικής της προσπαθεί να «σώσει την παρτίδα» με την επιδοματολογία. Η μία πλατφόρμα κλείνει, η άλλη ανοίγει, η επόμενη εξαγγέλλεται με αυξημένη επιδότηση και στο βάθος τα «βαριά χαρτιά» εν όψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβρη. Η 13η «σύνταξη» των 300 ευρώ που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και κατάργησε η Ν.Δ., για να δώσει τα χρήματα σε άλλα επιδοματάκια, φαίνεται, όπως κυκλοφορεί στους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους, ότι θα επανέλθει και μάλιστα αυξημένη. Παράλληλα ενώ το Συμβούλιο της Επικράτειας εδώ και 17 μήνες έχει συζητήσει για τα αναδρομικά του 11μήνου, πριν το νόμο «Κατρούγκαλου» για τα δώρα των συντάξεων και τις επικουρικές, δεν έχει βγάλει απόφαση. Ενδεχόμενα να δούμε και αυτή την απόφαση να αξιοποιείται προεκλογικά. Και όλα αυτά από πλευράς κυβέρνησης καθώς πανηγυρίζει για τον τερματισμό της «αυξημένης εποπτείας» από τους δανειστές που της δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια σε χειρισμούς για μικροπαροχές. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να επιχειρηματολογεί για τη δική του επιδοματική πολιτική και πόσο φιλολαϊκή ήταν, σε αντίθεση με εκείνη του κ. Μητσοτάκη και ο χορός της «κούφιας» πολιτικά αντιπαράθεσης καλά κρατεί.

Με αυτά τα δεδομένα πάμε σε εκλογές με αυξημένη επιδοματολογία. Εξαγγελίες, πλατφόρμες, αναλύσεις στα κανάλια από τους ειδικούς και αιτήσεις για το επίδομα που «δικαιούμαστε». Και όλα αυτά, εν μέσω πολέμου, ενώ ο γεωπολιτικός ορίζοντας σκοτεινιάζει και ο γείτονας που λέγεται Τουρκία προκαλεί και απειλεί. Οψόμεθα…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!