Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

 

Κόλαση στην Αττική

Τοξικό νέφος έπνιξε επί μία εβδομάδα τη Δυτική Αττική από την πυρκαγιά σε μονάδα ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο. Τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν τιμές αιωρούμενων σωματιδίων έως και 12 φορές υψηλότερες των αποδεκτών επιπέδων της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος. Οι διοξίνες συσσωρεύονται στους λιπώδεις ιστούς των ζωντανών οργανισμών και μέσω της τροφικής αλυσίδας πολλαπλασιάζονται, προκαλούν δυσλειτουργίες στο ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα και ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις. Το εργοστάσιο λειτουργούσε χωρίς μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, δεν ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα να προκληθεί σοβαρή ρύπανση του περιβάλλοντος και τεράστιος κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία.

 

Στα επίπεδα του ’12 οι επικουρικές

Αντισυνταγματικές, οριστικά και αμετάκλητα, έκρινε η Ολομέλεια του ΣτΕ όλες τις περικοπές που έγιναν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, μετά το 2012 (με το δεύτερο μνημόνιο). Από τις 9 Ιουνίου, δηλαδή από τη δημοσίευση της απόφασης, όλες οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012 και οι όποιες περικοπές σε αυτές δεν θα ισχύουν στο μέλλον.
Παρ’ όλα αυτά, το ανώτατο δικαστήριο, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί και να ελεγχθεί το δυσβάστακτο δημοσιονομικό κόστος που παράγεται από αυτήν την απόφασή του, όρισε πως θα πρέπει η αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις να μην έχει, τουλάχιστον, αναδρομική ισχύ. Οι μόνοι που δικαιούνται και τα αναδρομικά είναι εκείνοι που είχαν κάνει προσφυγή.

 

Δημοτικές «ανάσες»

Ένας μετά τον άλλον, πολλοί δήμοι της χώρας έχουν αποφασίσει να απαλλάξουν από τα δημοτικά τέλη ευπαθείς ομάδες πολιτών. Σειρά είχε, αυτήν την εβδομάδα, ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Όπως αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο και ενέκρινε η Περιφέρεια, δημοτικά τέλη δεν θα πληρώνουν στο εξής οι μακροχρόνια άνεργοι του δήμου, οι άποροι, οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι που εξομοιώνονται με τους πολύτεκνους, όπως ο ορίζει ο νόμος, οι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρία από 80% και πάνω, ενώ μειώνονται κατά 50% για ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας από 67%. Η απαλλαγή αφορά την κατοικία διαβίωσης και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο Δημαρχείο. Άξιον απορίας, βέβαια, είναι γιατί οι υπόλοιποι δήμοι δεν το έχουν αποφασίσει ακόμα. Η Ιστορία «γράφει», ιδίως όταν ορισμένοι εκλεγμένοι ξεχνούν τις δεσμεύσεις τους και τις αρχές τους…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!