Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

 

33 ημέρες…

Επεισόδια σημειώθηκαν την περασμένη Τετάρτη, στο Ειρηνοδικείο Τρικάλων, σε συγκέντρωση πολιτών ενάντια στους πλειστηριασμούς. Αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν βίαια τους συγκεντρωμένους, ενώ ένας άντρας οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στα πλευρά. Ήταν προγραμματισμένο να γίνουν επτά πλειστηριασμοί ακινήτων, εκ των οποίων ο ένας αφορούσε πρώτη κατοικία. Η  συμπεριφορά των αστυνομικών, όπως κατήγγειλαν οι αλληλέγγυοι, ήταν ιδιαίτερα προκλητική – έσπρωχναν και απειλούσαν με συλλήψεις όσους επιχείρησαν να φωτογραφήσουν την επίθεση στο συμπολίτη τους. Ως εκ τούτου, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την είσοδο των δικαστικών επιμελητών, αλλά παρέμειναν έξω από τη δικαστική αίθουσα και τελικά οι πλειστηριασμοί κηρύχθηκαν άγονοι για διαδικαστικούς λόγους. Εδώ και έξι μήνες, σχεδόν κάθε Τετάρτη, πρωτοβουλίες πολιτών δίνουν ραντεβού στο Ειρηνοδικείο Τρικάλων, όπως άλλωστε και οι δυνάμεις αλληλεγγύης τα τελευταία χρόνια στις περισσότερες πόλεις της χώρας, μπλοκάροντας στην πράξη πολλούς πλειστηριασμούς – με σύνθημα «Κανένα σπίτι, κανένα μαγαζί, κανένα χωράφι στα χέρια τραπεζίτη». Κοιτάζω και ξανακοιτάζω το ημερολόγιο, μα δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Έχουν περάσει ήδη 33 μέρες από τη μεγάλη εκλογική νίκη του λαού…

 

Σχεδία Μαρτίου

Πολλά και ενδιαφέροντα θέματα θα βρει ο αναγνώστης στο τεύχος Μαρτίου της Σχεδίας. Οι συντάκτες του περιοδικού έβαλαν τα δυνατά τους και διεκδικούν το δικαίωμα στη γονική αγάπη, στήνουν γιορτές αλληλεγγύης, χρησιμοποιούν την τέχνη για να γκρεμίσουν τείχη, μαζεύουν πυρηνικά μανιτάρια, βρίσκουν το αντίδοτο στη λήθη, βγάζουν απαγορευτικό στο «μετρ του καμακιού», χορεύουν στους ρυθμούς της πανκ μαζί με τον Μπίλι Άιντολ, την Κρίσι Χάιντ των Πριτέντερς και τους Magic de Spell. Ανάμεσά τους και ο Γιώργος Αυγερόπουλος που μιλά για το νέο του ντοκιμαντέρ Agora και μας καλεί όλους να κοιτάξουμε κατάματα τη σημερινή πραγματικότητα. Υπενθυμίζουμε ότι η Σχεδία, όπως όλα τα «περιοδικά δρόμου» του πλανήτη, πωλείται αποκλειστικά στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές, οι οποίοι προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες (άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας).  Άνθρωποι που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Από τα τρία ευρώ της τιμής πώλησης του περιοδικού τα μισά πηγαίνουν απευθείας στον ίδιο τον πωλητή. «122 εφημερίδες δρόμου, 41 χώρες, 5 ήπειροι, 14.000 άστεγοι πωλητές, 6.000.000 αναγνώστες, 1 φωνή ενωμένη ενάντια στη φτώχεια», είναι το σύνθημα του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων του Δρόμου.

 

Το βαπόρι απ’ την Τανζανία

Σημαντικό κτύπημα επετεύχθη από το Λιμενικό Σώμα στο λαθρεμπόριο τσιγάρων… Από τα τρία εκατομμύρια πακέτα λαθραίων τσιγάρων που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στο φορτηγό πλοίο «MESOGIOS», με σημαία Τανζανίας, στην Κορώνη Μεσσηνίας, οι «διαφυγόντες δασμοί» υπολογίζονται σε 3,3 εκατ. ευρώ. Ανάμεικτα θα είναι προφανώς τα συναισθήματα για εκείνους τους εθισμένους καπνιστές που τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης έχουν κόψει το… περίπτερο και ανακυκλώνουν ακόμα και τα αποτσίγαρα. Βλέπεις, τώρα έχουν αυξηθεί -θεωρητικά τουλάχιστον- οι πιθανότητες να μη διαφύγουν μαζικά προς τους τοκογλύφους, με τη μέθοδο της συνεχιζόμενης ληστρικής αφαίμαξης, οι «μη διαφυγόντες αυτοί δασμοί»… Από την άλλη, η φτώχεια συνεχίζεται και η ανάπτυξη μάλλον αργεί να φανεί. Μια καλή ιδέα θα ήταν ενδεχομένως, οι κατασχεθείσες ποσότητες, αφού υποβληθούν σε ποιοτικό έλεγχο, να διατεθούν στην αγορά φτηνότερα, στην τιμή δηλαδή των… επιστρεφόντων δασμών.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!