Στον «εορταστικό» Δρόμο, δημοσιεύσαμε κάποια από τα διηγήματα που περιλαμβάνονταν στον τόμο με τις «Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες» που επιμελήθηκε ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης.

Ο ίδιος επιμελήθηκε και τον τόμο με τις 40 αστυνομικές ιστορίες που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λέμβος. Ο συγγραφέας-επιμελητής, τα τελευταία χρόνια, πέρα από το δικό του σημαντικό έργο, έχει επιμεληθεί μια σειρά από συλλογές διηγημάτων με πολύ διαφορετική θεματολογία, όπου παίρνουμε μια γεύση από το έργο των σύγχρονων Ελλήνων λογοτεχνών.

Συχνά ένα διήγημα, μια ιστορία, αποτελούν κίνητρο για να γνωρίσουμε και την υπόλοιπη δουλειά τους.

Όμως οι τόμοι αυτοί έχουν και μια αυθύπαρκτη αξία, όπως ο συγκεκριμένος, ο οποίος έρχεται να αποδείξει την άνθιση της αστυνομικής λογοτεχνίας στη χώρα μας.

Όπως σημειώνεται στον πρόλογο του βιβλίου, «αν η λογοτεχνία φιλοδοξεί να τέρψει το αναγνωστικό κοινό, να το γοητεύσει, να το κατακτήσει, τα αστυνομικά αυτά διηγήματα ρίχνουν μια διαφορετική ματιά στην κοινωνία γεμάτη ανατροπές και εκπλήξεις. 40 Έλληνες συγγραφείς μάς ξεναγούν στη σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων, στα μύχια της ανθρώπινης ψυχής, όπου εισχωρεί, γεννιέται και τρέφεται το έγκλημα».

Το βιβλίο πράγματι αποτελεί ένα πανόραμα όπου συνυπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη αστυνομικής λογοτεχνίας…

Τι περιλαμβάνει ο τόμος με τις αστυνομικές ιστορίες;

Ο τόμος φιλοξενεί συγγραφείς που ανήκουν στην αστυνομική λογοτεχνία αλλά και συγγραφείς εκτός είδους που κλήθηκαν να γράψουν μια αστυνομική ιστορία. Το έγκλημα, το μυστήριο, η έρευνα, ο έρωτας, η νοσταλγία είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τους συγγραφείς αυτού του τόμου.

Ποιο ήταν το κίνητρο για την έκδοσή του;

Να δώσουν, οι συγγραφείς, μια άλλη άποψη παρατηρώντας τον κόσμο μέσα από τη δική τους πλευρά. Το να γράψεις μια αστυνομική ιστορία είναι σαν να θέλεις να γίνεις ενεργός και να συμμετάσχεις στο μαγευτικό ταξίδι, στον κόσμο της αστυνομικής λογοτεχνίας όπου οι συγγραφείς επηρεασμένοι από τα καθημερινά γεγονότα και τα αστυνομικά δελτία προσπαθούν να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις και να πάρουν θέση σε μια ιστορία που έχει αρχή μέση και τέλος και έχει σκοπό να ψυχαγωγήσει το αναγνωστικό κοινό.

Υπήρχε κάποιο κεντρικό θέμα ή ο κάθε συγγραφέας μπορούσε να διαλέξει ελεύθερα;

Κεντρικό θέμα ήταν το καλοκαίρι. Οι συγγραφείς έγραψαν να διαδραματίζονται οι ιστορίες το καλοκαίρι. Αυτό έγινε γιατί οι περισσότερες ιστορίες δημοσιεύτηκαν ως ανέκδοτες το καλοκαίρι του έτους 2020 στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Δεν υπήρχε η δυνατότητα να γράψει ο κάθε συγγραφέας ελεύθερο θέμα στο διήγημά του.

«Τα σύγχρονα αστυνομικά μυθιστορήματα αναφέρονται σε πολιτικά ή κοινωνικά και ιστορικά προβλήματα στα οποία οι συγγραφείς δίνουν απαντήσεις ή θέτουν ερωτήματα. Οι Έλληνες συγγραφείς έχουν πλουτίσει το αστυνομικό μυθιστόρημα με νέους τίτλους που είναι δημοφιλείς»

Παρατηρούμε σημαντική ανάπτυξη της αστυνομικής λογοτεχνίας τα τελευταία χρόνια. Πού νομίζεις ότι οφείλεται;

Για να καταλάβουμε τη σημαντική ανάπτυξη της αστυνομικής λογοτεχνίας πρέπει να απαντήσουμε τι είναι αστυνομικό μυθιστόρημα και τι πραγματεύεται.
Αστυνομικό μυθιστόρημα ονομάζουμε μια κωδικοποιημένη αφηγηματική μορφή πέρα από τη γνωστή και καθιερωμένη μορφή του «συμβατικού» μυθιστορήματος. Το αστυνομικό μυθιστόρημα πραγματεύεται δηλαδή τη σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων, τα μύχια της ανθρώπινης ψυχής, εκεί όπου γεννιέται και τρέφεται το έγκλημα.
Στη μυθοπλασία ερευνάται εκείνη η πλευρά της κοινωνίας που σχετίζεται με την παραβατικότητα, τον φόνο και τον θάνατο∙ επιπλέον αναπτύσσεται δράση για την ανακάλυψη των ενόχων και των κινήτρων που οδήγησαν στο έγκλημα. Τα βασικότερα χαρακτηριστικά μιας αστυνομικής ιστορίας είναι το μυστήριο, η αγωνία, το σασπένς, η απόκρυψη και η αποκάλυψη, ενίοτε η ύβρις και η νέμεση. Κάθε διήγημα, μυθιστόρημα είναι και μια ψηφίδα που απεικονίζει το μωσαϊκό της κοινωνίας.
Η εμπορική επιτυχία οφείλεται στο ότι αρέσει στον κόσμο να του αποκαλύπτεις κρυμμένα μυστικά, από εξαφανίσεις, μυστήρια και εγκλήματα. Η τηλεόραση και οι αστυνομικές ταινίες είναι φορείς που βοήθησαν τη στήριξη και προώθηση των αστυνομικών μυθιστορημάτων.
Παράλληλα τα σύγχρονα αστυνομικά μυθιστορήματα αναφέρονται σε πολιτικά ή κοινωνικά και ιστορικά προβλήματα στα οποία οι συγγραφείς δίνουν απαντήσεις ή θέτουν ερωτήματα. Οι Έλληνες συγγραφείς έχουν πλουτίσει το αστυνομικό μυθιστόρημα με νέους τίτλους που είναι δημοφιλείς.

Έχουμε διαβάσει πολλές συλλογές διηγημάτων που έχεις την επιμέλεια. Τι είναι αυτό που σε ωθεί στη συγκεκριμένη δράση;

Αυτό που με ωθεί σε αυτή την επιμέλεια είναι η αγάπη μου για το καλό βιβλίο. Όλα άρχισαν τυχαία το 2020 όταν ξεκίνησα να κάνω ένα αφιέρωμα σε μια έντυπη εφημερίδα. Η απήχηση που είχε στους αναγνώστες ήταν ανέλπιστη. Τα συγκεκριμένα διηγήματα εκδόθηκαν σε βιβλίο. Έπειτα τα υπόλοιπα ήλθαν πιο εύκολα. Με πλησίασαν εκδοτικοί οίκοι και συνεργάστηκα μαζί τους στο να κάνουμε μια σειρά από βιβλία που έχουν θεματικά διηγήματα και ιστορίες. Έτσι εκδώσαμε βιβλία για το 1821, τη «Γενέθλια Πόλη», «Θερινοί Έρωτες», αστυνομικά διηγήματα και ετοιμάζουμε και άλλες εκπλήξεις. Αυτό μου δημιουργεί μια ευχαρίστηση γιατί συνεργάζομαι με εκλεκτούς συναδέλφους συγγραφείς. Παράλληλα και με τους εκδοτικούς οίκους που στηρίζουν τέτοιες προσπάθειες.

Πρόσφατα είχατε και την εμπειρία του Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας στην Άρτα. Πώς αντιμετωπίστηκε από το κοινό;

Στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στην Άρτα το 1ο Φεστιβάλ αστυνομικού μυθιστορήματος. Το φροντιστήριο Αστρολάβος, ο Σύλλογος Σκουφάς, η κινηματογραφική λέσχη και οι ομάδες φωτογραφίας της πόλης σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Μόνογκραμ πραγματοποίησαν ένα διήμερο που περιελάβανε λογοτεχνία, σινεμά και φωτογραφία αλλά και μουσική. Καλεσμένοι συγγραφείς ο Γιάννης Πανούσης, ο Φίλιππος Φιλίππου και ο Γρηγόρης Αζαριάδης. Ο κόσμος αγκάλιασε αυτή την ενέργεια και αυτό είναι μια καλή αρχή για να συνεχίσει το φεστιβάλ την πορεία του. Στόχος είναι να γίνεται κάθε χρόνο στην πόλη της Άρτας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!