Ένας ακόμα παγωμένος χειμώνας χωρίς θέρμανση ξεκίνησε από την τρέχουσα βδομάδα για τα λαϊκά στρώματα. Με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου σχετικά ψηλά (το brent από τα 58 δολάρια τον Οκτώβρη 2017 σήμερα βρίσκεται στα 80, ήτοι αύξηση 38%, και πριν μερικές μέρες ήταν στα 85) και την φορολογία στα καύσιμα σε δυσθεώρητα ύψη είναι προφανές ότι πάμε για ένα ακόμα χειμώνα χωρίς θέρμανση για την πλειονότητα των λαϊκών στρωμάτων.

Τα νούμερα είναι αμείλικτα: Το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε τη Δευτέρα 15/10/2018 να διατίθεται στα 1,15 ευρώ ανά λίτρο έναντι 0,944 ευρώ τον Οκτώβρη 2017 (αύξηση 22%) και η τιμή αυτή θα ανεβαίνει στο βαθμό που θα ανεβαίνουν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου. Να σημειώσουμε ότι στο τέλος της περυσινής περιόδου διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης η τιμή είχε φτάσει τα 1,025 ευρώ (Απρίλιος 2017).

Έναντι αυτών των τιμών η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει μια πολυδαίδαλη δέσμη κοινωνικών και γεωγραφικών κριτηρίων για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Με βάση τα κυβερνητικά στοιχεία στην καλύτερη περίπτωση κάποιος οικογενειάρχης, εφόσον εκπληρώνει τα κριτήρια, θα λάβει στις πλέον κρύες περιοχές της χώρας το συνολικό ποσό των 312,50 ευρώ ενώ θα πρέπει να έχει δαπανήσει με τις σημερινές τιμές 2.875 ευρώ!

Οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα καθαρά αντικοινωνικό μέτρο που ουσιαστικά εξοντώνει το λαό, στερώντας του τη δυνατότητα θέρμανσης. Μόνο ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (αφήνουμε τους άλλους φόρους που προστίθενται) ανέρχεται σε 0,28 ευρώ + 24% ΦΠΑ! Δηλαδή σύμφωνα με το προηγούμενο παράδειγμα ο συγκεκριμένος οικογενειάρχης θα έχει πληρώσει 868 ευρώ ειδικούς φόρους για να λάβει επιστροφή, εάν και εφόσον, 312,5 ευρώ!

Οι ομοσπονδίες βενζινοπωλών και πρατηριούχων ζητούν τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα 6 λεπτά ανά λίτρο από 0,28 ευρώ που είναι σήμερα ώστε να μειωθούν αντίστοιχα οι τελικές τιμές. Όμως αυτά είναι έξω από τη «λογική» μια κυβέρνησης που αναζητά υπερπλεονάσματα μέσω των φόρων, για να σου δώσει πίσω «πενταρο-δεκάρες» με τη μορφή έκτακτων επιδομάτων και να μπορεί έτσι να διαφημίζει την κοινωνική της ευαισθησία…

Σε μία χώρα που τα λαϊκά στρώματα υποφέρουν και βρίσκονται σε καθεστώς φτώχειας ή στα όρια της φτώχειας είναι δεδομένο ότι δεν έχουν τη δυνατότητα – πολυτέλεια για θέρμανση με τη χρήση πετρελαίου και αναζητούν άλλες μορφές με τα γνωστά θανατηφόρα μερικές φορές αποτελέσματα. Φυσικά αυτό καταγράφεται ως δραματική μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης το 2017 ήταν 1,2 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι σε σχέση με το 2003, όταν καταγράφηκε το μέγιστο της κατανάλωσης, με 4,3 εκατ. μ.τ., δηλαδή έχει σημειωθεί μείωση κατά 72%.

Π.Δ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!