Δεν υπάρχει τίποτε πιο θλιβερό σ’ αυτόν τον κόσμο, από το να ξυπνάς το πρωί των Χριστουγέννων και να μην είσαι παιδί.
Erma Bombeck

Τα Χριστούγεννα είναι μία ξεχωριστή γιορτή που παραπέμπει στην αγάπη και τη συντροφικότητα. Μικροί και μεγάλοι τα προσμένουν προσδοκώντας να περάσουν ευχάριστες ώρες με τις οικογένειές τους. Τα βιβλία και ιδιαίτερα οι χριστουγεννιάτικες ιστορίες που μιλούν για το πνεύμα της γιορτής προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και συμφιλίωσης και μας θυμίζουν το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και τη μαγεία τους.

Τα χριστουγεννιάτικα διηγήματα άρχισαν να δημοσιεύονται στον Τύπο της χώρας μας ως ένα ψυχαγωγικό είδος, και ενίοτε αποτελούσαν μέσο βιοπορισμού για κάποιους συγγραφείς. Με την πάροδο του χρόνου τα εορταστικά διηγήματα καταξιώθηκαν στη συνείδηση των αναγνωστών και στη συνέχεια η αξία τους αναδείχθηκε από τους φιλολόγους και τους μελετητές της λογοτεχνίας.

Σε παλιές εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία ανακαλύπτουμε αντιπροσωπευτικά χριστουγεννιάτικα διηγήματα των συγγραφέων: Φώτη Κόντογλου, Ανδρέα Καρκαβίτσα, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Γρηγόριου Ξενόπουλου, Παύλου Νιρβάνα, Δημοσθένη Βουτυρά, Στρατή Τσίρκα και Στρατή Μυριβήλη.

Στην ξένη πεζογραφία γνωστές είναι οι διηγήσεις των Τσαρλς Ντίκενς, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, της Τζέιν Όστιν, του Ε.Τ.Α. Χόφμαν, του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, του Άντον Τσέχοφ και άλλων Ρώσων συγγραφέων.

Το βιβλίο με τον τίτλο «Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες» (Ελληνοεκδοτική, 2022) συγκεντρώνει ανέκδοτες χριστουγεννιάτικες ιστορίες γραμμένες από γνωστούς Έλληνες συγγραφείς. Πρόκειται για κείμενα που αναδίδουν στιγμές και εικόνες των εορταστικών ημερών και διαπνέονται από τον βαθύ ανθρωπισμό που αναβιώνει στο τέλος κάθε χρόνου.

Οι χριστουγεννιάτικες ιστορίες γράφτηκαν για να μεταδώσουν στους αναγνώστες το πνεύμα των ελληνικών Χριστουγέννων καθώς και τη θρησκευτικότητα και τη μυσταγωγία των ημερών .Τα μηνύματα που κρύβονται σε αυτά τα διηγήματα προκύπτουν από τις συγκινήσεις και τα πάθη των ηρώων τους, αλλά πρωτίστως αποκαλύπτουν την ευαισθησία των δημιουργών τους.

Οι «Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες» αποτελούν αγαπημένα αναγνώσματα και φωτίζουν καλύτερα τις ρωγμές και τις αναμνήσεις και αποδυναμώνουν τα επιφανειακά και επίπλαστα , καθώς φανερώνουν σπάνιες στιγμές ανθρωπιάς, έντασης, μοναξιάς αλλά και ελπίδας και αποτυπώνουν στο χαρτί δημιουργικές στιγμές πλημμυρίζοντάς μας με το εκτυφλωτικό, λυτρωτικό φως τους. 

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, συγγραφέας

***

Στον συλλογικό τόμο «Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες» έγραψαν οι συγγραφείς: Γιώργος Γκόζης, Βασίλης Γκουρογιάννης, Γεράσιμος Δενδρινός, Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, Γιώργος Χ. Θεοχάρης, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Κατερίνα Καριζώνη, Νίκος Κατσαλίδας, Μαρία Κουγιουμτζή, Πασχάλης Λαμπαρδής, Κώστας Λογαράς, Στέφανος Μίλεσης, Πολύνα Γ. Μπανά, Γιάννης Δ. Μπάρτζης, Κωνσταντίνος Μπούρας, Τόλης Νικηφόρου, Σιδέρης Ντιούδης, Γιάννης Πανούσης, Γιάννης Πατσώνης, Βάλτερ Πούχνερ, Δήμητρα Π. Πυργελή, Έρη Ρίτσου, Λιάνα Σακελλίου, Λεύκη Σαραντινού, Ελένη Σαραντίτη, Μαρία Σκιαδαρέση, Θανάσης Σκρουμπέλος, Χρύσα Σπυροπούλου, Αλέξης Σταμάτης, Κώστας Στοφόρος, Ευαγγελία Τότσκα, Μάκης Τσίτας, Φίλιππος Φιλίππου, Άγγελος Χαριάτης.

Ακολουθούν τέσσερες χριστουγεννιάτικες ιστορίες από τον συλλογικό τόμο.

Τα Χριστούγεννα του μικρού… χορτοφάγου!

«Χριστούγεννα είναι, παιδί μου»

Τα πικραμένα Χριστούγεννα του μικρού Πασχάλη

Αν μπορούσα να μιλήσω

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!