Δύο χρόνια από το θάνατο του Δημήτρη Σπάθη, ενός από τους πλέον σημαντικούς μελετητές του νεοελληνικού Θεάτρου, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας προχώρησε στην έκδοση των πιο σημαντικών μελετών του, συγκεντρώνοντάς τες σ’ ένα τόμο υπό τον τίτλο Από τον Χορτάτση στον Κουν.

Η επιστημονική παραγωγή του Δ. Σπάθη ήταν ώς τώρα διάσπαρτη σε περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, συλλογικούς τόμους, δυσεύρετα προγράμματα θεατρικών παραστάσεων. Με την παρούσα έκδοση το διασκορπισμένο έργο του γίνεται πλέον προσιτό σε επιστήμονες, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, ανθρώπους του θεάτρου, συνειδητούς θεατρόφιλους.

Βασικό χαρακτηριστικό των μελετημάτων του Σπάθη είναι το γεγονός ότι δεν βλέπει τα θεατρικά φαινόμενα απομονωμένα. Συνδέει την ελληνική εκδοχή με το ευρωπαϊκό προηγούμενο, την καλλιτεχνική πρόταση με την πολιτική συγκυρία, την εξέλιξη του θεάτρου με την ιστορία των καλλιτεχνικών ρευμάτων, των ιδεών και των νοοτροπιών.

Εξίσου σημαντική είναι η «σκηνοκεντρική» σκόπευσή του. Δεν γράφει μια ιστορία των θεατρικών κειμένων, αλλά της σύνολης θεατρικής δραστηριότητας, ενδιαφέρεται ταυτόχρονα για τους δραματουργούς και για τους θεατρίνους, για τα κείμενα και τους χώρους, για τη σκηνή και την πλατεία.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση που θα γίνει την Τρίτη, 29 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη (ΜΙΕΤ- Τσιμισκή 11- 20.00 μ.μ.) με ομιλητές τους Βίκτωρα Αρδίττη, Ρέα Γρηγορίου, Δηώ Καγγελάρη, Νικηφόρο Παπανδρέου και Ιουλία Πιπινιά.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!