Το βιβλίο Χτίζοντας ζωές, Θεραπευτικές κοινότητες για βαριά ψυχικά ασθενείς του Βασίλη Μπρούμα και της Ξένιας Σιάσου, διαπραγματεύεται με άρτιο τρόπο και κατανοητό την αναγκαιότητα της συνεκτίμησης των βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων στη δημιουργία και εξέλιξη των θεραπευτικών κοινοτήτων. Αυτό γίνεται, ακόμη και για τον μη ειδικό που θα το διαβάσει, μέσα από μια περιεκτική αναδρομή της πορείας της ψυχιατρικής από την αρχαιότητα μέχρι την εφαρμογή της σήμερα στις δυτικές κοινωνίες και υπό αντίξοες συνθήκες σε περιόδους οικονομικής κρίσης,

Το βιβλίο περιγράφει τη γένεση και λειτουργία τους στον κόσμο και στην Ελλάδα, θέματα που αφορούν τις θεραπευτικές μεθόδους τις δομές, την αποτελεσματικότητα, καθώς και το ρόλο της Γνωσιακής Θεραπείας. Περιέχει δε ειδικά κλινικά ζητήματα της προσέγγισης αυτής ενώ προσφέρει στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων.

Το βιβλίο αυτό είναι ένα σημαντικό έργο δύο επιστημόνων, οι οποίοι εργάζονται για την προώθηση της νέας ψυχιατρικής περίθαλψης στην περιφέρεια μακριά από αθηνοκεντρικό μοντέλο.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!