Πέθανε την Παρασκευή 10/11, στο Παρίσι, ο Κώστας Βεργόπουλος, σημαντικός οικονομολόγος, διανοητής και συγγραφέας. Ο Κώστας Βεργόπουλος γεννήθηκε το 1942 στην Αθήνα και σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Από τα φοιτητικά του χρόνια εντάχθηκε στην Αριστερά και συμμετείχε στο νεολαιίστικο και το αντιδικτατορικό κίνημα

Το 1974 εξελέγη καθηγητής οικονομολογίας στην Σορβόννη και αργότερα το 1992 καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από το 2002 ήταν καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο VIII στο Παρίσι, Εργάστηκε ως εμπειρογνώμονας στον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διετέλεσε διευθυντής του προγράμματος του ΟΗΕ για τη Μεσόγειο (UNITAR) ενώ ως μέλος διάφορων επιτροπών εμπειρογνωμόνων ασχολήθηκε με θέματα των ευρωπαϊκών πολιτικών για την απορρύθμιση, την ανταγωνιστικότητα και την συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, ενώ ήταν μέλος του συμβουλίου του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

Το συγγραφικό του έργο αφορούσε ζητήματα σχετικά με το αγροτικό ζήτημα στην Ελλάδα, θέματα οικονομικής ιστορίας και σύγχρονης οικονομικής πολιτικής. Τα βιβλία του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και διδάσκονται σε πανεπιστήμια πολλών χωρών.

Ο Κώστας Βεργόπουλος αρθρογραφούσε τακτικά στο Δρόμο. Από τα κείμενα του και τις συνεντεύξεις του στην εφημερίδα μας θυμίζουμε τα πιο πρόσφατα: H κοινωνική σιγή μπορεί να προμηνύει σαρωτική θύελλα και Η ψήφος είναι σημαντική αλλά απαιτείται και η κοινωνική αφύπνιση.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!