Η δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων για την εξέλιξη του εμπορικού και του ταξιδιωτικού ισοζυγίου πιστοποιούν τα αδιέξοδα της μνημονιακής πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα:

Εμπορικό Ισοζύγιο: Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, το τρίμηνο Ιαν. – Μαρτίου 2014 οι εισαγωγές μειώθηκαν οριακά κατά 0,3% και οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3% (έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2013). Όμως εάν εξαιρεθούν οι εισαγωγές και εξαγωγές πετρελαιοειδών, τότε οι εισαγωγές αυξάνονται κατά 10,5% ενώ οι εξαγωγές μειώνονται κατά 4,7%. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 3,1%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκε κατά 29,8%. Η επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου οφείλεται κυρίως στην ισοτιμία του ευρώ. Από την ανάλυση των στοιχείων για την προέλευση των εισαγωγών και τον προορισμό των εξαγωγών, προκύπτει ότι οι εισαγωγές από τρίτες χώρες αυξήθηκαν κατά 31,8% ενώ οι αντίστοιχες εξαγωγές μειώθηκαν κατά 6,3%. Η επιδείνωση των στοιχείων του εμπορικού ισοζυγίου αποδεικνύει ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να στηριχθεί στην εξωτερική ζήτηση (στην ανάκτηση της «ανταγωνιστικότητας» σύμφωνα με τη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση), καθώς αυτή εξαρτάται και από παράγοντες που δεν καθορίζονται από την εγχώρια οικονομική πολιτική.

Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο: Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) προκύπτει ότι το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 73 εκατ. ευρώ που προέκυψε από τη μεγαλύτερη αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων (+21,7%) έναντι αυτής που κατέγραψαν οι ταξιδιωτικές πληρωμές (+15,9%). Από την ανάλυση, ανά χώρα προέλευσης, της αύξησης των ταξιδιωτικών εισπράξεων προκύπτει ότι αυτή οφείλεται στην αύξηση κατά 31% των εισπράξεων από ταξιδιώτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (οι εισπράξεις από ταξιδιώτες με προέλευση τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 91,7%) και των χωρών εκτός Ευρωζώνης (+13,7%), ενώ αντίθετα οι εισπράξεις από ταξιδιώτες με προέλευση τις χώρες της Ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 7,3%. Αν συγκρίνουμε τον αριθμό των ταξιδιωτών (ανά χώρα προέλευσης) με τις αντίστοιχες εισπράξεις προκύπτουν, επίσης, ενδιαφέροντα στοιχεία: οι ταξιδιώτες από χώρες εκτός Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 13,8% (από τη Ρωσία κατά 100%) ενώ από την Ε.Ε. εκτός Ευρωζώνης κατά 18,2% και από την Ευρωζώνη κατά 5,7%. Δηλαδή ενώ ο αριθμός των ταξιδιωτών από την Ευρωζώνη αυξήθηκε, οι αντίστοιχες εισπράξεις μειώθηκαν.

Η εξέλιξη του ταξιδιωτικού ισοζυγίου δείχνει τη διαρκώς αυξανόμενη εξάρτηση του τουριστικού προϊόντος από χώρες εκτός Ε.Ε. και κυρίως τη Ρωσία. Δείχνει, όμως, και τους κινδύνους από μια πιθανή ρήξη των σχέσεων της Ε.Ε. με τη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης και των κυρώσεων που επιβάλλονται σε Ρώσους πολίτες.

Η εξέλιξη του τραπεζικού δανεισμού: Η συνεχιζόμενη μείωση του τραπεζικού δανεισμού προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αποδεικνύει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έγινε για να διασωθούν διοικήσεις και μεγαλομέτοχοι και για να βρουν την ευκαιρία να βγάλουν εύκολα και γρήγορα κέρδη τα ποικιλώνυμα κερδοσκοπικά κεφάλαια. Το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2014, ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μειώθηκε κατά 2.752 εκατ. ευρώ. Ο δανεισμός των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 1.600 εκατ. ευρώ και των νοικοκυριών κατά 1.125 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να αυξάνονται εντείνοντας το αδιέξοδο μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν παράλληλα και τη λήψη δικαστικών μέτρων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Μόνο το ΙΚΑ εξέδωσε, κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2013-Απριλίου 2014, 7.642 εντάλματα κατάσχεσης. Σε ανάλογα δύσκολη θέση βρίσκονται και τα νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες ενώ θα αυξηθούν και οι φορολογικές υποχρεώσεις τους μετά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος και την επιβολή του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας.

Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού βρίσκεται αντιμέτωπη με τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Για τη συγκρότηση του πλειοψηφικού ρεύματος που θα οδηγήσει στην κυβέρνηση της Αριστεράς απαιτείται πλέον η εκπόνηση ενός προγράμματος που θα δίνει ελπίδα και προοπτική στα φτωχά λαϊκά στρώματα.

 

Ερανιστής: Γιώργος Τοζίδης

www.gtozidis.wordpress.com

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!