Η γιορτή των Χριστουγέννων έφτασε και φέρνει μαζί της παραδόσεις, έθιμα, εορτασμούς, οικογενειακά τραπέζια, δώρα, διασκέδαση κ.ο.κ.

Από πολλούς τα Χριστούγεννα χαρακτηρίζονται, λόγω της οικουμενικότητάς τους και του μεγέθους τους, σαν η μεγαλύτερη γιορτή του κοινοτικού βίου των κοινωνιών της εποχής μας. Όμως αυτή η ξεχωριστή γιορτή είναι μόνο αυτό που βλέπουμε, που νιώθουμε και ζούμε; Υπάρχουν άλλα νοήματα κρυμμένα κάτω από τα Χριστούγεννα;

Προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε κάποιες απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα δημοσιεύσουμε αυτό το μικρό αφιέρωμα με δύο κείμενα.

Το πρώτο, «Η διαλεκτική των Χριστουγέννων», είναι του Ιρλανδού συγγραφέα και πολιτικού αναλυτή, Φρεντ Χαλιντέι (1946-2010). Δημοσιεύτηκε στην χριστουγεννιάτικη έκδοση του 1969 του ριζοσπαστικού πολιτικού εντύπου Black Dwarf (που κυκλοφορούσε στη Μεγάλη Βρετανία από το 1968 μέχρι το 1972), και αναλύει τη διαλεκτική των Χριστουγέννων, στο πλαίσιο της οποίας η επιθυμία για ευτυχία οδηγείται στο να γίνει εργαλείο για την επιβολή.

Το δεύτερο κείμενο, «Όχι “τρίγωνο” από τα Lidl!», είναι του φιλόλογου Νίκου Σταθόπουλου και περιγράφει –με την βοήθεια γνωστών ανθρώπων του πνεύματος– πως τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα ήταν το «κοινό τραπέζι» όπου δέσποζαν η «κοινοτική αρχή» και η «ηθική του δώρου».

Η διαλεκτική των Χριστουγέννων

Όχι «τρίγωνο» από τα Lidl!

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!